Broasca țestoasă și popa Pomohaci

Un român are o broască. E țestoasă și-o ține-n casă.
Românul, de loc din Piatra Neamț, micro-burgul Vacanțelor Muzicale, s-a gîndit să-și înnobilze broasca. Scîrbit de caracatița microbistă Paul, fabricantă de pronosticuri pentru înfruntări fotbalistice, a decis să facă din țestoasa personală (care n-aude de felul ei) ditai judecătorul muzical. Inspirația l-a lovit marți noaptea, cînd a aflat de la pastorul penticostal (sau baptist, mă rog) Mihai Gîdea despre succesul cu certificat internațional al sopranei Valentina Năforniță, româncă discretă și profesionistă din Glodeni, Republica Moldova.
Românul pietrean a făcut bilețele și a scris pe ele valoarea unor onorarii nete „dragi” melomanilor contribuabili din micro-burg: Felicia Filip – 21.000, Axial Music – 32.800, Cristian Pomohaci – 8.000, K1 – 6.300, Gelu Voicu – 5.000. Bilețelele le-a întins pe jos, în sufragerie. Pe fiecare a pus pește uscat, creveți deshidratați și păpică vegetală (e bună la digestie), în cantități egale, să atragă simbolul sacru din Feng Shui. A plasat-o în centrul de greutate al distribuției, a scărpinat-o pe carapace cît să-i bage demaraj și, pe surzește, a instruit-o să aleagă impostorul Macsim. Unde credeți că s-a dus broasca? La popa-exorcist, marele despicător și cititor de Evanghelie – folcloristul Pomohaci.
N-am de ales și recunosc: țestoasa nu-i una de rînd, e a mea. Eu sînt românul care și-a făcut reptila judecător muzical. Surdă cum e, după ce nu știe nici a citi, cred că a simțit ceva din vibrația gîndurilor adresate mincinosului sutanist de la Moșuni, județul Mureș. Am scris pe blog cum exorcitul născut la Rebrișoara (Bistrița-Năsăud) se dă conțăran cu Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu și George Coșbuc. Reamintesc aici: Mureșanu e născut la Bistrița, Rebreanu la Tîrlișua, iar Coșbuc la Hordou.
Eu pe toacă am mai fost pus. Cu țestoasa ar fi o premieră. Donatello se numește.

PS Refuz categoric să ilustrez textul și cu o poză a reptilei. Donatello are dreptul la intimitate.

(Viorel COSMA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.