CREȘTEREA NUMĂRULUI DE BLOCAJE ÎN REȚEAUA PUBLICĂ DE CANALIZARE MENAJERĂ – DIRECT PROPORȚIONALĂ CU GRADUL DE RESPONSABILITATE CIVICĂ AL UTILIZATORILOR
Înfundările frecvente ale rețelelor publice de canalizare menajeră gestionate de Compania Județeană Apa Serv S.A. – Operator Regional al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare în județul Neamț – au, de regulă, următoarele cauze:
- Comportamentul neadecvat al utilizatorilor serviciului public de canalizare menajeră, reflectat prin cantitățile însemnate de:
– materiale igienice textile (șervețele umede, pampers, absorbante igienice) care în contact cu uleiurile și grăsimile deversate pe instalațiile interioare de canalizare formează veritabile dopuri pe conductele de canalizare, obturând curgerea apei uzate menajere;
– spălătoare de sârmă sau plastic, sticle și recipiente de plastic;
– coji și contoare de legume și fructe aruncate în vasele WC etc.,
extrase de către salariații companiei noastre cu ocazia intervențiilor și a lucrărilor permanente de întreținere, din căminele de racord ale blocurilor, locuințelor, agenților economici și instituțiilor, din căminele de verificare, din conductele publice de canalizare menajeră, precum și din obiectivele stațiilor de epurare a apelor uzate (din grătarele rare și din grătarele dese).
- Pătrunderea pietrișului, a pământului și a reziduurilor de asfalt sau de borduri sparte în căminele de canalizare menajeră deteriorate pe perioada derulării lucrărilor de modernizare a străzilor de către firmele terțe executante, fără ca acestea să fie extrase de către aceste societăți în urma finalizării operațiunilor de asfaltare.
Reamintim faptul că rețeaua publică de canalizare menajeră asigură transportul apelor uzate menajere și industriale și a apelor pluviale către stațiile de epurare, unde aceste ape sunt tratate astfel încât să îndeplinească indicatorii de calitate prevăzuți în normative pentru descărcarea în emisar.
Apele deversate în rețeaua publică de canalizare provin atât din apele menajere produse de gospodării sau din apele uzate provenite de la crescătorii de animale, cât și din apele industrial.
În lipsa unei fose septice ecologice, dejecțiile (materii fecale animale sau umane evacuate) poluează atât apele de suprafață, cât și pe cele subterane prin eliminarea de nutrienţi (azot şi fosfor).
Directiva europeană 91/271/EEC și Legea nr. 224/2015 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 prevăd obligativitatea racordării la sistemul public de canalizare a tuturor locuințelor. Unde nu există rețele publice, locuitorii trebuie să asigure colectarea apelor uzate prin alte sisteme individuale (fose septice ecologice/vidanjabile).
Conform art. 31 alin (14) din Legea 241/2006, republicată – Legea serviciului de alimenare cu apă potabila și de canalizare “Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”.
Potrivit art 39 alin (5) Constituie contravenţie nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 31 alin. (14) şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Deversările de natură industrială pot proveni din fabrici, din ateliere/spălătorii auto și de la alți agenți economici. În apele deversate în rețeaua publică de canalizare rezultă astfel sedimente, substanţe toxice, detergenți, acizi, etc. Aceşti poluanți deversați ca ape uzate în rețeaua de canalizare ajung în stațiile de epurare existând riscul de afectare, prin deteriorarea acestora. Sistemul public de canalizare menajeră are în componență dotări specifice, respectiv construcții, instalații tehnologice și echipamente care să asigure buna funcționare în preluarea și transportul apelor uzate. Sistemele publice de canalizare cuprind, de regulă: racorduri de canalizare de la punctul de delimitare şi preluare, reţele de canalizare, staţii de pompare, staţii de epurare, colectoare de evacuare spre emisar, guri de vărsare în emisar, depozite de nămol deshidratat
Din acest motiv, serviciul de preluare, transport și epurare a apelor uzate reprezintă un serviciu extrem de important de care depinde și sănătatea noastră, dar și păstrarea unui mediu înconjurător curat.
Blocajele din rețeaua de canalizare au crescut, cu repercusiuni directe asupra funcționării întregului sistem de canalizare.
