Tinerii care au finalizat cursurile liceale, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, pot beneficia de sprijin din partea specialiștilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț (AJOFM). Singura condiție este ca absolvenții să se înregistreze la instituția menționată în termen de 60 de zile de la absolvire. Absolvenții pot solicita acordarea indemnizației de șomaj dacă într-o perioadă de 60 de zile calendaristice de la absolvire, nu au reușit să se încadreze în muncă și nu urmează o formă de învățământ la data solicitării dreptului și nu realizează venituri sau dacă realizează din activități autorizate potrivit legii, acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, respectiv 660 lei.
„Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular autorizat sau acreditat în condițiile legii”, anunță AJOFM Neamț. Indemnizația de șomaj acordată acestei categorii de persoane se plătește pentru o perioadă de 6 luni și este în valoare de 330 lei. Indemnizația poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită.
Absolvenții care se angajează, în perioada celor 60 de zile, pentru o perioada mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință, 1.980 lei. Dacă locul de muncă se află la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul și, ca urmare a acestui fapt, absolvenții își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia, beneficiază de o primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu, dar nu mai mult de 900 lei/luna. Această primă se acordă pentru o perioada de maxim 36 de luni.
Nu sunt eligibili cei care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu; absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani: absolvenții care la data solicitării dreptului urmează o formă de învățământ; absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.
FOTO AJOFM Neamț Facebook
(G. S.)