Rediu – Proiect în valoare de 2,5 milioane euro

pietricica turism

Convorbire cu Vasile MOTFOLEA, primarul comunei Rediu

 Investiții cu bani europeni

– Domnule primar, după cîte se văd – ne referim la lucrări – în comuna dvs. s-a deschis un adevărat șantier. La ce investiții lucrați?

– Pe data de 9 mai a.c., am semnat ordinul de începere a lucrărilor de investiții cu prinse în proiectul integrat, în valoare de 2,5 milioane de euro. Sînt bani europeni, nerambursabili. Dacă asemenea lucrări le-am realiza din fonduri locale, nu știu cîți ani ne-ar fi trebuit să le facem. Sînt cele mai mari investiții din istoria comunei. Societatea de construcții care a cîștigat licitația este o firmă serioasă, lucrările decurg normal. A început și turnarea primului strat de asfalt pe o lungime de 1 km.

 10 km de asfalt

– Ce obiective veți realiza prin acest proiect, în valoare de 2,5 milioane de euro?

– Vom moderniza 10 km de drumuri comunale în toate satele componente, pentru ca toată lumea sa fie mulțumită. Pe tronsoanele Rediu – Floreasca vom asfalta 2,23 km, la Bețești – 2, 4 km, la Socea – 2,3 km iar la Rediu – Mirăuțeni – Răcăreni, vreo 3 km. Tot cu bani europeni vom construi o grădiniță de copii și vom reabilita și moderniza Căminul cultural, care vor fi care vor fi dotate cu tot ce este necesar desfășurării activităților specifice.

 Gradiniță nouă

– Unde va fi amplasat noul sediul al grădiniței?

– În spatele școlii, din centrul comunei. Nu avem alt loc, ea trebuie făcută lîngă școală. Am demolat magazia de lemne pentru a fi spațiu suficient pentru grădiniță.

–  Care este termenul de finalizare a tuturor lucrărilor cuprinse în contractul de finanțare a proiectului integrat?
– Conform contractului, termenul este de 65 de zile lucrătoare, de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. Dar mai apar tot felul de probleme, în primul rînd, ploile care ne țin în loc. Sperăm ca în două luni și jumătate să terminăm lucrările la toate investițiile cuprinse în proiectul integrat.

Probleme cu TVA-ul

– Banii europeni vin în tranșe, numai după ce au fost efectuate lucrările pentru etapa respectivă. Cum vedeți rezolvată problema decontării acestora?

– La partea de finanțare, cred că vom avea probleme cu plata TVA-ului, care nu este inclus în fondurile europene alocate implementării acestui proiect. O soluție ar fi să apelăm la un credit bancar, dar acest lucru este mai complicat, pentru că resursele financiare la bugetul local sînt destul de scăzute. Vom vedea cum ne vom descurca, poate ne va ajuta cu fonduri guvernamentale. Deocamdată, încă nu s-a pus problema plății lucrărilor de construcții.

Modernizarea Căminului cultural

– Cum apreciază locuitorii comunei eforturile dumneavoastră de a atrage fonduri necesare pentru dezvoltare comunei și, mai cu seamă, a acestor  2,5 milioane euro?

– Oamenii sînt foarte mulțumiți, dar mai sînt și unii cîrcotași care își “fac datoria”. Că, în comună, ca primar, am și prieteni și dușmani. Nu se poate altfel. Cu siguranță, după ce vor fi terminate toate lucrările, suspicioșii de acum își vor schimba atitudinea. În bine! Ce fac, fac în folosul comunității. Nu văd de ce nu s-ar bucura dacă asfaltez drumuri, reabilitez și dotez Căminul cultural, construiesc o grădiniță nouă în comună. Asta fără ca să cheltuiesc din banii proveniți din resursele locale, toate fondurile necesare venind de la Uniunea Europeană, fără ca să-i mai dăm înapoi.

 Amenajare peisagistică

– Ce proiecte mai aveți?
–  Avem depus un proiect la Ministerul Mediului. Sînt șanse ca acesta să intre la finanțare, cred că vor începe lucrările în acest an. Avem un loc deosebit, îi spune “Ciovîrlic”, anume parcă destinat pentru așa ceva. Acolo deja avem făcute niște amenajări, este montată și o cruce mare, iluminată electric. De fapt, acolo organizăm manifestările dedicate zilei comunei. Cu fondurile pe care le vom primi de la Mediu, vom amenaja alei, spații verzi, vor fi plantați arbuști ornamentali, vor fi toate dotările necesare pentru un parc de joacă pentru copii. La anul, pe timpul acesta, parcul va putea fi admirat în toată splendoarea sa. Chiar dacă acum sînt hulite astfel de investiții, aceasta era necesară, e loc anume pentru recreere și distracție, pentru evenimente din viața comunei.

Mai avem un proiect pentru sistemul de iluminat public cu celule fotovoltaice. Este un proiect care va fi finanțat cu fonduri europene, derulate prin Ministerul Economiei. ~ncercăm și această variantă, poate mai economisim din banii pe care îi dăm pentru iluminatul public, care ne costă foarte mult. Avem o rețea de iluminat de vreo 35 de km, cu 750 de lămpi. Este acoperită toată comuna, cu excepția cîtorva case izolate.

– Cum stați cu drumurile?
– Sîntem în curs de modernizare a acestora. Pînă acum, s-au asfaltat vreo 17 km, în toată comuna. Asfalt care a fost turnat din anul 2007 încoace. Asta fără a mai lua în calcul drumul județean, care a fost modernizat cu fonduri alocate de la Consiliul Județean Neamț. Acum avem pregătită documentația asfaltarea a încă 2 km de drum comunal, cu fonduri de la bugetul local.

Populația școlară, în scădere

– Ce construcție ridicați în curtea primăriei?
– Reabilităm remiza de mașini. Avem multe mașini, între acestea, și cele care transportă elevii la școala. Mai sînt utilajele din dotarea primăriei: buldozer, autogreder, ifron, tractor cu remorcă pe care le folosim la executarea lucrărilor de interes public. Trebuie să facem și magazia de lemne a școlii, cea veche fiind demolată pentru a putea construi noua grădiniță. {colile arată bine, toate fiind reabilitate și modernizate cu fonduri europene și guvernamentale. Din nefericire, din lipsă de populație școlară, unele vor fi închise. ~n satul Socea e doar gradinița, la Bețești încă se mai mențin cele 4 clase primare și grădinița. Din satul Poloboc, de anul trecut, o singura clasă a fost adusă la școala din centrul comunei. Vom vedea ce va fi la anul. Oricum, s-a micșorat numărul de copii, în toată comuna. Toate școlile din comuna Rediu arată bine, sînt dotate corespunzător, condițiile sînt foarte bune, elevii să aibă “poftă” de învățat, iar profesorii interes să mai predea…

– Ce investitii mai aveți pe agenda de lucru?

– Am depus la Consiliul Județean Neamt un proiect pentru sistemul de alimentare cu apă și canalizare în comuna Rediu, care să fie realizat prin Programul național de dezvoltare a infrastructurii rurale, derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Avem întocmit și un proiect pentru construcția unei săli polivalente. Mai sînt și altele, dar mai întîi să le vedem realizate pe acestea.

(D. CROITORU)

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.