Mircea Baniciu aduce la Piatra Neamț concertul „Eşarfă în dar”, eveniment care va avea loc de Ziua Femeii, pe 8 martie, de la ora 19:00, la Cinema Mon Amour. Recitalul celebrului cantautor este dedicat eternei muze – femeia, iar concertul va prezenta în capitole de istorie muzicală întreaga carieră a solistului. Maestrul Mircea Baniciu a acceptat realizarea unui interviu pentru cititorii ”Mesagerul de Neamț”.
– „Eșarfă în dar” pentru doamnele din Piatra Neamț chiar de 8 martie din partea unuia dintre cei mai iubiți artiști din România. Mircea Baniciu, ați concertat de multe ori la Piatra Neamț, inclusiv cu Pasărea Colibri, cu ce vine nou concertul acesta?
Este un concert Mircea Baniciu 100% – adică eu însoțit de colegii mei de scenă – Vlady și Teo, un concert într-o sală de spectacole, așa cum n-a mai fost de multă vreme la Piatra Neamț. Și pentru că vine luna martie, vom include o serie de piese foarte apreciate de publicul feminin – de aceea concertul se numește „Eșarfă în dar”.
– Arhitectura carierei dv. este cunoscută publicului larg: Phoenix, carieră solo, Pasărea Colibri. Care sunt pilonii pe care s-a sprijinit și se sprijină ea?
Phoenix a fost o etapă foarte importantă pentru mine, de altfel și prima. Primii șapte ani de scenă. Perioada aceea a fost foarte specială și irepetabilă și pentru noi și pentru publicul nostru. Dar după plecarea colegilor din țară, eu am rămas aici și am încercat timid să-mi continui cariera, fiind ajutat, promovat sau scos în față de TVR. A urmat perioada anilor ‘80-‘90, când am scos pe piață 4 albume LP pe vinil, începând cu celebrul album galben. Mare parte dintre melodiile pe care le cânt astăzi sunt compuse în acea perioadă. După ‘90 cu Pasărea Colibri am reluat o parte dintre aceste piese, iar acum le cânt însoțit de band-ul meu.
– Dacă ați avea ocazia să retrăiți un moment din viața dv. artistică, care ar fi acela?
Nu cred că e nevoie să fac asta, pentru că lucrurile au mers înainte și viața mi-a oferit momente frumoase, chiar neașteptate uneori. Dar m-aș uita pe gaura cheii la începuturile Phoenix, pentru că au fost vremuri absolut superbe. Pentru că ceea ce am făcut noi în acea perioadă, deși eram doar niște copii, a fost extraordinar. Nu am conștientizat atunci impactul muzicii noastre, care iată că e la înălțime și astăzi.
– Care este concertul sau spectacolul care v-a rămas cel mai bine întipărit în memorie și de ce?
Am fost pe atâtea scene, în atâtea evenimente frumoase, încât e greu de spus. Însă momente magice pot fi și în cazul unor evenimente mici.
– Care a fost prima melodie pe care ați compus-o și ce amintiri aveți legate de ea?
Prima mea compoziție este piesa „Înțelegere”, pe versurile unui poet rus, Mikhail Lermontov. Este o piesă compusă înainte să ajung solist la Phoenix, poezia mi s-a părut de o sensibilitate extraordinară și m-am lipit de ea. Și astăzi e una dintre piesele cele mai frumoase, care este cerută de multe ori de public, pentru că atinge niște resorturi sufletești foarte sensibile.
– S-a vorbit mult despre Phoenix ca fiind o formație care a fost împotriva sistemului. Era asta o chestiune asumată sau venea ca urmare a actului artistic, sau vorbim și despre o presiune venită de la public, care aștepta piese de acest gen?
Phoenix nu era o formație împotriva sistemului. Nu ne-am propus asta și nici publicul nu avea așteptări în acest sens. Noi am apărut pe un teren virgin – atunci trupele cântau mult în engleză. Ceaușescu a impus ca toată lumea să cânte în limba română. Piesele noastre erau inspirate din folclor și nu aveau nici o treabă cu sistemul. Prima piesă care a avut mare succes a fost „Nunta”… Dar sigur, aveam plete, cântam rock și eram percepuți într-un anumit fel… occidental. Eram îmbrăcați altfel și nu făceam parte dintre artiștii promovați intens de sistem, care cântau îmbrăcați la costum, ori apariția noastră a fost ceva… din alt film. Eram non-conformiști, asta e clar, și asta atrăgea publicul tânăr, atât imaginea, cât și modul în care se cânta. Oricum fenomenul Phoenix nu a durat foarte mult, astfel încât până s-au dezmeticit autoritățile, trupa s-a destrămat prin plecarea colegilor mei peste graniță.
– Cum simțiți relația cu publicul de-a lungul anilor? S-a schimbat ceva în modul în care vă percep fanii?
Mă bucur în continuare că la concertele mele vin oameni de toate vârstele. Și tineri, și copii, care au auzit în casă această muzică și sunt fani de muzică rock și folk. Însă este evident că tinerii de astăzi au alte preferințe muzicale, nu aș vrea să comentez foarte mult. Sunt alte vremuri.
– Ce vă motivează să continuați să creați și să cântați?
În primul rând nu aș putea face altceva. Câtă vreme sunt solicitat și totul merge ca pe roate, mergem înainte. Sunt foarte mulțumit de faptul că pot face în continuare ceea ce-mi place.
– Ați fi tentat să fiți jurat într-o emisiune de genul celor care acum fac rating la televiziuni comerciale? De ce da, de ce nu?
Mi s-a propus și nu am dat curs acestor propuneri, pentru că încerc să-mi văd de activitatea mea muzicală, activitate care îmi ocupă destul de mult timp.
– Cum vă relaxați sau ce faceți atunci când nu cântați sau compuneți?
Mai plec din când în când în câte o vacanță, dar cel mai mult îmi place să stau acasă, unde am o grădină frumoasă, abia aștept să vină primăvara și să stau în curte.
Cantautor și compozitor, Mircea Baniciu s-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70 când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix. În această formula, s-au lansat albumele „Cei ce ne-au dat nume”, „Mugur de fluier” și „Cantafabule”, care au rămas de referință în muzica românească. După plecarea unei părți a membrilor formației Phoenix în străinătate, începe cariera solo, timp în care scoate pe piață albume cunoscute precum „Tristeți provinciale”, „Ploaia”, „Secunda 1” și „Secunda 2”. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, cu care a cântat timp de zece ani, perioadă în care au apărut pe piață 5 albume și un DVD. În 2014, înființează alături de foștii colegi de la formația Phoenix, super grupul Pasărea Rock unde a participat la lansarea a două EP-uri: „Legenda” și „Călușandra”, iar în 2016 la albumul „Legenda”. Ulterior și-a continuat cariera solo și a lansat trei albume BEST OF. În vara anului 2023 lanseaza albumul Mircea Baniciu – BEST OF – volumul 1, 2 și 3, care conține cele mai bune 40 de cântece ale carierei sale. Cu 20 de albume, peste 100 de melodii compuse, peste 50 de ani de carieră, 4 trupe și solistică, cu melodii devenite hit-uri și reinterpretate la nivel național și internațional, Mircea Baniciu este cea mai proeminentă figură și cea mai bună voce a folk-rock-ului românesc. Vocea sa specială a făcut deliciul publicului încă din perioada Phoenix, lucru confirmat ulterior prin cariera sa solo sau alături de alte trupe, artistul rămânând în prim planul scenei muzicale de la lansare până în prezent.
Pagină realizată de Gabi SOFRONIA