Portativul discordiei la școala de sutane
Motto: “Ați făcut o imagine negativă seminarului pentru că ați fost induși în eroare de un om ca ăsta. Să începeți să scrieți ceva despre seminarul ăsta, dar pe niște baze reale. Asta vreau eu”. – director Ioan Mihoc
Articolul “Scandal la Seminar”, publicat acum două săptămîni, a stîrnit multe reacții: ne-au sunat foști profesori, foști elevi, părinți și actuali profesori. Aproape toți confirmau în mare măsură spusele profesorului Pavel Lungu. Am primit un telefon mai special de la părintele Păvăloaia, cadru didactic la seminar, cu parohie la Piatra Neamț. Domnia sa a susținut că reclamantul nu spune adevărul și că acest lucru poate fi demonstrat chiar la seminar. Discuția cu directorul seminarului, părintele Ioan Mihoc, a fost extrem de lungă, instructivă și aparent convingătoare. Doar aparent.
În rezumat, profesorul de muzică (cu doctorat luat) Pavel Lungu acuza conducerea seminarului că elevii sînt puși la munci înjositoare, că nu se respectă orarul școlii, că se dau amenzi nejustificate elevilor, că la limita dintre o școală laică și una bisericească se petrec lucruri neortodoxe. Conducerea seminarului, la rîndu-i, îl acuză pe profesor de neprofesionalism, de neimplicare în activitățile seminarului, de fariseism și sensibilități nedovedite medical.
Între timp, profesorului Lungu zice că i s-au tăiat orele.Directorul, din contră, spune că profesorului i se tot dau șanse să se justifice în fața comisiei de disciplina . Lucrurile, e clar, nu mai pot continua așa, pisica ar trebui ruptă. Fie și-a făcut orele și-atunci sînt îndreptățite clamările la adresa conducerii, fie nu și le-a făcut, dar atunci ar trebui sancționat. Nici nu mai întrebăm de ce a fost suportat atîția ani dacă tot era “Gică-contra”.
Ce spune directorul
* “Sîntem școală de excelență, nu vine oricine să ne dea cu șutul!”
Directorul preot Ioan Mihoc și profesorul Pavel Lungu ar avea multe de mărturisit dacă ar fi întrebați de respectul și iubirea pe care și-o poartă reciproc. Ba chiar îi animă unul spre/ contra celuilalt. Reacția directorului e neprefăcută: „Noi sîntem o școală care ne luptăm să scoatem ceva, niște oameni serioși și cuminți. Am avut rezultate bune totdeauna cu copiii ăștia, totdeauna, în toată istoria seminarului rezultate frumoase. Sîntem între școlile de excelență ale Ministerului Învățămîntului și nu putem să acceptăm așa, domne’, oricare vine să dea cu șutul, nu se poate. (…) Știți ce însemnează cînd toți trag într-o direcție și vor să facă ceva într-o școală, și unul trage tot invers, nu vrea să facă nimic, nu vrea să participe la nici o acțiune a școlii, totul i se pare «domne’, eu sînt personalitate mare, am diplomă, nu știu ce» și nu vrea să facă absolut nimic. Nu-și face lecțiile, el stă… Numai se laudă ce diplomă are el, ce personalitate este el și cît de proști sînt ăilalți profesori. Asta face el la ore”.
