Salariați de mâna a doua?

În contextul subfinanțării și al bănuitelor reduceri de personal, din ce în ce mai mulți responsabili din sănătate, și nu numai, vorbesc despre salariile personalului angajat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț din unitățile sanitare desființate. Tot mai multe voci spun că problema este una foarte gravă, care nu face decțt să adâncească deficitul spitalului. Alții, probabil cei care își simt cel mai tare posturile amenințate, spun că dacă tot se vor face disponibilizări, e normal să fie disponibilizați cei veniți din Bicaz și Roznov, pentru că, nu-i așa, cei cu vechime au întâietate. Toate acestea nu fac decât să creeze o atmosferă apăsătoare între salariații spitalului, care ajung, încet-încet, se împartă în două tabere: cei vechi și cei noi. S-a ajuns astfel să se vorbească de acești oameni de parcă nu ar fi și ei anagajații aceleiași unități sanitare. Dacă e să analizăm situația din punct de vedere legal, noii angajați au exact aceleași drepturi cu ceilalți colegi pentru că au semnat aceleași contracte de muncă, fac aceeași muncă și îndură chiar mai multe mizerii decât colegii lor. Să nu uităm că acești oameni sunt în majoritate navetiști, că au și ei la rândul lor familii de crescut și că, mai important, nu este vina lor că au fost mânați de autorități către alte spitale ca o turmă de oi, fără să fie întrebați dacă vor să o facă. Alegerea pentru ei a fost una clară: șomer sau navetist! Despre profesionalismul lor, pot vorbi în principal foștii pacienți ai spitalelor desființate dar după cum s-a manifestat populația contra desființării, cred că răspunsul este unul evident. În cazul în care Ministerul Sănătății va uita de promisiunile făcute și-i va lăsa pe acești oameni fără salarii sau, mai rău, fără servici, le punem noi la dispoziție promisiunea d-lui Secretar de Stat, dr. Raed Arafat, cu semnătură, dată și antet.

În final, toți cei care se gțndesc deja pe cine pot disponibiliza ar trebui să-și aducă aminte declarațiile domnului jurist Cseke Attila, încă Ministru al Sănătății:

“Vreau să subliniez, încă o dată, că, în sistemul de Sănătate avem nevoie de personal medical, şi niciun medic sau asistent medical nu este în pericol de a-şi pierde postul”.

P.S. Sindicatul SANITAS tace în continuare. Nu-i nimic, cotizațiile vin la timp…

(Radu NASTASĂ)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *