Emanuel Arsinte este unul dintre cei mai înzestraţi muzicieni din munții Neamțului (dacă nu cumva cel mai înzestrat, opinie personală, poate puţin subiectivă şi străbătută de patriotism local). Dar sper că cele scrise în continuare vă vor convinge şi viitorul va îndritui aserţiunea noastră. Este profund înrădăcinat în meleagurile pitorești care i-au fost sursă de inspirație și tărie în drumul său artistic. Este o mândrie pentru muntenii Neamţului şi nu numai şi suntem onoraţi să publicăm o binemeritată laudatio. Şi pentru a înţelege mai bine cele spuse de noi vă sugerăm să îi urmăriţi activitatea artistică pe pagina oficială YouTube: https://m.youtube.com/@emanuelarsinte1734.
Emanuel s-a născut în 1996 la Vatra Dornei, dar a crescut și copilărit în sprânceana muntelui Ceahlău, într-o mirifică zonă, comuna Grințieș. Încă de la grădiniță a fost atras de muzica clasică, iar tatăl său, Petru Arsinte, l-a învățat primele noțiuni muzicale la pian. Petru Arsinte a fost un muzician cunoscut pe Valea Bistriţei, chitarist al unei vestite formaţii „Luceafărul” din Broşteni, referent cultural al Casei de Cultură din Broşteni în perioada ceauşistă, una de avânt al micului oraş sucevean (în fapt, cel mai mare oraş românesc ca întindere teritorială). Primul acordeon (pe care cântă și astăzi) l-a primit în dar de la mama sa, Marineta. A fost elev la Școala Gimnazială „Constantin Panțiru” din Grințieș, avându-l diriginte pe subsemnatul, deci am avut ocazia de a-i urmări primii paşi, fiind şi un apropiat al familiei. Dar talentul său era deja mai mult decât vizibil şi era nevoie de o pregătire specială şi un dascăl pe măsură. Şi acest dascăl a fost profesorul Isidor Rusu şi, la 13 ani, a fost transferat la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț. Iar acordeonul, datorită posibilităților multiple de a cânta genuri variate și rafinate, a fost alegerea sa definitivă. Primul său profesor de acordeon a rămas și astăzi un punct de referință artistică și pedagogică în parcursul său profesional. În timpul studiilor preuniversitare a participat anual la concursuri naționale și internaționale de interpretare muzicală, unde a câștigat premii importante – cea mai importantă realizare de atunci fiind Premiul I și Finalist la Concursul „Aulodia”, Brașov, 2012. În această perioadă a fost activ la diferite manifestări artistice organizate de Liceul de Arte „Victor Brauner” și a contribuit la viața culturală a munților Neamțului prin microrecitaluri la diverse proiecte organizate de către noi, toate adăugând câte o cărămidă la zidirea carierei sale de succes (menţionăm „Festivalul Haiducilor” din Grinţieş, în 2017 asumându-şi rolul de prezentator al unei manifestări de 3 zile prezentate de Cristian Tabără în emisiunea „Exclusiv în România”). De asemenea, ne-a însoţit în peregrinările noastre în proiectul „Ranger Junior în munţii Neamţului” şi ce măiastru suna acordeonul său de pe stâncile Ceahlăului sau Hăşmaşului împreună cu chitara sau naiul tatălui său!
Încheierea studiilor liceale a avut loc în 2015, sub îndrumarea profesorului Ionel Ceobanu, diriginte, un alt dascăl cu un rol esențial în formarea sa teoretică și o prezență constantă ca sursă de inspirație. Să remarcăm în această perioadă rolul pe care l-a avut în cariera altui tânăr grinţieşean, Andrei Hulpaşu, care a devenit un tânăr acordeonist de viitor, cu premii şi recitaluri, urmând modelul şi sfaturile lui Emanuel.
