Finalizarea cursurilor din unitățile de învățământ preuniversitar este în fiecare an un moment de bilanț al rezultatelor obținute de elevii din fiecare clasă. În anul terminal, fiecare promoție de elevi, viitori studenți sau oameni ai muncii, își desemnează liderul, cel care a obținut rezultatele. Anul acesta șeful de promoție de la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț este Alexandru Vasile Nedelcu. În fiecare an de studiu a avut medii peste 9, astfel că a fost desemnat șef de promoție cu nota 9,14. La cei 19 ani are o poveste de viață care poate inspira. Și cu titlu informativ trebuie spus că la calcularea mediei cu care a finalizat învățământul preuniversitar s-au adunat 5 ani, nu 4. Asta deoarece nu a intrat din prima la liceu, iar notele obținute la Evaluarea Națională i-au permis să urmeze doar cursurile unei școli profesionale. Acel moment nu l-a considerat cel mai bun din viața lui, dar cu siguranță a fost punctul în care ambiția și determinarea au fost activate și „turate” la maxim. De la eșecul admiterii la liceu, la momentul în care a devenit șef de promoție a fost o strădanie continuă, nu doar intelectuală ci și fizică.
„Am urmat cursurile Școlii Gimnaziale Nicolae Buleu, din Mărgineni, acolo unde locuiesc cu familia mea. Încă de atunci mi-am dorit să studiez la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț deoarece cred că domeniul auto este unul de viitor, este un liceu unde atunci când termini ai o meserie, ești calificat într-o ocupație. În anul în care am susținut Evaluarea Națională au fost medii foarte mari. Eu am avut media 6,37 și, din păcate, nu am prins loc la liceu unde ultima medie a fost 6,39. Cu două sutimi în minus, sub linie ca să zic așa, nu aveam prea multe opțiuni. M-am sfătuit cu cei apropiați, cu părinții, cu toți cei din jurul meu, și am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să merg la o școală profesională, tot în domeniul auto, la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț. Am gândit că pot continua liceul după ce termin profesionala. A fost o decizie bună, am luat atestatul cu 98 de puncte din 100, pe calificarea de electrician-constructor. Am hotărât să merg mai departe la liceu, unde am făcut clasa a XI-a și a XII-a. Întotdeauna ce mi-am dorit a fost cumva la limită, ori să reușesc, ori să nu reușesc. Toate acestea adunate au făcut ca eu să termin liceul cu media cea mai mare. Am fost susținut constant de toți oamenii din jurul meu, în primul rând de părinți, dar și de colectivul didactic de la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț”, spune Alexandru Nedelcu.
Despre performanța de a fi primul din generația sa, spune că nu a venit ca ceva predestinat ci a însemnat multe nopți nedormite, timp pe care l-a dedicat studiului. Nu a simțit nici o presiune din partea colectivului de liceu, atunci când a venit din profesională, cu atât mai mult cu cât alți șase colegi l-au urmat.
„Mare parte dintre colegii de liceu îi știam deja, căci tot acolo făcusem și profesionala, iar acomodarea a fost ușoară, doar vreo două săptămâni, cât le-am memorat numele. A contat și m-a ajutat mult că alți șase colegi au urmat și ei liceul după ce am terminat profesionala împreună. Am învățat la toate materiile, nu a contat că este limba română, matematică sau fizică. Și am ales destul de târziu fizica ca materie pentru bacalaureat. Așa a fost să fie, cred”, punctează tânărul de 19 ani.
Nu a avut neapărat reprezentarea că mediile obținute în fiecare an îl vor clasa pe poziția de șef de promoție cu atât mai mult cu cât în clasa sa au fost și două fete, acestea fiind, în general, mai determinate și mai aplecate spre studiu. Una dintre colege a decis să înghețe anul școlar, așa că a mai rămas doar una, șefa de clasă, o fire foarte competitivă, așa cum spune tânărul absolvent. Chiar dacă la începutul clasei a XI-a nu s-au înțeles foarte bine și se șicanau reciproc, ulterior au trecut de la toleranță la prietenie, în ciuda faptului că el a devansat-o și a devenit liderul generației sale.
