Din ce în ce mai des, sufletul tânjește după gusturile copilăriei: cireșele mâncate cățărați în pomi, fragii culeși împreună cu prietenii de pe uliță, mirosul dulceții care fierbea pe foc sub supravegherea bunicii. Asta însemna pentru noi ”fine dining”. Le povestim copiilor noștri despre cum ne adunam la ora 3 dimineața, bunici și copii, să mergem la ”bureți” în pădure. Mergeam zeci de kilometri pe jos, dar nu simțeam oboseala, era o bucurie, eram împreună… Așa erau ”wellness retreat”-urile noastre. Glumesc… nu aveam nevoie, acolo era fericirea. Ne amintim gusturile, le căutăm. Unele gospodine pricepute încă pregătesc cămara pentru iarnă, dar mai sunt cei care nu au timp, poate nu au pricepere sau poate nu mai au părinți care să le pregătească bunătățile de altădată. Pentru aceștia… există cei care și-au dezvoltat mici afaceri, care vin în sprijinul celor care își doresc produse tradiționale. Unul este chiar în Piatra-Neamț, Alexandru Ungureanu, omul din spatele ”Borcanului Fermecat”, un antreprenor care a transformat un vis născut departe de țară, în realitate. A văzut cu ochii lui cum se prețuiesc gusturile locale în alte țări și s-a întors hotărât să ne reamintească și nouă de ce suntem speciali.
– Cum a luat naștere ”Borcanul Fermecat” și cine v-a ajutat în demararea afacerii?
”Borcanul Fermecat” a fost o revelație. Ca mulți români, am plecat și eu după Revoluție să muncesc în străinătate. Într-un restaurant franțuzesc de familie, am văzut cât de prețuite sunt preparatele tradiționale, gătite cu ingrediente locale și după rețete vechi. Atunci mi-am dat seama că și noi avem o comoară, pe care nu o valorificăm. Când m-am întors acasă, am luat caietul de rețete al bunicii și mi-am propus să transform fructele și legumele din grădina părintească în bunătățile copilăriei mele. Un program Start-Up a fost exact ajutorul de care aveam nevoie la început de drum. Cu fonduri europene, am putut să cumpăr primele echipamente, să amenajez un spațiu care să respecte toate normele. Fără acest început, ”Borcanul Fermecat” poate ar fi rămas doar un vis.
– Care au fost cele mai mari dificultăți la început și cum le-ați depășit?
Birocrația a fost și încă este un labirint, o adevărată probă de rezistență, pentru antreprenorii la început de drum! Dar cu ajutorul firmei de consultanță și cu un pic de încăpățânare, am învățat să navighez printre acte și avize. Apoi, a fost provocarea de a câștiga încrederea clienților. Într-o piață invadată de produse comerciale, a trebuit să demonstrez că ”Borcanul Fermecat” oferă ceva ce nici cel mai bun marketing nu poate cumpăra: gustul din copilărie.
– Ce rol are familia în afacerea dv?
”Borcanul Fermecat” este o afacere de familie: soția este experta în PR, mama este păstrătoarea rețetelor bunicii, nu acceptă nicio abatere de la rețeta originală, iar copiii ne ajută cu etichetatul și împachetatul. Suntem o echipă unită. Fără sprijinul lor, nu aș fi reușit să ajung aici.
– Ce vă motivează să continuați și care e cea mai mare satisfacție?
Mă motivează dorința de a oferi copiilor mei și tuturor clienților produse sănătoase, gustoase și preparate cu grijă. Vreau să le arăt că există alternative la alimentele procesate, că putem trăi frumos și sănătos respectând tradițiile noastre. Cea mai mare satisfacție o am atunci când primesc mesaje de la clienți, care îmi spun că zacusca noastră le amintește de pachetele primite de acasă în studenție sau de aroma inconfundabilă a dulcețurilor făcute de mama sau de bunica. Atunci știu că munca mea este răsplătită.
– Cum reușiți să îmbinați respectarea rețetelor tradiționale cu rentabilitatea afacerii?
