Cea de-a XXIV -a ediție a Zilelor Cetății Neamț a început vineri, 11 iulie, cu Parada oștenilor, cavalerilor, domnițelor și doamnelor de la curte, a ienicerilor, spahiilor și comandanților de oști otomane de la asociațiile de reconstituire istorică din țară care participă anul acesta la festivalul de sub cetate. O atmosferă care i-a purtat în trecut pe participanți, invitați, oamenii locului și turiști deopotrivă în vremea domnitorilor Petru I Mușat și -a lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Principalii organizatori ai acestei ediții a evenimentului sunt, Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț, Primăria, Consiliul Local Târgu-Neamț și Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu-Neamț.
Adunarea s-a dat în fața Primăriei Orașului Târgu-Neamț, unde au ajuns și oaspeții – primari ai mai multor localități din zona Târgu-Neamț și din județul Neamț, membrii asociațiilor participante la paradă și reprezentanți ai autorităților județene și locale.
Parada medievală i-a cuprins pe boieri și domnițe, străjeri, cavaleri, ieniceri și spahii, comandați de oști, membri pasionați ai Asociațiilor Străjerii Cetății Neamțu, Ignis Vultus, Asociația Dacomed, Paladinii de Terra Medies și Asociația “Portret Istoric”, conduși într-o trăsură, de un Ștefan cel Mare tânăr care a fost, mai târziu, încoronat pe scena de lângă amfiteatru, în cadrul unui scurt moment de reconstituire istorică.
Parada a pornit din fața primăriei și-a parcurs drumul până la zona în aer liber de desfășurare a activităților de lângă Amfiteatrul “Ștefan cel Mare”, la aceasta participând și președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa, prefectul Adrian Bourceanu, senatorul de Neamț Adrian Răducu Păduraru, primarul orașului Târgu-Neamț, viceprimarul Vasile Iustian Heriu, consilieri locali și județeni și primarii nemțeni invitați.

Sâmbătă, 12 iulie, vine cu una dintre cele mai spectaculoase reconstituiri istorice ale “Bătăliei de la Valea Albă“, continuă tradiționalul Târg de meșteșuguri, produse și obiecte tradiționale. Vor fi activități medievale interactive, expoziții de arme, concurs de tir cu arcul, prezentare de tehnici de mânuire a armelor, jocuri, ateliere, desen pe lemn, vânătoare de comori, lupte demonstrative, confecționare de podoabe, coronițe și pictură pe față, parada costumelor medievale pentru domnițe și cavaleri, prezentare de bucătărie medievală și o expoziție de produse locale și degustări de bucate alese din Ținutul Zimbrului, leacuri și ierburi tămăduitoare din medicina tradițională. Tot astăzi au loc vernisajul expoziției temporare – Doamnele Moldovei și ziua se va încheia cu un recital extraordinar “Lupii lui Calancea”.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Denisa Popa