Premierul Ilie Bolojan a susținut o conferință de presă în această după amiază, 2 iulie, în care a prezentat măsurile pe care Guvernul le va implementa în perioada următoare în vederea reducerii deficitului României.
Primul ministru a precizat că va exista un efort de reducere a cheltuielilor dar și unul de creștere a încasărilor la bugetul de stat.
Pachetul care fi pus în transparență decizională, cu precizarea că va fi o consultare publică săptămâna aceasta și că ar trebui să fie adoptat marți, 8 iulie prin asumarea răspunderii.
Măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat:
- Taxa pe valoare adăugată va fi stabilită la două cote: 11% și 21%. La cota redusă vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, cărțile, lemnele de foc și industria Horeca. În luna octombrie se va face o analiză dacă au crescut încasările din această zonă. Dacă acest lucru nu se întâmplă și domeniul Horeca va trece la TVA de 21%. Toate celelalte domenii vor intra pe TVA de 21%;
- Crește acciza pentru țigări;
- Creșterea numărului de contributori la CAS prin 2 direcții: „aplicarea contribuției CASS la pensiile mari de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții astfel încât să creștem numărul de contribuabili la 8.000.000”.
- Taxarea suplimentară a capitalurilor: „Vom propune o măsură de majorare a creștere a impozitului pe dividende la 16% de la 1 ianuarie 2026”;
- Taxarea veniturilor suplimentare ale băncilor;
- Taxarea suplimentară a veniturilor din jocurile de noroc;
Limitarea cheltuielilor și luarea unor măsuri structurale:
- Măsură temporară, ca anul viitor pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate;
- Creșterea normei didactice cu două ore față de ce avem astăzi în învățământul preuniversitar și universitar;
- Reforma burselor: „în ultimii ani a fost o creștere care nu poate fi suportată a burselor, mai ales pentru elevi”, a precizat Ilie Bolojan.
Acest pachet va fi prezentat în cursul zilei de joi, 3 iulie.
„În etapa a doua, până la sfârșitul lunii iulie vom veni cu completări care țin de pensiile speciale, jalon din PNRR, de reforma instituțiilor autofinanțate prin reducerea cheltuielilor și comasări (ANRE, ASF), reforma companiilor de stat (reducerea subvențiilor etc.), reforma cheltuielilor la nivelul administrației publice locale, revizuirea sporurilor la instituții publice”, a completat Ilie Bolojan.
M.N.