După această introducere urmează bătătorirea drumului spre conflict: “Vă citesc o adresă care-i făcută către el. Am multe. Îi scriu lui pe data de 15.09.2010. Vreau să încheiem aici, să nu mai scriem în presă, să îi dăm lui drept la replică sau nu știu ce. Ca să nu mai lungim o dispută aiurea și să scoatem seminarul în proțap. Nu vrem dreptul la replică. “Către domnul profesor doctor Lungu. Asta era la începutul anului școlar. Urmare a adresei dvs din data de 13.09.2010, înregistrată la noi cu numărul 1309, vă aducem la cunoștință următoarele: avem toată disponibilitatea de a vă oferi toate orele pe care sînteți titular. Vă reamintim că dumneavoastră sînteți titular pe disciplina Muzică. Această disciplină face parte din aria curiculară Arte. Diploma pe care ați prezentat-o la titularizare profilul Muzică, specializarea Pedagogie muzicală, v-a dat dreptul să vă titularizați pe disciplina Muzică, Educație muzicală, din aria curiculară Arte. Deci el nu se putea titulariza cu diploma prezentată de el pe discipline teologice. Vă repetăm că aceste ore fac parte din aria Discipline teologice. În anii trecuți am încercat, întrucît sînteți absolvent și al Facultății de Teologie, să vă oferim și orele de Muzică bisericească, dar rezultatele obținute de dvs au fost sub așteptări. Așa încît consiliul de administrație al școlii a hotărît ca în anul școlar 2010-2011, orele de Muzică bisericească să fie acordate unui specialist de la care așteptăm să revigoreze cîntarea psaltică în școală”.
Ce spune profesorul
1. “În decursul timpului se creaseră animozități între mine și directorul Ioan Mihoc, ca urmare a faptului că atrăgeam atenția asupra diferitelor abuzuri ale acestuia din școală, mai ales în ceea ce privea nedreptățirea și umilirea elevilor. Complexat și pentru șubrezenia pregătirii sale intelectuale și a deținerii ilegale a funcției de director, funcție la care eu nu am rîvnit niciodată, numitul Ioan Mihoc îmi tot arată ostilitate. La apariția ordinului Ministerului Educației nr. 3410 din martie 2009, care făcea referire la disciplina Muzică bisericească, între disciplinele cu profil teologic, și fără să mai aștepte ordinul ministrului Educației care face precizări în acest sens, a trecut la amenințări directe cu înlăturarea mea din școală dacă nu mă liniștesc cu apărarea drepturilor elevilor, grăbindu-se a-mi trimite adresa amenințătoare nr. 720 din 26.03.2009, că mă aflu în restrîngere de activitate, precizîndu-mi personal și prin interpuși că mi se pregătește înlăturarea din școală. (…) Animozitatea dintre mine și directorul Ioan Mihoc a culminat în campania electorală prezidențială din toamna anului 2009, cînd mi s-a cerut să pregătesc concerte cu elevii prin județ în cadrul echipei propagandistice a PDL, ca fiind dispoziția președintelui CJ Neamț, Vasile Pruteanu. Am refuzat implicarea elevilor în campania electorală (…) Am fost avertizat categoric de către directorul Mihoc că m-am autoexclus din școală prin acest refuz, interpretat drept sfidarea directă a președintelui CJ Neamț”.
Ceea ce părea o amenințare în 2009 a devenit realitate un an jum’ate mai tîrziu, cînd profesorul Lungu a rămas cu 10 ore la seminar și 12 ore în apropiere… la Borca. “Mi s-a comunicat că a trebuit adus pe cele 6 ore de muzică bisericească ale catedrei mele un proaspăt licențiat în muzică, susținut de președintele CJ Neamț Vasile Pruteanu, ca suplinitor și plătit cu ora. În felul acesta s-a creat ilegalitatea de două ori: eu am rămas cu catedra descompletată și mi se cerea să predau discipline pentru care nu aveam o pregătire corespunzătoare, iar pe cele 6 ore de Muzică bisericească ale catedrei mele a venit un suplinitor”.
Ce spune directorul
* Salvarea de timp de criză – pămîntul luat în arendă
“Arendăm pămînt de la oameni, îl muncim cu tractoarele, cu tractoriștii noștri, cu personalul didactic, deci n-am pus copiii. N-a muncit unul o dată la porci. Întrebați-i, uitați, aducem toți copiii, dacă a fost vreodată vreunul din ei la porci. A fost, anul trecut, am avut doi copii care plecau din școală, făceau prostii mari, și atunci au făcut muncă în folosul școlii timp de 5 zile. Așa scrie în regulamentul școlar. Păi, ce să facem? Au dat și cu var în grajd ca să poată lua nota 10 la purtare, că altfel trebuia să le scădem nota, cum spunea regulamentul. Atîta! Deci, în toată istoria seminarului, au fost doi copii care au văruit puțin grajdul. Nu-i băgăm la muncă, n-avem la ce-i pune. Ei fac cîte o zi pe lună, cum e clasa de 30 de elevi, unul din acești 30 de elevi merge și ajută la debarasat, curăță un cartof. De ce? Pentru că anul trecut numai, de exemplu, nouă ne-au tăiat 13 posturi din personalul administrativ. {i atunci, noi fiind ca într-o familie aicea, trebuie să ne descurcăm, nu? El vorbește acolo despre o brutărie neautorizată. Dacă noi am cumpăra pîine care ar costa în jur de 3 lei și ceva pe zi, ce-i dăm noi copilului de mîncare pînă la 8 lei? Noi facem în așa fel încît să fie cît mai ieftină hrana”, spune același preot Mihoc.