După absolvire a fost admis la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, unde a continuat sub îndrumarea profesorilor Igor Corjan și Petru Știuca – cel din urmă având un rol definitoriu pentru cariera sa artistică. În timpul studiilor de licență, master și doctorat a susținut 6 concerte pentru acordeon și orchestră simfonică din creația compozitorilor A. Piazzolla, V. Zolotaryov, N. Ciaikin, V. Zubitsky, în reducții pentru acordeon și pian, alături de prof. univ. dr. Aurelia Simion. În paralel cu studiile universitare, la finalul masterului și în primul an de doctorat, a urmat lecții online cu lect. univ. dr. Sergiu Mîrzac de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, ale cărui observații i-au conturat tehnica instrumentală la un nivel de finețe și măiestrie superioară.
Momentul culminant al carierei sale a avut loc în 2023 prin interpretarea în cadrul doctoratului a Concertului-Simfonie Nr. 1 de V. Zolotaryov, unul dintre cele mai dificile concerte compuse vreodată pentru acordeon. Satisfacția a venit la finalul Concertului cu o furtună de aplauze care a durat aproape un minut și jumătate: „Acest Concert m-a învățat să îmi depășesc limitele de orice fel”, mărturisea tânărul virtuoz după eveniment.
A participat la mai multe concursuri cu prestigiu internațional, iar în 2024 a avut parte de cea mai mare satisfacție artistică de până atunci – Premiul I la Trofeul Mondial de Acordeon (s.n.), Montargis, Franța, organizat de Confederația Mondială a Acordeoniștilor (CMA).
Frederic Deschamps, președintele juriului, l-a invitat la un interviu unde a vorbit despre locul acordeonului în muzica actuală din România, din care prezentăm un mic fragment:
Frederic Deschamps (F.D.): „Care este situația acordeonului în România?”
Emanuel Arsinte (E.A.): „În țara noastră, acordeonul clasic este mai puțin cunoscut și promovat. Cu toate acestea, avem câțiva profesori care predau acordeonul la nivel academic: Isidor Rusu – LAVB Piatra Neamț, Petru Știuca și subsemnatul – UNAGE Iași, Fernando Mihalache – UNMB București. Alături de repertoriul clasic, noi predăm și muzica populară românească – un gen emblematic pentru identitatea culturală a acestei țări. Această dublă pregătire, în muzica clasică și tradițională, contribuie la expresivitatea aparte și versatilitatea acordeoniștilor români. Acordeonul clasic în România este abia la începutul dezvoltării sale, în comparație cu celelalte țări europene și extracontinentale, unde este foarte apreciat, în special pentru compozițiile contemporane originale și aparițiile ca instrument solist alături de orchestra simfonică.”
F.D.: „În ce mediu instituțional se predau cursurile de acordeon?”
E.A.: „Predarea acestui instrument a început mai întâi în mediul preuniversitar, apoi s-a extins și în instituțiile de învățământ superior. Prima clasă de acordeon academic s-a deschis în 2014 la UNMB sub coordonarea conf. univ. dr. Fernando Mihalache, iar în următorul an s-a deschis la UNAGE sub îndrumarea prof. asoc. dr. Igor Corjan, apoi lect. univ. dr. Petru Știuca – din 2017.”
F.D.: „Am observat un fenomen interesant la acordeoniștii din România și din zona Balcanică. Se pare că există un talent aparte, care pare să fie în sângele vostru”.
Alte realizări notabile includ orchestrarea propriului aranjament al Ciclului de piese „Anotimpurile de la Buenos Aires” de Astor Piazzolla în versiunea pentru acordeon și pian, pe care l-a interpretat în al doilea recital din cadrul studiilor doctorale. După aceste reușite, a fost invitat în vara anului 2024 la Botoșani și Iași ca membru în Concertul „Fly Syncret Ensemble – Over The World Music”, unde a interpretat „Libertango” de Astor Piazzolla într-un aranjament propriu, scris pentru cvintet de saxofoane și ansamblu de tango. Spre sfârșitul anului, profesorul Petru Știuca l-a invitat la concertul său aniversar de 50 de ani, unde a cântat împreună cu Orchestra Fraților Advahov, alături de alți peste 50 de acordeoniști.
