Demersul “Mesagerului de Neamț” de a atrage atenția autorităților județului Neamț asupra pericolului pe care îl reprezintă tarabele cu suveniruri amplasate ilegal în Cheile Bicazului, venind chiar și cu o sugestie valabilă de soluționare a situației (detalii citiți aici), începe în sfârșit să dea roade după mai bine de trei ani.
În această zonă, cu vad mare de turiști s-au întâmplat, în ultimii ani mai multe tragedii (doar două exemple aici și aici ).
În cele din urmă, mutarea acestor tarabe a devenit, cel puțin la nivel declarativ, o prioritate pentru autoritățile responsabile cu asigurarea siguranței oamenilor care traversează această zonă turistică din Bicaz Chei.
Discuții și vizită în teren în zona relocării tarabelor din Cheile Bicazului
După mai multe tatonări (detalii aici), prefectul Adrian Bourceanu a reușit să-i reunească săptămâna aceasta pe cei implicați și să ajungă la singura concluzie posibilă: mutarea tarabelor din zona cu pericol de căderi de pietre și bucăți de stâncă.
“Bicaz Chei, 19 februarie 2025 – Prefectul județului Neamț a condus o întrevedere de lucru la Primăria comunei Bicaz Chei, urmată de o vizită în teren pe tronsonul DN 12C, km 27-32, pentru a analiza soluțiile privind relocarea construcțiilor comerciale din zonele periculoase. La discuții au participat primarul și viceprimarul comunei, reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, ai Secției Drumuri Naționale Piatra Neamț, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, ai Administrației Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, ai Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Serviciul Rutier, ai Ocoalelor Silvice Bicaz și Tulgheș, precum și ai SC TOPOPREST SRL. De asemenea, la întrevedere au fost prezenți aproximativ 20 de comercianți care își desfășoară activitatea în Cheile Bicazului.
Tema principală a discuțiilor a fost relocarea construcțiilor comerciale amplasate în zone periculoase, o măsură esențială pentru siguranța turiștilor și a comercianților. În cadrul întrevederii, primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, a anunțat că terenurile pentru relocare au fost stabilite, iar proiectul tehnic este finalizat. Totuși, implementarea acestuia este condiționată de obținerea unor avize suplimentare din partea Drumurilor Naționale, Direcției Silvice și Administrației Parcului Național”, precizează un comunicat de presă al Instituției Prefectului.
Orizont de așteptare -mijlocul acestei primăveri!
Proiectantul modulelor, ing. Mircea Afrăsinei, spune că noile construcții tip au un aspect unitar și se integrează în peisajul natural. „Cu toate acestea, procesul de relocare va fi întârziat cu aproximativ o lună și jumătate din cauza unor suprapuneri în documentațiile cadastrale”.
Așadar, orizontul de așteptare este, în cel mai optimist termen, undeva la mijlocul lunii aprilie, oricum în această primăvară.
Vor fi amenajate 24 de module comerciale, fiecare cu o suprafață de 25-30 mp. În privința costurilor relocării, comercianții și-au exprimat disponibilitatea de a contribui financiar, însă se ia în calcul și posibilitatea ca Primăria Bicaz Chei, în parteneriat cu Consiliul Județean, să suporte aceste cheltuieli.
Pentru siguranța rutieră în zona noilor module, reprezentantul Secției Drumuri Naționale Piatra Neamț, ing. Remus Luca, a solicitat un punct de vedere al Poliției Rutiere înainte de amenajarea noilor spații comerciale. Comercianții doresc să fie asigurat iluminatului public în zonă și să fie stabilit un termen clar pentru relocare.
Prefectul Adrian Bourceanu a subliniat faptul că “actuala situație nu mai poate continua, deoarece amplasarea construcțiilor comerciale în zone periculoase reprezintă un risc major pentru comercianți și turiști. Ca măsură urgentă, a solicitat finalizarea documentației în cel mai scurt timp posibil, precum și raportări săptămânale cu privire la stadiul avizelor necesare”, precizează comunicatul.
A fost efectuată și o vizită în teren unde au fost evaluate locurile destinate relocării construcțiilor, amenajării parcărilor și instalării parapetelor de siguranță.
Primarul Gheorghe Oniga a declarat pentru “Mesagerul de Neamț”: “Spațiile pentru relocare au fost identificate tot în zona drumului național, este vorba despre acele parcări identificate de cadastriști, cu acceptul Parcurilor Naționale și al DRDP Iași. Bineînțeles, principala preocupare la identificarea lor a fost să nu se afle în acea zonă de siguranță unde există pericolul căderii de pietre. Vorbim de relocarea a aproximativ 20-24 de tarabe, celelalte, care nu sunt în zone cu pericol vor rămâne, dar vor fi amenajate astfel încât să corespundă, să fie în concordanță cu peisajul și cu modulele noi care vor fi amenajate”.
Angela Croitoru