Premierul Ilie Bolojan a ținut o conferință de presă în această după amiază, 22 iulie, în care a prezentat o nouă serie de măsuri din reforma fiscală pe care a promovat-o în ultimele săptămâni. Astăzi, el a fost însoțit de vicepremierul Dragoș Anastasiu. De data aceasta, ținta măsurilor o reprezintă reforma companiilor de stat.
Premierul a vorbit despre trei direcții pe care dorește să se axeze aceast reformă:
- Asigurarea transparenței gestionării companiilor de stat: va fi făcută publică atât conducerea acestor companii cât și beneficiile salariale de care se bucură acești conducători.
- Reducerea cheltuielilor prin reducerea numărului de membri și plafonarea unor câștiguri;
- Schimbări în privința indicatorilor de performanță și a modului în care aceștia sunt folosiți.
Dragoș Anastasiu a făcut o prezentare a situației companiilor de stat din România și cifrele prezentate arată niște probleme evidente: „Avem 1.326 de întreprinderi publice, fie 100% de stat, fie statul este majoritar. Avem 1.182 la nivel local și 144 la nivel central. Avem 376 de SA-uri, 88 de regii autonome și 847 de SRL. Avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de angajați, 173.000 sunt în aceste companii importante. Companiile de stat au profit 15,1 mld lei. Dar au subvenții de 14,1 miliarde de lei. Companii precum CFR, Unifarm, Termoenergetica, Metrorex, Complex energetic Valea Jiului, Electrocentrale Craiova au pierderi de 2 mld lei. Per total, avem o ineficiență destul de importantă în zona acestor companii. Avem o polarizare importantă – 46% din profiturile acestor companii reprezintă Hidroelectrica.”. El a menționat, de asemenea, că 300 de companii nu au depus date financiare și 250 au venituri zero. Concluzia sa: „ Câteva (n.r. companii) sunt foarte profitabile, companiile au obligația de a depune date comerciale atât la ANAF, cât și la AMEPIB. Până acum au început să curgă amenzile”.
Printre măsurile care au fost anunțate de Dragoș Anastasiu se numără:
- reducerea numărului membrilor din Consiliile de Administrație: la Regiile Autonome de la 3-5 membri la maxim 3, la societățile cu sistem unitar maxim 3, la companiile mari între 3 și 5. Pentru firmele de dimensiuni foarte mari se vor lua decizii individuale.
- reducerea remunerației membrilor Consiliilor de Administrație.
- plafonarea beneficiilor, referindu-se la: plata de cazare, indemnizații concediu care vor fi plafonate la maxim 10% din remunerația totală fixă.
- funcționarii publici nu vor putea face parte decât într-un singur consiliu de administrație;
Rămâne de văzut cum vor fi implementate aceste măsuri și care vor fi reacțiile din partea funcționarilor și conducerilor acestor companii.
M.N.