Proiectul privind structura pentru anul școlar 2025-2026 a fost pus în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Educației.
Potrivit acestuia, elevii vor merge la cursuri de pe 8 septembrie anul acesta. Următorul an școlar va avea 36 de săptămâni de cursuri dispuse în 5 module.
Ca noutate, în proiect modulele de cursuri sunt redenumite „intervale de cursuri”, iar vacanțele sunt „intervale de vacanță”. Cele cinci intervale de cursuri vor avea următoarea structură:
- de luni, 8 septembrie 2025 până vineri, 24 octombrie 2025;
- de luni, 3 noiembrie 2025 până vineri, 19 decembrie 2025;
- de joi, 8 ianuarie 2026 – până vineri, 6 februarie 2026, respectiv vineri, 13 februarie 2026 sau vineri, 20 februarie 2026, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
- – de luni, 16 februarie 2026, respectiv luni, 23 februarie 2026 sau luni, 2 martie 2026, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 3 aprilie 2026;
- – de miercuri, 15 aprilie 2026 până vineri, 19 iunie 2026.
Pe lângă vacanțe, și în acest an școlar pe 5 Octombrie, de Ziua Internațională a Educației nu vor fi cursuri, ca și în zilele declarate prin lege ca sărbători legale.
Programele naționale “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” vor putea fi organizate în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, câte 5 zile ca și până acum, în intervale de cursuri diferite.
„La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică și din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde”, se organizează activităţi de instruire practică urmărind și scopul acestor programe. Laclasele din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde”, se organizează activităţi de instruire practică”, precizează documentul citat.
Calendarul examenelor naționale – Bacalaureat și Evaluare națională – urmează să fie stabilit prin ordine distincte de ministru.
În situația suspendării cursurilor din motive obiective, măsurile de parcurgere a programei școlare vor fi luate prin modalități alternative stabilite prin decizii ale consiliilor de administrație ale școlilor, însă acestea nu pot fi în perioada vacanțelor. Orice modificări aduse acestui calendar al anului școlar vor fi aprobate de inspectoratele școlare, cu avizul ministerului.
Proiectul de ordin al ministrului se află în dezbatere publică timp de 10 zile calendaristice, iar eventualele propuneri și sugestii pot fi trimise pe adresa de e-mail [email protected].
Angela Croitoru