În iulie 2022 a început studiile doctorale în arta interpretativă la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, subiectul tezei de doctorat fiind „Genul concertant în creația pentru acordeon în secolele XX-XXI” sub îndrumarea prof. univ. dr. Carmen Chelaru. Referatul I a fost „Acordeonul și instrumentele înrudite. Apariție, evoluție istorică și repertoriu. Aspecte analitice și interpretative în lucrări concertante de Vladislav Zolotaryov și Nikolai Ciaikin”. Referatul al II-lea a fost concentrat pe „Aspecte stilistice și interpretative în creația lui Astor Piazzolla, cu referire la Concertul Aconcagua și la Ciclul Anotimpurile de la Buenos Aires”, iar Referatul al III-lea: „Aurel Stroe, Concertul pentru acordeon și ansamblu de soliști – considerații analitice și interpretative”.
Alăturăm câteva dintre premiile sale, respectând criteriul istoric, cronologic, un adevărat cursus honorum, dar, desigur, mai sunt încă multe trepte de urcat şi premii de câştigat: 2010, 25-27 noiembrie, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală și Coregrafie „Emanuel Elenescu” ediția a XXI-a Piatra Neamț – Premiul al III-lea; 2011, martie, Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Etapa Județeană – Premiul al II-lea; Concursul Internațional de Interpretare Muzicală și Coregrafie „Emanuel Elenescu” ediția a XXI-a Piatra Neamț – Premiul al II-lea; 2012, 04-05 mai, Concursul Național de Interpretare Instrumentală „Aulodia” ediția a IV-a Brașov – Premiul I și Finalist; 2012, 14-16 iunie, Festivalul Concurs Național de Interpretare „Art Brașov Estival”, ediția a II-a Brașov, secția muzică instrumentală – Premiul al II-lea; 2012, 14-16 iunie, Festival Concurs Național de Interpretare „Art Brașov Estival”, ediția a II-a, Brașov, secția muzică populară – Premiul I; 2013, 29 noiembrie – 01 decembrie, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală și Coregrafie „Emanuel Elenescu”, ediția a XXIII-a, Piatra Neamț – Premiul I; 2019, februarie, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Orpheus”, Bălți, Republica Moldova – Premiul al II-lea; 2021, 28 ianuarie – 15 februarie, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală Online „Fiestalonia Milenio” Spania – Premiul I; 2021, 30 ianuarie – 30 martie, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală Online „Future Stars” Italia – Premiul I; 2021, 15-18 noiembrie, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală Online „Nordic Fest”, Helsinki, Finlanda – Marele Premiu; 2023, iunie – noiembrie, Concursul Mondial de Acordeon „Trophée Mondial de l’Accordéon”, Montargis, Franța, organizat de Confederația Mondială a Acordeoniștilor (CMA), International Open Trophy, categoria duo – Premiul II şi, bineînţeles, 2024, iunie – noiembrie, Concursul Mondial de Acordeon „Trophée Mondial de l’Accordéon”, Montargis, Franța, organizat de Confederația Mondială a Acordeoniștilor (CMA), International Open Trophy, categoria duo – Premiul I.
A participat la câteva prestigioase concerte: 2024, 20 iunie, Concert Fly Syncret Ensemble – Over the world music, Sala „Mihail Jora”, Filarmonica de stat George Enescu, Botoșani; 2024, 4 iulie, Concert Fly Syncret Ensemble – Over the world music, Sala „Radu Beligan” – Ateneul Naţional, Iaşi; 2024, 14 noiembrie, Concert aniversar 50 de ani – 50 de acordeoniști: Petru Știuca cu elevii și absolvenții săi. Sala Palatului Republicii, Chișinău, Republica Moldova. Orchestra Fraților Advahov, Orchestra de acordeoniști „Magic acordeon”, „Next Tango” Ensemble, Trio „Impressio”.
A susţinut mai multe recitaluri instrumentale: 2017, 9 iunie: Recital vocal-instrumental „Culorile operei”, Muzeul Unirii, Iași. La acordeon: Emanuel Arsinte. Program: Gioachino Rossini, „Bărbierul din Sevilla”, recitativ Figaro, arr. Alexander Dmitriev; 2018, 17 ianuarie: Recital vocal-instrumental, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Program: Yevgeny Derbenko, „Suita Children of Perestroika”, partea I – „In quest of deficit”; 2020, 3 martie: Recital MărțiShow, Sala Eduard Caudella, Casa Balș, Iași. La pian: prof. univ. dr. Aurelia Simion. Program: Vladimir Zubitsky, „Omaggio ad Astor Piazzolla”, partea I.