Prin activitatea zilnică desfașurată, prin implicare și responsabilitate, salariații din cadrul companiei asigură eliminarea blocajelor din rețelele publice de canalizare și funcționarea corespunzătoare a acestora.
Este esențial să înțelegem și să respectăm bunele practici în utilizarea sistemului de canalizare pentru funcționarea corectă a acestuia, fără înfundări ale conductelor cu materiale insolubile în apă, fără deteriorări ale pompelor din stațiile de pompare ca urmare a pătrunderii materialelor insolubile, dure, de dimensiuni mari care în mod normal ar fi trebuit să nu ajungă în rețeaua publică de canalizare menajeră.
De asemenea, rețeaua de canalizare preia o parte a apelor pluviale, provenite din ploi sau topirea zăpezii. Este important ca apa pluvială să ajungă în canalizare prin gurile proiectate la nivelul străzii, nu prin conectarea rețelei interioare pluviale direct la racordul de canalizare. În cazul ploilor abundente și de mare intensitate, rețeaua publică de canalizare menajera este suprasolicitată prin aport suplimentar de apă provenită de pe acoperișuri, care se descarcă direct în rețea, rezultatul final fiind uneori unul nedorit: inundarea șoselelor și refulări ale canalizării în subsoluri/curți.
Modul în care o canalizare funcționează poate spune multe despre operatorul de servicii publice de colectare a apei uzate dar, în egală măsură, și despre utilizatorii acesteia. Pentru că doar un echilibru între furnizor și beneficiar poate aduce beneficii ambelor părți.
Potrivit art. (3) lit. ț) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, delimitarea dintre instalațiile interioare de canalizare și rețeaua publică de canalizare se face din/la căminul de racord, care este prima componentă a rețelei publice de canalizare, în sensul de curgere a apei uzate.
În contractele de furnizare și prestare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare între utilizatori și Compania Județeană Apa Serv S.A. se stabilesc raporturile juridice dintre utilizatori și Operator. Aceste raporturi implică, printre altele, obligația utilizatorilor de a respecta normele de exploatare și funcționare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, conform legislației în vigoare.
Utilizatorilor serviciului public de canalizare menajeră le revine obligația de a colecta reziduurile solide, nedizolvabile în apă, uleiurile și de a le transporta la spațiile special amenajate pentru colectarea deșeurilor solide.
Subliniem faptul că aceste materiale insolubile aruncate în mod iresponsabil în rețelele publice de canalizare menajeră sunt antrenate în mișcare de debitele mari de apă uzată înregistrate pe conducte la primele ore ale dimineții sau în perioada serii și determină colmatarea și blocarea stațiilor de pompare a apelor uzate, acolo unde acestea sunt montate în scopul repompării apelor uzate către stațiile de epurare, determinând deteriorarea pompelor din stații.
În astfel de situații nedorite, până la repararea pompelor deteriorate/achiziționarea altor pompe cu parcurgerea procedurilor de achiziție publică, sunt necesare intervenții frecvente de vidanjare a rețelelor afectate, ceea ce înseamnă un consum suplimentar de carburanți și forță de muncă, materializate în ultimă instanță în cheltuieli suplimentare pentru întreținerea și funcționarea rețelelor publice de canalizare.
Pentru a preveni aceste probleme este esențial ca utilizatorii să arunce aceste deșeuri solide în coșurile de gunoi și să nu le elimine prin sistemul de canalizare. Adoptând aceste practici responsabile, putem asigura funcționarea eficientă a rețelei de canalizare și protejarea sănătății și bunăstării comunității noastre.
Totodată, dacă se respectă două reguli de bază, putem avea o canalizare cu adevărat funcțională: canalizarea nu este “coș de gunoi”, iar apa de ploaie sa fie dirijată prin rigole pluviale și nicidecum descărcată direct în rețeaua de canalizare menajeră.
Prin adoptarea acestor practici responsabile, contribuim la menținerea unui sistem de canalizare eficient și la protejarea mediului înconjurător.
Spiritul civic și responsabilitatea fiecărui cetățean sunt fundamentale pentru asigurarea unei comunități sănătoase și curate.