Câți bani vrea să toace Dana

Proiect plagiat , buget gonflat

Am demonstrat fără putinţă de tăgadă că Dana Macsim a ajuns directoare la „Carmen Saeculare” prin furt intelectual. Pînă la urmă, este fix problema ei dacă aşa vrea să rămînă ca nume în istoria Centrului pentru Cultură şi Artă „Carmen Saeculare”. Şi plagiatul este pînă la urmă o artă, important este să nu devină o tradiţie culturală la Piatra Neamţ. Despre Vasile Pruteanu, despre consilierii judeţeni care au legiferat plagiatul , nu mai avem ce comenta, că domniile lor oricum stau într-o continuă ilegalitate în privinţa incompatibililor.  Numai că din acest moment , prin aprobarea proiectului de management al Danei Macsim , în curtea Consiliului Judeţean a mai intrat un „mort”. Este vorba de  singura contribuţie originală a Danei şi anume bugetul previzionat pe perioada 2011-2016.

Grabă sau prostie?

Cunoştinţele manageriale ale noului director de la Carmen Saeculare sunt dovedite cu prisosinţă mai ales în domeniul financiar. Ce preveziuni manageriale , bazate pe o analiză mai mult sau mai puţin pertinentă sunt făcute?  Tabelul publicat în proiectul cîştigător este halucinant.  În anul 2011, adică în acest an de graţie,   cheltuielile de personal  ar fi de 50.000 mii lei, adică 50.000.000 lei noi, aproximativ vreo 11 milioane de euro, asta la un calcul aproximativ. Ăsta da buget pentru o instituţie subordonată Consiliului Judeţean, buget de invidiat chiar de instituţia mamă în privinţa cheltuielilor de personal.  Cu aşa salarii, cei de la „Carmen Saeculare” ar putea închina un monument din marmură noii echipe manageriale. Să nu credeţi că e vorba de o greşeală omenească, pentru că anul 2012 se poate lăuda cu previziuni de 40.000.000 lei , iarăşi milioane bune de euro, pe 2013 suma scade la 35.000.000 lei,  adică bani buni de salarii. În 2014 scăderea este bruscă, majoră şi mai mult decît semnificativă , se ajunge la 2.500.000 lei, adică de vreo 20 de ori faţă de 2011!!!  Credeţi că există vreo fundamentare financiară în proiectul respectiv. Nici vorbă, doar vorbe şi fraze copiate , din cînd în cînd adaptate după proiectul de la Tulcea.

A fost doar grabă şi greşeală? Nu credem. A fost o însăilare de fraze şi date scoase din burtă, în dispreţul oricăror reguli financiare, pe principiul că nu contează ce scrii dacă tot nu citeşte nimeni, iar notele se pun conform necesităţilor şi ordinelor venite de la tatăl instituţiei. Preşedintele comisiei de corectare, Aldo Pellegrini, vicepreşedinte al  Consiliului Judeţean Neamţ declara că el a urmărit mai mult aspectul managerial, financiar contabil. Îl credem pe cuvînt, dar dacă este aşa, cum de nu a observat prostia cît roata carului din acest tabel? Iar după ce ea a fost transmisă opiniei publice, cum poate un tînăr politician, venit cu gînduri mari şi oneste la Consiliu, să spună că au fost încălcări ale legislaţiei, dar ele nu afectează notarea? Cam ce notă merită directoarea Dana Macsim pentru toate acestea? Dar comisia de concurs, direct răspunzătoare, în faţa cui va răspunde, dacă , de exemplu, un judecător va constata că legea a fost încălcată? Pentru că, în acest caz, preşedintele Pruteanu va prelua rolul lui Pilat din Pont.

(Valentin BĂLĂNESCU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.