În calitate de solist a susţinut mai multe recitaluri: 2021, 16 iunie: Recital de acordeon, Sala Studio Muzică de Cameră Anton Diaconu, UNAGE – Iași. La acordeon: Emanuel Arsinte, la pian: prof. univ. dr. Aurelia Simion. Program: J.S. Bach – Fuga fa# minor BWV 910, Victor Vlasov – Steps, Vladimir Zubitsky – Omaggio ad Astor Piazzolla (concert integral), Suită de piese populare; 2022, 17 mai: Recital de acordeon. Sala Matei Millo, Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” Iași. La acordeon: Emanuel Arsinte; la pian: prof. univ. dr. Aurelia Simion. Program: J.S. Bach – Toccata și fuga în fa# minor BWV 910, Richard Galliano – Opale Concerto (concert integral), Rudolf Würthner – La campanella, Fantezie pe o temă din Rapsodia nr.1 de George Enescu (prof. Aurelia Simion), Vladimir Zubitsky – Omaggio ad Astor Piazzolla (partea I), 3 piese populare; 2022, 1 iulie: Recital de acordeon. Sala Eduard Caudella, Casa Balș, Iași. La acordeon: Emanuel Arsinte; la pian: prof. univ. dr. Aurelia Simion. Program: J.S. Bach – Toccata și fuga în fa# minor BWV 910, Richard Galliano – Opale Concerto (concert integral), Rudolf Würthner – La campanella, Fantezie pe o temă din Rapsodia nr. 1 de George Enescu (prof. Aurelia Simion), Vladimir Zubitsky – Omaggio ad Astor Piazzolla (partea I), Suită de piese populare; 2022, 7 septembrie: Recital de acordeon, Sala Studio Muzică de Cameră Anton Diaconu, UNAGE – Iași. La acordeon: Emanuel Arsinte. Program: 1. V. Vlasov – Bossa Nova; 2. V. Vlasov – Basso Ostinato; 3. S. Joplin – The Entertainer; 4. G. Rossini – Bărbierul din Sevilla (Recitativ Figaro); 5. J. Kern – Smoke Gets In Your Eyes; 6. R. Würthner – La Campanella; 7. M. Năsturică – La Boite a Frisons; 8. R. Galliano – La Valse a Margaux; 9. A. Piazzolla – Libertango; 2023, 2 iulie: Recital în cadrul doctoratului „Genul concertant în creația pentru acordeon în secolele XX-XXI”. Sala „Henri Coandă” – Palatul Culturii, Iasi. La acordeon: asist. univ. drd. Emanuel Arsinte; la pian: prof. univ. dr. Aurelia Simion. Program: Vladislav Zolotaryov – Concert-Simfonie nr. 1 pentru bayan și orchestră simfonică (integral); Nikolai Ciaikin – Concert în Sib major nr. 1 pentru bayan și orchestră (partea I); 2024, 28 aprilie: Recital în cadrul doctoratului „Genul concertant în creația pentru acordeon în secolele XX–XXI”, Sala „Henri Coandă” – Palatul Culturii, Iasi. La acordeon: asist. univ. drd. Emanuel Arsinte; la pian: prof. univ. dr. Aurelia Simion. Program: Astor Piazzolla – Aconcagua – Concert pentru bandoneon, pian, harpă, percuție și orchestră de coarde (integral), reducție pentru acordeon și pian – Mirko Ferrarini. Astor Piazzolla – Anotimpurile de la Buenos Aires, reducție pentru acordeon și pian – Emanuel Arsinte.
A participat, la 1 august 2024, la Masterclass-ul susținut de acordeonistul Radu Rățoi (câștigătorul Cupei Mondiale de Acordeon) în cadrul Festivalului „Classix” de la Iași, susţinut la Corpul Artium.
Îi place să colaboreze cu diferiți artiști, inițiază proiecte muzicale, scrie și adaptează partituri pentru acordeon și diferite instrumente sau ansambluri muzicale, realizează filmări artistice pe rețelele de socializare Facebook, Instagram și, în special, YouTube. Evidenţiem tehnoredactarea unor partituri: Aurelia Simion – Sinceritate pentru vibrafon și pian, Editura Artes, Iași Aurelia Simion – Amintiri, Nostalgie. Două miniaturi pentru pian, Editura Artes, Iași Aurelia Simion – Fantezie pe o temă din Rapsodia nr. 1 de George Enescu, Editura Artes, Iași. Sau orchestrațiile și aranjamentele proprii ale partiturilor: Pentru Concertul Fly Syncret Ensemble Over the world music: Richard Galliano – Fou Rire pentru acordeon și ansamblu instrumental jazz-vals (acordeon, pian, vioară, violă, contrabas, percuție). A realizat acest aranjament având la dispoziție partitura pentru acordeon solo realizată de compozitor; Richard Galliano – La Valse a Margaux pentru acordeon și ansamblu instrumental jazz-vals (acordeon, pian, vioară, violă, contrabas, percuție). A realizat acest aranjament având la dispoziție partitura pentru acordeon solo realizată de compozitor; Astor Piazzolla – Libertango pentru cvintet de saxofoane, acordeon și ansamblu de tango (pian, vioară, violă, contrabas, percuție). A realizat acest aranjament având la dispoziție versiunea pentru cvintet scrisă de Bernard Marilla.
În prezent este asistent universitar doctorand la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și profesor colaborator la Petran Music School, una dintre cele mai prestigioase școli private de muzică din țară. Devotamentul, profesionalismul și dedicarea lui ca pedagog sunt foarte apreciate de părinți prin recitalurile susținute de elevi și premiile obținute la concursurile internaționale. La catedra de instrumente populare, profesorul Emanuel Arsinte oferă elevilor săi nu doar o tehnică instrumentală solidă, ci și o înțelegere profundă asupra muzicii. Împreună studiază piese ale marilor acordeoniști români precum Marcel Budală, Vasile Pandelescu, Ilie Udilă, Nicolae Florian ș.a.
Menţionăm căteva premii ale tânărului dascăl Emanuel Arsinte obţinute cu elevii săi: Tudor Baciu (8 ani): Concursul internațional de acordeon „British College of Accordionists”, Montargis, Franța, categoria sub 9 ani – Under Variety, Ed. A V-a, Bronze Award – 87.10 (Premiul III) – aprilie 2025; Tudor Baciu (8 ani): Concursul internațional de acordeon „British College of Accordionists”, Montargis, Franța, categoria sub 9 ani – Under Classique, Ed. A V-a, Bronze Award – 87.08 (Premiul III) – aprilie 2025; Tudor Baciu (8 ani): Concursul Național de Interpretare Muzicală cu participare internațională „Emanuel Elenescu” ediția a XXXIII-a, Piatra Neamț – Premiul III – 22-24 ianuarie 2025.
În viitor, își propune să contribuie tot mai activ la formarea artistică a tinerelor talente, oferindu-le un parcurs cât mai clar și mai eficient. De asemenea, pregătește apariții scenice în contexte speciale, inclusiv un proiect dedicat naiului și acordeonului în Munții Neamțului, gândit să aducă în prim-plan dialogul dintre tradiție și peisajul sonor contemporan, într-un cadru natural cu puternică încărcătură culturală.
La cei 29 de ani ai săi (pe care îi va împlini la 27 mai) a ajuns la concluzia că orice e posibil prin muncă, disciplină și diplomație. Mesajul lui pentru acordeoniștii începători (dar nu numai): „Nu e niciodată prea târziu să faci ceea ce îți place. Prin muncă, disciplină și un mentor alături, poți ajunge oriunde”. Succes, Emanuel, şi cu mândrie îţi vom urmări parcursul profesional şi ne vom bucura de realizările tale artistice!
Prof. dr. Daniel DIEACONU