† Soborul Sf. Ioan Botezătorul – 7 ianuarie
Rolul Sf. Ioan Botezătorul a fost acela de a trezi poporul lui Israel din idolatrizarea Legii și de a naște în ei credința în Hristos. El își începe predica cu aceleași cuvinte ca și Mîntuitorul: “Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Mt. 3, 2).
Atrage atenția istraeliților că nu este de ajuns să faci parte din poporul ales de Dumnezeu pentru a primi mîntuirea.
Misiunea principală a Sf. Ioan Botezătorul era să pună înaintea ochilor minții realitatea păcatului și să trezească dorința de ispășire.
Mîntuitorul Iisus Hristos a arătat celor convertiți Calea pe care să o urmeze, pentru a le putea fi iertate păcatele.
– Smerenia Sf. Ioan Botezătorul. Pentru a înlătura orice confuzie că Ioan este Mesia cel așteptat, Botezătorul a spus: “Eu vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decît mine… Acesta vă va boteza cu Duh Sfînt și cu foc” (Matei 3, 11).
Și va încheia prin a spune: “Cel care vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era” (Ioan 1, 15).
Tradiții populare de Sîntion sau Sf. Ioan Botezătorul
“Udatul Ionilor”, are loc în Transilvania și Bucovina. În Bucovina, la porțile tuturor care poartă acest nume, se pune un brad împodobit, iar acesta dă o petrecere cu lăutari. În Transilvania cei care poartă acest nume, sînt purtați cu mare alai prin sat pînă la rîu unde sînt botezați/ purificați.
– Iordănitul femeilor. În satele din nordul țării, pe vremuri, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva și duceau alimente și băutură. După ce serveau masa, ele cîntau și jucau toată noaptea. Dimineața ieșeau pe stradă și luau pe sus bărbații care apăreau întîmplător pe drum. Îi aruncau în apă, dacă nu promiteau că le vor asculta.
Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fîntînă sau dintr-un rîu.
Acest sfînt este considerat patronul pruncilor, pe care îi ajută să nu moară nebotezați.