În limbajul complicat și alambicat al documentelor oficiale, gen rapoarte, minute ale Curții de Conturi, este greu să discerni cam care este gradul de accesibilitate la banii de la buget pentru personaje care au fost avantajate de conducerea unei primării. Comuna Alexandru cel Bun este o comună bogată față de altele. Are firme importante pe teritoriul ei, o mulțime de pensiuni, casele se construiesc în ritm destul de susținut. Deci, bani ar fi, nu suficienți pentru lucrări mari, dar destui să poată fi îndestulate firme prietene.
Precizări al unor documente ale Curții de Conturi referitoare la mandatul trecut – aferent lui Ion Rotaru – par desprinse din vremuri trecute, când banii se cheltuiau din două facturi cumpărate la margine de drum. Concluzia ar fi că nici măcar micile afaceri nu au căpătat stil și sunt extrem de ușor de devoalat, dacă cei de la Curtea de Conturi vor. De la început facem precizarea că în acest material nu urmărim nici să vedem cum au fost sau nu recuperate prejudiciile constatate, nici cum merg dosarele în instantă, vom reveni cu alte materiale în acest sens, vrem doar să prezentăm mecanisme și constatări ale celor care au efectuat controlul.
Reprofilare și compactare drumuri – o mică afacere și multe acte în neregulă
Un mic studiu de caz. În martie 2021 intra în vigoare un contract între comună și societatea Api Fides SRL din Bistrița pentru ”lucrări de reprofilare drumuri” pe străzile Valea Mare și Pârâul Agârciei cu sort compactat. Valoare contractului: 46.000 lei, fără TVA. Întârziată din cauza condițiilor nefavorabile, lucrarea a fost recepționată de o comisie din cadrul primăriei fără probleme, așa că s-a făcut și plata în valoare de 45.356, 85 lei.
Totul părea în regulă, bine și frumos, până la venirea Curții de Conturi: ”Din compararea datelor din ofertă și lista de cantități, pe de o parte și situațiile de lucrări înaintate spre decontare pe de altă parte, în directă corelare cu documentele justificative prezentate în timpul misiunii de audit, respectiv tichetele de cântar și avizele de însoțire a mărfii se constată că, din cantitatea de 654,5 mc balast decontată conform situaților de lucrări, au fost prezentate documente justificative doar pentru cantitatea de 297,68 mc balast, rezultând o cantitate de 356,82 mc balast decontată fără existența documentelor justificative care să ateste exactitatea și realitatea sumelor datorate.”
În traducere: firma nu a depus nici măcar acte justificative, care să mascheze o situație aparent de natură infracțională. Vorbim despre acte, deoarece auditorii au constatat că ”verificarea în teren fiind nerelevantă la data prezentei misiuni de audit ad-hoc – februarie 2025, datorită trecerii timpului, lucrările fiind realizate și recepționate în 22.06.2021.” În fața neputinței firmei de a justifica cu documente proveniența mărfii, concluzia a fost seacă: un prejudiciu de 28.085,69 lei, din care 7.880,16 lei penalități.
Cireașa de pe tort a urmat abia după: probabil la insistențele constructorului, primăria a prezentat noi documente în completare, în vederea schimbării opticii auditorilor. Surpriza vine abia acum: ”au fost prezentate tichete de cântar și avize de însoțire a mărfii cu numere consecutive de la 1-55, din perioada 07.03.2020-13.04.2029, pentru întreaga cantitate de 654,5 mc pietriș concasat, deși în timpul misiunii fuseseră prezentate deja un număr de avize de însoțire a mărfii și tichete de cântar în copie, întocmite în perioada 19.05.2021-04.06.2021, pentru cantitatea de pietriș concasat, fapt care ridică întrebări legate de realizarea efectivă a lucrărilor de balastare în cadrul contractului…”
Reprofilare și compactare drumuri – episodul 2 cu aceeași protagoniști
După lucrările din primăvara anului 2021, probabil mulțumită de calitatea lucrărilor, Primăria Alexandru cel Bun a atribuit prin cumpărare directă online o lucrare asemănătoare pentru alte 3 străzi (Albinelor, Profesorilor și Punții) cu același operator economic. Valoarea contractului a fost 38.565,45 lei. Sumă care a fost achitată în 25 noiembrie 2021, pe baza a 3 situații de plată. Și în acest caz nu au putut fi prezentate documente justificative, contabilizate pe străzi: Albinelor în valoare de 2.381,21 lei, Profesorilor – 20.351,88 lei, Punții – 8744,69 lei.