2. Cele două sute de hectare de teren luate în arendă despre care vorbește directorul seminarului ar necesita o discuție separată și foarte lungă. Înțelegem nevoia de venituri extrabugetare – sîntem siguri foarte atent înregistrate în contabilitate cu punct și virgulă – pentru o școală cu internat și în care banii nu prisosesc. Chiar dacă 200 ha par cam multe. Arendași cu utilaje și potență financiară mult mai mare decît seminarul ar avea dificultăți în gestionarea unei asemenea suprafețe. Personalul nedidactic care lucrează aici probabil că lipsește de la altă activitate pentru care e încadrat la seminar. Faptul că elevii muncesc pe cîmp este de netegăduit. Există poze, filme, mărturii, asupra cărora vom reveni. Chestiunea care se impune a fi discutată este dacă elevii muncesc în timpul orelor – atunci avem o problemă de competența Inspectoratului Școlar -, dacă muncesc după ore – caz în care e important de știut dacă elevii prestează de bună voie sau contracost. Dacă e contracost, nu putem decît să ne întrebăm cum sînt evidențiate contabil aceste plăți.
Directorul Mihoc mai spune că surplusul de carne și produse e vîndut. Înțelegem că există un abator autorizat în seminar, că procesarea se face după toate normele DSV și că vînzarea se face în magazine specializate, unde sigur există și o casă de marcat fiscalizată.
* Grija față de banii copiilor săraci
“Vin mulți copii de la țară, copii săraci, care n-au posibilități. A plăti 8 lei pe zi masa undeva e foarte mult pentru un copil de la țară. Și atunci dacă eu i-aș cere 15-20 de lei, așa cum e la alte internate. E cea mai ieftină mîncare, dar cred că și cea mai bună. Pentru că noi avem vitele noastre cu lapte, brînză, avem carnea de la porci. Am avut de exemplu, în vară, vreo 12 copii care n-au plecat acasă, au rămas aici. Ei, stînd aici, au cîștigat cam cît ar cîștiga un muncitor de mare calificare. N-au plecat acasă, dar nu i-am pus niciodată la muncă. Ei au stat pe aici, au avut grijă de biserică, au cazat pe cineva în internatul școlii. Am avut tabere școlare aici, tabere internaționale, am avut trei rînduri de consfătuiri naționale pe diferite discipline și copiii ăștia au ajutat la treabă. Au servit la masă. Au ajutat, dar i-am și plătit, au fost care au luat și 20 de milioane. Deci nu vrem ca să muncească cineva degeaba. Dar ce tensiune face el în școală, nu știm ce să mai facem cu el”.
3. Grija față de copiii săraci are și o latură distinctă la seminar. Am primit la redacție copii după cîteva amenzi date elevilor: 45 lei, 40 lei, 15 lei. Doar cîteva precizări: de pe chitanțe lipsesc datele cronologice, “infracțiunile” (“amendă dată conform ROI” este un termen cam generic după părerea noastră).
35 de comentarii
5 ani am petrecut in acest seminar si nu uit nici o zi.