Chiulul la liceu: o singură dată a fost „lecție” pentru viitor
Cât a urmat cursurile liceale, timp liber nu prea a avut. Pentru că în afară de studiu, a ales să lucreze pentru a mai lua din presiunea de pe umerii părinților. Iar acest lucru nu s-a întâmplat doar în timpul vacanței de vară ci și în timpul anului școlar. Nu că ar fi fost absolut necesar dar a considerat că poate face acest lucru și a dovedit.
„Am început să lucrez din clasa a XI-a, undeva prin luna martie. Cred că pe 5 martie a fost prima mea zi de muncă. Făceam livrări la domiciliu, mâncare. Nu pot spune neapărat că am fost nevoit să lucrez, dar am fost de părere că oricum e greu cu bugetul. Naveta de la Mărgineni la Piatra Neamț era destul de costisitoare, abonamentul era vreo 500 de lei în fiecare lună. Și mai erau și alte costuri, ceva de mâncare, ceva de buzunar… Am hotărât să iau măcar responsabilitatea asta de pe umerii părinților. M-a ajutat și faptul că obținusem deja permisul de conducere din luna februarie, așa că a fost facil, în sensul în care aveam mașina de la firma unde lucram. Din acest punct de vedere a fost mai greu cu învățatul, iar pentru a face față și a avea rezultate am mai rupt din timpul de somn pe care l-am alocat studiului”, a declarat Alexandru Nedelcu.
A încercat provocările vieții de liceu și spune că a chiulit. Doar o singură dată. Cu toată clasa, într-o zi de vineri, a plecat de la ultima oră, de la chimie. Nu a dorit să detalieze ce a urmat, dar a fost suficient cât să nu mai lipsească la nici o oră până la terminarea cursurilor liceale.
„Vreau să punctez faptul că întotdeauna am avut susținerea părinților, cu atât mai mult cu cât în copilărie am fost destul de bolnăvicios în sensul în care o săptămână eram acasă și două la spital. Cu siguranță nu le-a fost ușor și sper că am ajuns în punctul în care le-am răsplătit efortul. Mulțumesc tuturor profesorilor care au fost alături de mine și de colegii mei. Niciodată nu am fost nedreptățit în nici un fel, ba dimpotrivă am fost sfătuiți, îndrumați și sprijiniți ori de câte ori a fost nevoie”, punctează tânărul absolvent.
Își dorește o carieră de salvator
Se consideră o fire empatică și mereu gata să acorde ajutorul celor care au nevoie, care sunt în nevoie sau au cea mai mică problemă. Așa stând lucrurile, la finalul cursurilor liceale a ales să nu urmeze o unitate de învățământ superior ci a decis că vrea să devină pompier. În condițiile în care spune el, Inspectoratul pentru Situații de Urgență este una din cele mai apreciate instituții, în topul încrederii populației, iar meseria de pompier presupune un mare grad de empatie.
„Sunt conștient că viața nu este ușoară și de-astea aș dori să fac cât mai mult bine. Vreau să ajut, sunt o fire empatică și cred că mi s-ar potrivi meseria de pompier. M-am gândit să încerc în septembrie la școala de subofițeri. Unul din bunicii mei, pe care nu l-am cunoscut, a fost pompier, și m-a inspirat ce am auzit despre el de la părinții mei. De mic am fost înclinat în a ajuta semenii, nu-mi place să devalorizez pe nimeni, fiecare are rolul și locul lui, niciodată nu poți spune că cineva ți-a luat locul sau tu ai luat locul altcuiva. Mereu am fost de părere că dacă vreau să văd o schimbare în lume, vreau să fiu eu cel care o oferă primul și nu trebuie să aștept sau să cer altora să o facă. Până la toamnă mă pregătesc pentru probele fizice și teoretice pentru că aceasta este calea pe care aș dori să o urmez. Mi-ar place foarte mult dar știu că probele sportive sunt destul de grele și dure. Mă pregătesc cât pot, alerg, merg cu bicicleta și fac asta în mod susținut. Îmi doresc mult să urmez acest drum”, a punctat Alexandru Nedelcu.
În mare știe despre ce este vorba iar în timpul școlii a participat la concursul organizat de ISU Neamț, „Cu viața mea apăr viața”. Și cel mai probabil acesta a fost punctul în care a decis că vrea să devină pompier.
Gabi SOFRONIA