Războienii în sărbătoare: 535 de ani de la bătălia de la Valea Albă

   Sfîrșitul săptămînii trecute a fost marcat de cea de-a 43-a ediție a sărbătorii comunei Războieni. Evenimentul a fost deschis de o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în bătălia de la Valea Albă, din 1476. La Te Deum au luat parte oficialitățile locale și județene, precum și parlamentarii de Neamț. Imediat după slujbă, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane din partea mai-marilor județului. Pentru toți cei prezenți la eveniment, primarul Sebastian Bogdan Țarălungă, sprijinit de consilierii locali, a pregătit un program din care nu au lipsit muzica populară și nici cea ușoară, iar elevii de la școlile din comună au dat un spectacol de zile mari, care a stîrnit aplauzele celor prezenți.

 

„Am învățat că trebuie să fim uniți”

„Țin să mulțumesc tuturor celor prezenți pentru faptul că au răspuns invitației de a fi alături de noi la sărbătoarea comunei noastre, ajunsă la cea de-a 43-a ediție”, a spus primarul Sebastian Bogdan Țarălungă. „Comemorăm 535 de ani de la bătălia din 26 iulie 1476 de la Valea Albă, condusă de voievoul Ștefan cel Mare și Sfînt. Alături de locuitorii comunei, aducem astăzi prinos de recunoștință faptelor de glorie și de vitejie ale înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară. Mulțumesc viceprimarului consilierilor locali, angajaților din primărie și tuturor locuitorilor comunei, care și-au adus contribuția la organizarea acestei manifestări. Țin să îi mulțumesc în special domnului Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean Neamț, dar și echipei de consilieri județeni care a aprobat acordul de parteneriat dintre Consiliul Județean Neamț și Consiliul local Războieni, asociere ce a făcut posibilă din punct de vedere financiar organizarea sărbătorii noastre. La fel ca și în anii precedenți, continuarea sărbătoririi zilei comunei noastre este un motiv de mare bucurie și împlinire sufletească. De la strămoșii noștri am învățat că, mai ales la ceas de sărbătoare, trebuie să fim uniți și să ne bucurăm cu toții”, a adăugat el.

„Trebuie ca noi să construim istoria viitorului”

„Am primit cu multă bucurie invitația de a fi prezent la sărbătoarea comunei Războieni, și am onorat-o cu foarte mare emoție”, a declarat prefectul Mihai Archip. „Poetul nepereche, Mihai Eminescu, ne îndeamnă la o unire în cuget și-n simțiri. Noi avem datoria de a conștientiza situația în care ne aflăm și de datoria pe care o avem față de semenii noștri și față de noi înșine. Ni s-a impus în trecut o istorie. Trebuie ca noi să construim istoria viitorului. Pentru aceasta trebuie să ne înțelegem  și nu există o altă ocazie mai prielnică decît această sărbătoare închinată memoriei celui mai mare erou, Ștefan cel Mare, omul cel mai conștient de misiunea pe care a avut-o. El nu a pierdut bătălia de la Valea Albă, ci a transformat-o într-o victorie. Să facem și noi acest lucru cu problemele cu care ne confruntăm. Trecem printr-o serie întreagă de transformări și dificultăți, însă numai cu ajutorul credinței putem merge mai departe. Doresc tuturor multă sănătate, pace, putere de muncă și mult spor în toate”, a mai spus acesta.

„Cînd spui Războieni, spui Ștefan cel Mare, spui românism”

„Sînt emoționat, la fel cum eram în momentul în care le predam elevilor lecții despre Ștefan cel Mare. Mulțumesc pentru invitație domnului primar și echipei pe care domnia sa o conduce. Cînd spui Războieni, spui Ștefan cel Mare, spui românism, spui ortodoxie. Sînt impresionat de numărul mare de participanți la această sărbătoare. Este o dovadă clară că, deși am intrat în Uniunea Europeană, ne respectăm tradiția, istoria și respectul pentru înaintași. Astăzi, avem cu toții ocazia să ne spunem unii altora problemele și să devenim mai puternici. Doresc tuturor celor prezenți aici multă sănătate”, le-a transmis celor prezenți și Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean.

„Este istorie adevărată”

Deputatul Ioan Munteanu a fost și el alături de localnici. „Este, poate, cea mai importantă sărbătoare a noastră, a celor de la Războieni. Ea înseamnă, în primul rînd, istorie adevărată. Puține localități din țara noastră se pot lăuda că au ajuns la cea de-a 43-a ediție a sărbătorii lor. Sînt convins că toți cei care au putere de decizie la nivel local, județean și central vor face ceea ce trebuie pentru interesul comunității noastre. Ca în fiecare an, spun același lucru: să ne revedem cu bine în anul ce vine”, a declarat el.

„Pomenim un moment de glorie”

„Este o sărbătoare pe care ne dorim să o petreceți cu adevărat așa cum se cuvine”, a declarat și senatorul Ioan Chelaru. „Este momentul în care se pomenește un moment de glorie din istoria acestor locuri și a acestui an. Aduceți recunoștință unui voievod care merită, cu adevărat, pomenit în veacul vecilor. Ștefan nu și-a pus decît problema de a ține Moldova unită și de a nu o lăsa să cadă în mîinile dușmanilor. Este un exemplu pe care ar trebui să îl adoptăm cu toții, în tot ceea ce facem. Să dăm dovadă de hotărîre și puterea de a trece peste toate obstacolele. Fie ca această sărbătoare să fie pe placul tuturor celor prezenți. Tuturor, multă sănătate”, a încheiat el.

„Sîntem într-un județ în care credința este la ea acasă”

„De fiecare dată cînd mă aflu în județul Neamț, mă încearcă emoții foarte puternice”, a spus senatorul Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, prezentă la manifestare. „Mulțumesc pentru invitația de a lua parte la această sărbătoare a istoriei și credinței. Cred că poporul nostru are puterea să învingă în toate bătăliile pe care le duce și să depășească toate obstacolele pe care le întîlnește în cale. Sîntem, după părerea mea, într-un județ în care credința este mai acasă decît oriunde. Muntele Ceahlău este un Munte Athos al României. Fără credință, educație și patriotism nu vom putea face nimic pentru viitorul nostru. Copiii au nevoie, deopotrivă, de ajutorul cadrelor didactice și de cel al părinților, pentru a putea accede pe trepte cît mai înalte. Văd aici mulți elevi și văd cadre didactice care știu că se dedică întru totul meseriei pe care și-au ales-o”, a spus aceasta.

(Alex SÎRBU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.