Unul dintre cititorii ziarului „Mesagerul de Neamț” ne-a semnalat pe adresa de mail office@mesagerulneamț.ro în unele școli din Neamț profesorii au fost anunțați că vor fi luate măsuri pentru încadrarea în cheltuielile bugetare. Iată ce scria cititorul nostru: „În unele școli nemțene se anunța, cu jale, pe la sfârșitul săptămânii trecute că dascălii de la catedre nu-și vor mai primi leafa, la unele chiar din februarie, la altele din martie. Desigur, vor fi luate măsuri, prin care să se reducă cheltuielile, astfel încât bugetul să permită plata, cumva… O măsură vehiculată ar fi ca profesorii care au vârsta de pensionare să nu mai profeseze și să fie înlocuiți cu o generație de suplinitori-debutanți, aceștia din urmă având un salariu mai mic decât cei dintâi. O altă propunere ar fi ca să dispară directorii adjuncți”.
Adevărul este că directorii de școli au fost anunțați că trebuie să se încadreze strict în bugetul rezultat în urma finanțării ”per capita” ( pe cap de elev. Din 2010, școlile sunt finanțate pe baza standardelor de cost per elev. În functie de aceste tarife sunt stabilite cheltuielile cu salariile cadrelor didactice, inclusiv sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale. Acest lucru a creat, însă, situații conflictuale în tot sistemul, mai ales că tarifele per elev sunt diferențiate pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare. Dacă până acum se spunea că directorii s-au transformat în contabili, de acum înainte se așteaptă ca aceștia să-și dezvolte și mai mult aptitudinile de buni manageri. Așacă unii au început să vorbească despre rduceri de posturi, despre dispariția din sistem a celor care au anii de pensie și înlocuirea lor cu debutanți, care ”costă” mai puțin.
Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamț, explică cumva situația: .”Păi, anul acesta a crescut costul standard cu 1,2% în condițiile în care profesorii vor beneficia majorări salariale de 5% în luna martie și de 5% în luna septembrie. E un nonsens. Ce se întâmplă acum nu e o noutate, dar parcă cineva creează această situație în mod voit. Dacă într-adevăr se calculează costul standard per elev, atunci cei care îl calculează sunt niște nepricepuți. Nu se ține cont de multe aspecte care țin de cheltuielile necesare instruirii unui elev. Chiar și cei care au redus câteva norme la nivelul unei unități nu se vor încadra în buget. Mai este însă un aspect. Există și școli care au angajat peste normativ. Acolo trebuie să se ajungă la o situație de normalitate. Eu spun, totuși, să nu existe temeri deoarece sindicatele nu vor sta cu mâinile în sân”.
Așteptăm și alte păreri la temă, pe [email protected]
3 comentarii
eu chiar nu pot intelege acest aspect adica se incep cursurile anului scolar si vine in ianuarie stire bomba ca de fapt scoala respectiv scoala OANTU PINGARATI se desfiinteaza domnilor pe ce lume traim cind sinte ti seriosi si face ti treaba cum trebuie in functiile ce le ocupati cum dracu sa iei profesor calificat sa l inlocuiesti cu un suplinitor care habar nu are ce sa faca chiar nu vre ti ca invatamantu sa progreseze bag seama ca va intereseaza ciolanu si pa asta e ceea ce face ti interes o ave ti de a se lupta pentru educatie doamneeeeeeeeeeeeee ce ne este dat sa suportam
oricum vom iesi in strada pentru asta nu se poate sa ai o suta de elevi si sa inchizi sc oala ca asa e convenabil unora poate trebuie si domnul ministru atentionat de aceasta situatie penibila a elevilor de la scoala OANTU MULTUMESC..
Iar unii directori de scoli au primit sarcina , mizerabila de altfel , de a intocmi liste cu semnaturi ale cadrelor didactice din subordine prin care se solicita renuntarea la pozitia de director adjunct al unitatii respective …Sa loveasca unii in altii …Rusine inspectoratului si ministerului pentru tot ce se intampla !
cred ca au aia de la inspectorat nevoie de salarii mai mari si nu stiu de unde sa ia banii, culmea nesimtirii: mai pun mana pe telefon si mai suna pa la directorii scolilor sa infiinteze posturi pt. cei care nu au drept si dau spaga…