Demersurile liderilor sindicali nemțeni din Poliția Română, sancționați disciplinar pentru pozițiile lor publice critice la adresa sistemului, se mută acum în instanță. Contestațiile formulate de liderii sindicaliști Vitalie Josanu și Ioan Cănărău împotriva deciziilor de destituire au fost respinse de autorități, deschizând calea unor procese prin care aceștia speră să obțină anularea sancțiunilor.
Vitalie Josanu, liderul Sindicatului „Diamantul” a fost informat vineri, 25 aprilie, că cererea sa a fost respinsă, iar conform documentului oficial, începând cu 17 aprilie nu mai are calitatea de polițist. Acesta urmează să atace decizia atât în instanță împotriva IPJ Neamț, cât și a IGPR, solicitând suspendarea aplicării măsurii până la soluționarea pe fond a cauzei.
Într-o declarație pentru publicația Mesagerul de Neamț, Vitalie Josanu a explicat contextul deciziei:
„Cumva, acest final era previzibil. De ce? Pentru că organul care s-a sesizat în cazul cercetării acesteia este IGPR-ul. Care, după ce s-a sesizat, deși era obligat să facă cercetarea, a trimis-o către IPJ Neamț. Iar contestația noastră trebuia să fie soluționată de IGPR, adică de cel care deja s-a antepronunțat în cazul acesta. Deci, indiferent de argumentele pe care le-am adus noi, cumva ne așteptam să vedem această finalitate, pentru că, înainte de toate, Inspectoratul General al Poliției Române este lipsit de obiectivitate în cazul acesta. Urmează, cumva, directiva acelei circulare din septembrie, trimisă de domnul Benone Matei către toate structurile din subordine, cu dispoziția expresă de a urmări și cerceta toți polițiștii vocali, inclusiv liderii de sindicat care se exprimă public și, bineînțeles, că deranjează. Din punctul dânșilor de vedere, critica sistemului, critica măsurilor politice față de sistem înseamnă opinie politică. Rămâne calea deschisă către instanță. Acesta, de fapt, este pasul următor și noi, v-am spus, eram conștienți că spre finalitatea asta ajungem. Urma doar să vedem data când ne trimit spre instanță. Și avem credința aceea că, în instanță, până la urmă, se va aplica legea. Dacă Poliția Română înțelege să instituie legea mafioată a tăcerii, Omerta, credem noi că, în instanță, nu va ține chiar așa de ușor. Încă mai există democrație în statul român. Sper”.
Mai multe detalii despre cercetarea disciplinară puteți urmări aici, aici și aici.
Într-o situație similară, Ioan Cănărău, lider al Sindicatului Europol Neamț, a primit decizia definitivă de respingere a contestației sale din partea Ministerului Afacerilor Interne. Și în cazul său, sancțiunea de destituire a devenit efectivă după soluționarea contestației, deschizând drumul către o acțiune în justiție. Cercetarea disciplinară a fost declanșată în urma postărilor sale critice în spațiul public privind necesitatea reformării Poliției Române.
Sindicalistul Ioan Cănărău a ieșit în spațiul public cu o postare, pe o rețea de socializare, făcută de pe contul sindicatului în data de 21 aprilie.
@sindicatuleuropolneamt Sistemul securist-comunist și-a dus misiunea la îndeplinire! Un ministru antipopor, antidemocrație, Predoiu Cătălin, a respins contestația împotriva sancțiunii de destituire din poliție a lui Cănărău Ioan! Îi urăm pensie cât mai lungă! Cu voia lui Dumnezeu, Cănărău Ioan, va prinde, cât de curând, momentele când abuzatorii lui vor fi trimiși acolo unde le e locul, la pușcărie!
Atât Vitalie Josanu, cât și Ioan Cănărău își vor continua lupta în fața instanțelor de judecată.
Denisa POPA
Foto-video: Sindicatul Europol Neamț