Conflict CAS – Medicii de familie

Șantaj. Minciună. Grevă fâsâită

Singura mișcare de protest ce părea serioasă și bine organizată din domeniul sanitar s-a stins înainte să-și atingă obiectivele: Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă prin care anunță că de săptămâna aceasta medicii de familie vor semna contractele cu casele județene de sigurări de sănătate. Este greva în care ministerul anunță ce vor face greviștii. Dacă cele din comunicatul ministerului sânt adevărate, nu este o victorie a ministrului sau a casei de asigurări, ci mai degrabă o înfrângere a medicilor de familie de către colegii lor. Înainte de anunțul de încetare a grevei, a apărut un mic și pervers șantaj: Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, domnul Lucian Duță, anunțase că “aproape 50%” din medicii de familie semnaseră deja contractele. Tot domnia sa a explicat că va face publice numele celor care au semnat deja (o listă a spărgătorilor de grevă) și că pacienții se vor putea reorienta către aceștia, ceea ce ar fi făcut automat ca medicii greviști să rămână fără obiectul muncii. În Neamț, la momentul scrierii acestui material, avem 50 de “trădători” din peste 200 de medici de familie. E mult, e puțin, vor ceda și restul?

“Rebeliunea” aceasta, din punctul de vedere al pacientului, nu a adus nimic bun. Au avut de suferit cei cărora le trebuiau rețetele gratuite, compensate și de bilete de trimitere. De astfel de hârtii aveau nevoie doar cei care nu-și permit medicamente la preț întreg și alternative de tratament private sau în străinătate. Forma de protest aleasă a fost total ineficientă? Pe de o parte este de remarcat este că medicii de familie s-au situat pe o poziție extremă, singura realizare notabilă a fost deteriorarea și mai mare a imaginii pe care medicii de familie o au în fața pacienților. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate își vor vedea liniștiți de “reforma” lor, iar pacienții vor beneficia de aceleași servicii de proastă calitate, pe măsura plăților din sistem. Subfinanțarea va continua până când populația va ajunge pe cale naturală se se încadreze în standardele și normativele de îmbolnăvire. Răspunsul la întrebarea privind eficiența mișcării de protest este undeva la mijloc: mulți pacienți au aflat că există medici de familie, ministerul și casa se gândesc de acum serios că vor trebui să facă negocieri adevărate, nu doar sub forma dictatului prin ordine și hotărâri și probabil, medicii de familie, prinși între pacienți și propriile interese (normale până la urmă) vor găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației.

Ce nu spune nimeni este că rețetele compensate și gratuite nu au nicio valoare pentru pacienți oncologici, spre exemplu, când fondurile pe program sunt terminate pentru tot anul 2011. Nu spune nimeni nici că biletul de trimitere nu valorează doi bani in condițiile în care s-au desființat spitale iar numărul de internări din cele rămase este redus tot din cauza finanțării. Toate astea-s amănunte… Pacienții au acum hârtiile pe care le-au dorit: rețete compensate și gratuite, bilete de trimitere, etc. Să vedem ce vor face cu ele.

Radu NASTASĂ

Comentarii aici.

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *