Criza apei calde, iminentă la Piatra Neamț
* societatea Locato are de recuperat de la pietrenii branșați la sistemul centralizat aproape două milioane de lei
* cam atît este și factura de plată către gaz
* 78 de asociații au fost deja tăiate de la furnizarea agentului termic
* “Dacă populația nu-și va plăti întreținerea, vom fi nevoiți să mai oprim centrale”, spune Nicolae Mazilu, directorul Locato
* o soluție pentru bun-platnici este distribuția pe orizontală
Toți pietrenii branșați la sistemul centralizat de termoficare riscă să rămînă fără apă caldă acum, în plină vară toridă. Deja foarte mulți din ei nu mai primesc deloc agent termic de la societatea municipală, iar alții se bucură de apă caldă doar la program, și acela restrîns. Criza apei calde este iminentă pentru că s-a ajuns la o datorie de aproape două milioane de lei, iar firma Locato trebuie să vireze acești bani furnizorului de gaz.
“La data de 21 iunie 2011, datoriile populației sînt de aproximativ două milioane de lei. Dintre acestea, datorii mai vechi de patru luni de zile sînt de aproape 1,8 milioane de lei. În această situație se află 78 de asociații din 168 cîte sînt în total în municipiu. Celelalte înregistrează restanțe, dar mai recente de trei luni de zile. Am luat măsuri de sistare la cele 78 de asociații, iar alte 104 de asociații primesc agent termic în program redus, după ce au fost încheiate înțelegeri de eșalonare cu președinții. Dar nu mai putem accepta acumulare de datorii pengtru că și pe noi ne presează gazul. Cam la atît se ridică și factura noastră către gaz. Dacă am avea încasări, nu am mai avea probleme. Iar dacă va continua acest lucru și populația nu-și va plăti întreținerea, vom fi nevoiți să mai sistăm furnizarea”, declară Nicolae Mazilu, directorul societății Locato.
Distribuția pe orizontală – soluție la îndemînă
Societatea Locato militează acum pentru extinderea sistemului de furnizare a agentului termic pe orizontală. Distribuția în acest mod este soluția cea mai la îndemînă și eficientă în cazul pietrenilor racordați la sistemul centralizat, a celor bun-platnici, care nu vor să mai aibă de suferit din cauza vecinilor nu la fel de conștiincioși. Practic, în blocurile unde sînt unul-doi restanțieri fără nici un gînd de a-și reduce debitele, vecinii pot opta pentru distribuția pe orizontală, societatea Locato face racordările și extinderile de rețea necesare, iar la final montează un contor la ușa apartamentului, similar celui de la gaz, de exemplu. Omul va plăti strict cît consumă, iar dacă vecinul uită să-și achite factura și atinge datorii istorice, își vede liniștit de treabă pentru că debranșat va fi doar vecinul în cauză. “Din păcate, prea puțină lume a venit să ne solicite realizarea distruibuției pe orizontală. Toți vor, însă par a fi speriați de costuri sau nu știu ce motive îi rețin. Noi am realizat distribuție pe orizontală la cinci blocuri, pe Aleea Viforului, iar costurile pe apartament au fost în jur de 1.000 de lei. Sînt situații în care costurile pot ajunge și la 2.000 de lei, însă categoric este un cost redus față de montarea unei centrale termice de apartament. ”
Care sînt avantajele?
Cei care primesc căldură și apă caldă în sistem centralizat vor avea avantajul unor facturi mai mici, calculate strict la consumul individual. Ceilalți, care au centrale proprii, vor scăpa de grija procentelor din factură pe care le plătesc grație ordinului ANRSC, prin care asociațiile sînt obligate să distribuie costurile facturii căldurii centralizate la toți locatarii, indiferent de ce folosesc pentru încălzire. Ordinul 343 din iulie 2010, emis de ANRSC, a stîrnit multe dezbateri la vremea lui, și chiar după aceea, dat fiind că tot omul cu centrală este obligat să suporte între 30% (vara) și 50% (iarna) din factura primită de asociație pentru căldura în sistem centralizat, chiar dacă nu beneficiază de ea. Toți posesorii de centrale termice care au vecini branșați la sistemul centralizat sînt puși să achite cîteva zeci de lei, chipurile pentru țevile care-i trec prin casă, pentru cele de pe casa scării și pentru eventualele calorifere din bloc. Cum era și firesc, pietrenii care au investit în centrale proprii au sărit în sus cînd au auzit că trebuie să dea bani pentru ceva de care nu se bucură și chiar au vrut să scape. Acum, cu soluția propusă de Locato, cele 30-50 de procente le vor fi luate de pe umeri, soluție perfect legală și în acord cu toate regulile.
“Pentru a elimina disconfortul și pentru a rezolva și problema rețelelor din subsol, care acum sînt supradimensionate pentru că nu au mai fost reglate după debranșările efectuate, noi, societatea Locato, putem să extidem rețeaua la nivelul scării de bloc și să facem contorizare individuală în așa fel încît să asigurăm furnizarea energiei termice în condiții optime, la temperaturi suficiente. Singura condiție este să beneficiem de acordul locatarilor și al asociației de proprietari”, a explicat Nicolae Mazilu.
Facturi mai mici
Modelul a fost aplicat și în alte orașe, iar experiența lor de arată căasta a redus consumul de energie termică cu 20%, fără a mai fi nevoiede repartitoare. Practic, dacă rețeaua se mută pe scara blocului, la vedere, la fiecare apartament branșat la sistemul centralizat, dispar cheltuielile comune pentru ceilalți locatari. Automat va dispărea și cota la care sînt obligați prin ordinul 343 al ANRSC pentru că nu va mai avea fundament. Operațiunea în sine nu este foarte complicată și nici de lungă durată. Odată puse țevile pe casa scării, fiecare va plăti cît consumă, nu vor mai exista pierderi, cei cu centrale nu vor mai avea de suportat cheltuieli comune. “Sistemul este foarte bun, dar trebuie să punem soluția în aplicare cu sprijinul celor din bloc. Costurile nu sînt foarte ridicate, ajung pînă la 1.000 de lei. Maximum 2.000. Este în funcție de numărul camerelor locuinței. Oricum, este mult mai rezonabil ca soluție pentru cei care intenționau să-șipună centrale proprii, ale cărei costuri ajung pînă la 8.000 de lei. Inventarierea va dura destul de puțin dacă cei interesați și asociațiile de proprietari se vor implica și ne vor solicita aceste lucrări. Execuția propriu-zisă se poate face destul de repede, pînă la începerea noului sezon de încălzire. Tocmai de aceea este important ca asociațiile să vină la noi, să demarăm lucrările, pentru că, fără acordul lor, nu ne putem apuca”, a mai spus șeful de la Locato.
În Piatra Neamț există aproximativ 12.000 de apartamente încălzite în sistem centralizat.
(Dana OSTAHIE)