Valoarea prejudiciului a fost calculată la 43,439,33 lei din care 11.961,55 lei majorări de întârziere, restul lipsă documente justificative. Nici în acest caz documentele aduse în completare nu au convins auditorii, care și-au menținut punctul de vedere, care au cerut chiar extinderea analizei pentru restul articolelor din deviz.
Concluzia este una singură: o firmă, Api Fides SRL, care are sediul social chiar pe una dintre străzile în discuție – strada Profesorilor – nu a reușit să depună documente justificate pentru balastul folosit (dacă a fost folosită toată cantitatea din deviz) și, la nivel teoretic, ar trebui să dea banii înapoi. Chestiunea cu lipsa documentelor și apoi apariția lor în serii consecutive ridică semne de întrebare cu privire la realizarea integrală a lucrărilor, la cerințele beneficiarului. În altă ordine de idei, actualul primar ar trebui să schimbe componența comisiei de recepție și a celor de la serviciul tehnic, care nu s-au obosit să verifice documentele justificative ale firmei.
Salubrizare la dublu, cu un client de casă, fără autorizații
Primăria Alexandru cel Bun are contract pentru gestionarea deșeurilor cu SC Brantner Servicii Ecologice SRL, pe baza unui contract încheiat în 2016, completat apoi în 2019. Prin contract, Brantner se obligă să colecteze, să transporte și să depoziteze deșeurile solide de pe raza întregii comune. Prin același contract, firma se obliga să pună la dispoziție mijloace de transport autorizate în acest sens. Contractul este foarte clar și nu lasă loc de interpretări, iar firma este suficient de puternică să asigure serviciul respectiv. Cu toate acestea, primăria Alexandru cel Bun condusă de Ion Rotaru a mai încheiat un contract cu o firmă din Piatra Neamț – Gabwater Sab SRL – pentru închirierea unei autoutilitate de 3,5 tone cu șofer pentru transportul gunoiului menajer și reciclabil de la populație din zonele greu accesibile pentru serviciul de salubritate. Este vorba despre 40 de străzi și firma ar fi trebuit ca să efectueze curse la solicitarea telefonică a primarului Rotaru ”pentru diverse activități”. În felul acesta ar putea fi cumva justificate și telefoanele de la primar către un acționar al firmei. Cert este că prețul contractului era de 400 de lei/zi/fără TVA, pentru o durată de 24 de luni.
Nu există nici un fel de justificare pentru acest contract atâta timp cât Brantner avea prin contract obligația să facă acest lucru. Este extrem de clar că este un gest de bunăvoință pentru o firmă care nu avea nici măcar licențele necesare colectării și transportului deșeurilor, deci era pasibilă și ea și Primăria de o încălcare flagrantă a legilor.
Auditorii Curții de Conturi au stabilit că :
– Nu există documente justificative pentru cantitățile de gunoi ridicate de Gabwater, nici cu privire la predarea acestora către Brantner;
– Foile de transport atașate la facturi nu reflectă activitatea despre care s-ar fi prestat, nu sunt precizate străzile, nici nu rezultă o recepție a cantităților predate;
– Nu există un mod de fundamentare a tarifului de 400 lei/zi;
– Nu există comenzi ferme transmise de către Primărie, probabil doar cele verbale ale primarului.
Concluzia este că a fost achitată în mod nejustificat societății Gabwater Gab SRL suma de 61.389 lei, care constituie pagubă la bugetul local al Comunei Alexandru cel Bun. În urma apariției unor documente justificative primite, ”s-a procedat la recalcularea prejudiciului anterior stabilit, argumentele prezentate fiind în măsură să modifice concluzia de audit inițial formulată. Nu se justifică suma decontată societății Gabwater Sab SRL în perioada contractuală ianuarie 2021-martie 2022 în valoare de 26.000 lei.”
Restul sumei de 35.589 lei, reprezentând colectarea și transportul gunoiului menajer și reciclabil, la cerința telefonică a primarului este un serviciu fără clauze contractuale care să justifice prestarea serviciului. Recomandarea către Primărie este să se încheie angajamente legale prin stipularea clară a clauzelor contractuale care să justifice prestarea serviciului. Nu este foarte clar dacă banii vor trebui returnați.
Concluzii
Cele trei cazuri prezentate nu reprezintă principalele căi prin care bugetul comunei a fost prejudiciat în vechiul mandat. Adevăratele afaceri au fost cele cu terenuri, cu patrimoniul societății SC Serv Com Albun SRL, unde s-au evaporat bunuri, terenuri, o groază de bani. Un singur exemplu: terenuri în suprafață de 145.604 mp date în natură către societate și care în mare măsură au fost valorificate fără ca primăria să beneficieze de avantaje.
Valentin BĂLĂNESCU