E ușor să faci un borcan de zacuscă după rețeta tradițională, dar e mult mai greu să faci sute de borcane, păstrând același gust și aceeași calitate. Secretul constă în respectarea cu sfințenie a rețetei, în folosirea ingredientelor proaspete și de cea mai bună calitate. Nu fac rabat de la calitate, chiar dacă asta înseamnă să produc mai puțin. Prefer să am clienți mulțumiți, care revin cu încredere, decât să vând mult și să dezamăgesc. Încerc să optimizez procesele de producție, folosind echipamente moderne, dar fără a renunța la metodele tradiționale, care dau savoare produselor. E un echilibru delicat, dar cred că am găsit o formulă câștigătoare.
– Care este cel mai căutat produs din ”Borcanul Fermecat” și de ce credeți că are un asemenea succes?
Zacusca de ghebe este vedeta! Ghebele sunt niște ciuperci de pădure extrem de gustoase, dar și din ce în ce mai greu de găsit. Trebuie să te pricepi să le identifici, să știi unde cresc și să ai norocul să le culegi înainte să o facă altcineva. De aceea, zacusca de ghebe este un produs special. Cred că succesul ei se datorează faptului că are un gust inconfundabil, care ne amintește, de mirosul pădurii și de serile petrecute în familie, la gura sobei. Folosim doar ghebe proaspete, culese din pădurile din zona noastră și le preparăm după o rețetă veche.
– Ce măsuri legislative consideri că ar putea ajuta micii producători și afacerile de familie din România?
Cred că avem nevoie de mai puțină birocrație și de proceduri mai simple, ca să putem accesa mai ușor finanțări și piețe de desfacere. Apoi, ar fi bine să avem o legislație mai clară și adaptată specificului produselor tradiționale și realităților afacerilor de familie. Și mai ales avem nevoie de o strategie guvernamentală coerentă de promovare a produselor românești, atât în țară, cât și peste hotare. Nu doar marketing în campanii electorale, ci un plan pe termen lung, pus la punct după consultări reale cu noi, micii producători.
– Cum vedeți posibilitatea unui parteneriat între producătorii locali, pentru a accesa fonduri europene și a facilita distribuția produselor?
O cooperativă ar fi o gură de oxigen pentru noi! Ne-ar ajuta să fim mai puternici, să accesăm mai ușor fonduri europene, să negociem prețuri mai bune și să ne facem mai vizibili în supermarketuri și în alte rețele de magazine. Ar fi o voce comună, care să ne reprezinte interesele. Cred că acest lucru poate fi posibil prin discuții aplicate, prin întâlniri și dezbateri cu specialiști care să explice funcționarea acestor forme de asociere, care sunt avantajele lor, ce facilități au… eu unul cred că prin colaborare și solidaritate, putem construi un viitor bun pentru producătorii locali. Dar acest lucru e posibil doar prin informarea și educația financiară a noastră, a producătorilor.
– De ce ar trebui să alegem produsele românești și cum contribuie acest lucru la dezvoltarea economiei locale?
Când alegi un produs românesc, nu cumperi doar un aliment sau un obiect, ci susții o familie, o comunitate. Contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economiei locale și la protejarea mediului. În plus, ai garanția că primești un produs autentic, preparat cu ingrediente naturale și cu multă responsabilitate. Alegând produse românești, investești în viitorul nostru, al copiilor noștri.
– Cum vă imaginați afacerea dv. peste câțiva ani și ce planuri aveți pentru viitor?
Visez ca, peste câțiva ani, ”Borcanul Fermecat” să fie un nume cunoscut în toată țara, un simbol al gustului autentic românesc. Vreau să ofer o gamă mai variată de produse, preparate după rețete transmise din generație în generație. Îmi doresc să ajungem în cât mai multe magazine, atât în țară, cât și în cele românești din străinătate, ca să le aducem un strop de bucurie românilor plecați departe de casă. Și îmi doresc să contribui la promovarea zonei Neamțului ca destinație gastronomică, atrăgând turiști care să descopere bogățiile culinare ale regiunii noastre.
– Ce mesaj ați vrea să transmiteți cititorilor noștri?
Vă invit să susțineți micii producători locali, cei care pun suflet în ceea ce fac, cei care își cresc copiii din această muncă și care, de multe ori, mai ajută încă două-trei familii cu afacerea lor. Când cumpărați de la noi susțineți o poveste, o tradiție, un vis. Alegeți cu încredere produsele ”Borcanului Fermecat” și vă promit că veți redescoperi gustul din bucătăria bunicilor.
A consemnat Carmen Elena NASTASĂ
Alexandru Ungureanu
https://www.facebook.com/BorcanulFermecatRomania
+40 747 391 077