De ceva timp, în comuna Tașca, o pulbere de proveniență, cel puțin deocamdată, necunoscută, a fost semnalată pe casele mai multor cetățeni din comună. Acest fapt a produs o îngrijorare legată de un pericol de poluare în zonă (detalii găsiți aici).
Nemulțumit de rezultatul obținut la analizele standard efectuate în laboratorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Neamț pentru probele prelevate acum două zile din pulberile de la Tașca, prefectul Adrian Bourceanu a găsit o altă soluție. Va încheia un protocol de colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași prin care experții ieșeni vor veni cu laboratorul propriu și vor preleva noi probe de la Tașca, pentru determinări mult mai exacte.
În paralel, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului continuă să caute un laborator complex pentru efectuarea acestor analize.
„Vom încheia un protocol cu universitatea ieșeană, deocamdată suntem în faza de discuții, pentru că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” deține un astfel de laborator, au dotări moderne și complexe obținute în baza unui proiect cu fonduri europene și au și specialiștii care să se ocupe de acest lucru. Ei vor veni cu aparatura lor, cu laboratorul propriu și vor preleva noi probe de la Tașca, din acele pulberi, pentru că trebuie să fie probe proaspete. Cei de la Garda de Mediu și APM nu au găsit încă un laborator atât de complex în țară, dar continuă căutările. Ei au făcut acele analize standardizate, dar eu vreau mult mai mult de atât, vreau să fie comparate caracteristicile biochimice ale acestor pulberi cu cele ale poluanților, ca să fim siguri ce efecte pot avea acele pulberi”, a declarat prefectul de Neamț, Adrian Bourceanu, pentru „Mesagerul de Neamț”.
În funcție de rezultatul acestor noi analize, specialiștii ieșeni vor putea ajuta la identificarea poluatorului, a provenienței acestor pulberi și vor putea fi găsite soluțiile pentru a combate fenomenul.
Daniela Ursache, primărița comunei Tașca, spune că problema poluării în Tașca este una foarte veche și este supărată pe fake-news-urile și zvonistica apărută în jurul acestui subiect:
„Probleme cu poluarea au apărut, periodic, la noi în comună de când s-a construit fabrica de ciment aici. Dar, anul acesta încă din 10 ianuarie au oprit cuptoarele pentru răcire, așa cum fac în fiecare an, iar din 19 ianuarie au oprit pentru mentenanță. Există dosare cu toate măsurătorile făcute la noi de Ministerul Mediului încă din 2016.
Acum sesizarea a fost făcută de o persoană fizică, de un domn care și-a montat panouri fotovoltaice pentru gospodăria proprie și a constatat că nu funcționează din cauza acestor pulberi.
Ceea ce mă deranjează foarte tare este faptul că au apărut tot felul de zvonuri, că stații de măsurare sunt doar la noi, la Piatra-Neamț și la Roman și lumea vorbește despre depășiri în perioada de iarnă. Doar ca și isterie, eu cred că această zvonistică are și un iz politic și eu știu unde bat! Unde au dreptate oamenii le dau dreptate, dar unde se exagerează doar așa de amorul artei sau cu alte scopuri, nu pot să fiu de acord! Au apărut inclusiv zvonuri că s-ar fi înmulțit cazurile de pneumonii, fake-news, nu este adevărat!”.
Vom reveni cu detalii atunci când acestea vor fi disponibile.
Angela Croitoru