Antares, primăria, cetățenii și legea

Tentația de a construi repede, oricum și, evident, pentru profit este uriașă la Piatra Neamț ca și aiurea. Evident, orice construcție trebuie să respecte măcar aparent legea. Zeci de acorduri, avize, precum și  acordul celor din jur. Un caz de scandal în devenire pentru o construcție care ar afecta mai mulți locatari îl avem la Piatra Neamț, pe bulevardul Republicii nr.25. Acolo, societatea Medasimpex SRL are construită o clădire în care funcționează Centrul Medical “Antares”. Succesul economic al centrului i-a determinat, probabil, pe cei de la Medasimpex să-și propună exitinderea cu o altă clădire pe 6 nivele, în limbaj tehnic D^P^3E^M (demisol, parter, 3 etaje și mansardă!). De jur împrejurul viitoarei clădiri există blocuri, ceva locuri de parcare, un post de transformare, o platformă de gunoi. Blocurile sînt amplasate foarte aproape de buricul tîrgului, sînt locuite de oameni care plătesc taxe și impozite destul de ridicate. Locurile de parcare, nu-i problemă, pot fi mutate, platforma de gunoi dusă mai aproape de casele oamenilor. Ca ajutorul să fie deplin, primăria îi mai pune ceva teren la dispoziție, că doar e nevoie de servicii medicale de calitate. Amănuntul care stă, deocamdată, în calea celor de la “Antares” îl reprezintă locatarii din jur, hotărîți să se opună construirii clădirii în acea zonă.

*Locatarii se opun

Asociația de proprietari nr. 95, sub semnătura președintelui Dan Marian Puiu, informa pe 29 iunie 2011 Primăria Piatra Neamț că: “în urma adresei a SC Medasimpex SRL, cu sediul social în Dumbrava Roșie nr.182, reprezentată de către doamna Drelciuc Ana, în calitate de administrator, de acord amplasare construcție cu 6 nivele, s-a adus la cunoștința proprietarilor de apartamente care sînt vecini imediat adiacenți”, după care s-a încheiat un proces verbal prin care cei întrebați se opuneau intenției de a construi “o extindere cu 6 nivele prin desființarea spațiului verde existent, relocarea platformelor de colectare a gunoiului menajer mai aproape de bl. A4 și a celor 5 parcări de reședință”. Motivele pentru care se opun par plauzibile: problema înălțimii clădirii, distanța dintre clădiri care trebuia respectată, dispariția zonei verzi de pe latura vestică a blocului A4, relocarea platformelor de colectare a gunoiului menajer mai aproape de apartamentele blocului A4, fapt ce ar crea un disconfort mult mai mare, mai ales în perioadele călduroase ale anului.

* Funcționează legal “Antares”?

“Activitatea medicală se desfășoară într-o locație avizată și acreditată ca atare de către forurile competente”. Așa scrie pe undeva, în lege. Din avizul prealabil de oportunitate nr. 52 din 26.05.2011, emis de Primăria Piatra Neamț, aflăm că abia acum se cere schimbarea destinației de locuință individuală în centru medical și extinderea acestuia! ~ntrebarea este cum a funcționat pînă acum, dacă acolo era declarată doar o locuință. Probabil, a fost doar o neglijență, sau o chestiune economică, de plată a taxelor și impozitelor locale. Una este să plătești impozit pe o locuință și alta pentru o activitate economică. Am încercat să aflăm dacă pentru obținerea autorizației era necesar ca spațiul să fie declarat ca fiind centru medical. Telefonic, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț ne-a asigurat că totul este în regulă. La insistențele noastre am aflat că centrul a fost autorizat de cei de la Iași, deoarece a cerut autorizare pentru funcționarea unui computer tomograf. Și de cei de la CNCAN, ceva cu activități nucleare. La insistențele noastre, dacă s-a mai emis vreo autorizare, la extinderea activității, că la Antares se execută și alte servicii medicale, ni s-a spus să cerem informații oficial. Ne-am conformat, cu precizarea că și la telefon tot oficial vorbeam.

(V. BĂLĂNESCU)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.