Nu am fost un elev exemplar si poate din acest motiv cuvintele mele ar putea fi contestate, daramintirile mele nu le poate contesta nici Bunu Dumnezeu. E drept ca Prof Dr. Lungu nu era ascultator fata de conducerea scolii pentru ca ne spunea si noua la cursuri de cate ori se certa prin cancelarie, dar Preacucernicul Parinte Director Pr. Prof. Ioan Mihoc ar trebui sa’si reimprospateze putin memoria si sa’si aminteasca de accidentul din 2000 care s’a intamplat pe campul muncii. Eu am luat absent la prezenta din acea zi dar ce am vazut pe chipurile colegilor ce au asistat la acel accident imi amintesc cu durere.
Poate ca Lungu cauta sa’si scape pielea scotand la lumina aceste fapte dar ele nu pot fi contestate de nimeni. Ca elev al acestei scoli faceam practica neplatita in fiecare vara si era munca campului. Mergeam si la cules porumb si la scos cartofi si aveam norma, nu te puteai furisa sau sa spui ca esti mai mic sau de la oras ca nu poti sa ca nu ai facut niciodata asa ceva. Era o obligatie de elev al Seminarului Teologic M’rea Neamt.
Prea Cucernice Parinte Profesor Director al Seminarului Teologic M’rea Neamt , nu te temi de mania lui Dumnezeu cand minti si spui ca elevii domniei tale nu muncesc in camp?
Nu te temi ca oricare din cei peste 200 de elevi poate confirma contrariul, ca parintii mei pot spune fara ezitare tot ce le povesteam cand ajungeam acasa ???
Daca a ti tacut atatia ani..acum lasati secaturile sa va secatuiasca .MIHOC ,LARIU,PAVALEANU,GHINDAOANU…SAVA..PE LA IASI..aduceti le prescuri ca stiu ei cat sa se ingrase
ce cuvinte perverse foloseste acest director…cica traim ca intr o familie… deci si porcii fac parte din aceasta familie devreme ce li se da cu var…au cumva insomnii daca isi gasesc camerele nevaruite?…
pt acele camere inchiriate pentru “pelerini” seminarul plateste impozite? dar pt personalul “angajat” se platesc impozite la stat? normal ca mi ar conveni si mie sa platesc mai bine pe cineva care munceste la negru…
am terminat de cativa ani aceasta scoala si inca a ramas un gust f amar si mi e greata cand il aud pe acest individ devenit mare preot cum minte…
toamna cel putin in anii 2000 nu se faceau ore deloc pana prin noiembrie… eram pusi la tot felul de munci…de la ingrijit porci pana la cules de vie la bucium in iasi unde eram cazati in niste grajduri…
ce i mai grav este ca eram amenintati, jigniti ,batuti, batjocoriti de astfel de personaje devenite preoti…
ni se impuneau tot felul de reguli pe care daca le incalcai…suportai consecintele…
s ar putea scrie carti de succes in care sa fie prezentate felul de a fi al unor preoti ca mihoc, sandu, mazilu, pavaleanu, ghindaoanu, onofrei etc
mi s a facut greata cand i am vazut si pictati pe peretele bisericii de la seminar… se cred deja sfinti, insa ar trebui sa si aduca aminte fiecare de cati elevi si parinti de ai lor s au folosit si si au batut joc.
Citesc şi mă minunez!
Am absolvit şi eu seminarul, ca şi ante vorbitorul meu dar câteva promoţii înaintea lui. Situaţia prezentată de dl Lungu, care, cred eu, în aceasta conjunctura, se foloseşte de elevi, este 100% adevărată. O confirm!!! Pot numi seminarul de la M-rea Neamţ, un mic Piteşti comunist. Acum situaţia s-a mai schimbat puţin pentru că, înainte vreme…starea era de plâns. Prizele de la camere ne erau sigilate ca să nu folosim nimic electric (firbător pentru ceai sau un banal radio), stingerea se dădea la ora 10 iar care era prins pe holuri chiar şi la 5 minute după aceasta oră era sancţionat fie financiar, fie pus la muncă. Căldură se dădea, în perioada de iarnă, doar două ore seara (21-23) cât să adormim în aer dezmorţit şi doar o oră dimineaţa (5-6), ca să ne trezim şi să nu zicem că e frig de îngheaţă apele. De mâncare…din porci ajungea în farfurie numai slănina. Oi tăia numai dacă trăgeau să moară. N-aveam voie televizor (acum le sunt permise introducerea laptop-urilor), n-aveam voie lămpi de citit, n-aveam voie radiatoare etc. Într-un cuvânt… veneai doar cu hainele de pe tine. Nici acestea nu erau permise toate. Blugii erau cu stricteţe interzişi! Au fost chiar cazuri cât se aduna careul şcolii şi se dădea foc la blugii confiscaţi în urma percheziţiilor amănunţite.
Mi-aduc aminte că la o percheziţie când s-au confiscat inclusiv baterii, pedagogii, adevăraţi dobermani SS, au scotocit până şi în pungile cu lenjerie intimă uzată, pungi pregătite a fi luate acasă pentru spalat. Recoltarea materialelor interzise (şi nu mă refer la droguri sau ţigări! FEREASCA DUMNEZEU! ci baterii, casete cu muzică de orice tip – între seminarişti nu erau rokeri –uneori radiatoare ale celor mai curajoşi, produse alimentare „de dulce” rămase neconsumate şi interzise în perioade de post) le aducea pedagogilor şi spiritualilor bile albe sau bobiţe (cum spunea un stimabil, şi zic stimabil pentru că nu cred că-mi este permis şi nici creştineşte să îl fac idiot, şi îl şi jignesc pe Dostoievski, pe unul dintre pedagogii de atunci), le aducea un mare plus înaintea directorului. Îşi câştigau şi ei o pâine pe plânsul nostru. Amenda?! Primise cineva o amendă de un milion de lei vechi. A achitat-o. Erau bani serioşi la vremea aceea. Un sfert din salariul pe o lună a unui din părinţi. N-a contat sărăcia de acasă. A fost nevoit să plătească. Chiar, odată, cănd s-a deteriorat ceva în şcoală, toţi elevii au plătit 35000 lei vechi. Era parcă prin 1993 sau 1994. Câţi bani s-au strâns atunci…!
Politica era una foarte bine pusă la punct. „Dărâmă-l psihic că vom construi ce vrem noi apoi.” Se practica şantajul: „Nu-ţi convine, pleacă!” sau „Să vină părinţii la şcoală!” (ruşine teribilă). Fără nici un motiv, sau pentru banalităţi, crude banalităţi, ţi se spunea „Mâine dimineaţă mergi cu mine la director!” Toată noaptea te pârjoleai şi te zvârcoleai în aşternut. A merge la director însemna să dai ochii cu „Cobra”, cum i se spunea de către elevi. El nu te asculta, nu ştia ce înseamnă să fii rupt din familie, ştrangulat între 1001 de reguli pe care nu ţi le explică nimeni, flămând şi înfrigurat, rupt de civilizaţie, cu un acuzator dulău lângă tine şi cu sentimentul vinovăţiei nejustificat strecurat în suflet. Directorul n-a fost nicicând părinte. Poate că datorită faptului că nici fizic nu este părinte (şi aici nu fac afirmaţia ca o acuză, Ferească Dumnezeu! Asta se poate întâmpla oricui şi este dat de Dumnezeu.) n-a putut înţelege niciodată pe copilul de dinaintea lui, copil indiferent că era de 14 sau 19 ani. Era înainte de toate un potenţial infractor, niciodată un potenţial pozitiv. Erai un insuficient plătitor de taxe. Aşa cum cu guriţa lui spune azi, aşa spunea şi acum mulţi ani în urmă: „Te ţin aici pe nimic toată! Ne eşti dator!” Spuneţi-mi, e vreo diferenţă între acest mod de a vedea lucrurile şi cei ce fac trafic cu carne vie? Traficatei i se zice mereu că e datoare şi că trebuie să fie ascultătoare să îşi îndeplinească toate „obligaţiile”. Şi noi aveam doar obligaţii. Eram munciţi…vai mama noastră! Veneau mamele copiilor de la oraş şi-i vedeau cu mâinile finuţe de orăşeni, însângerate de la depănuşat, de la strâns sfeclă, de la adunat cartofi, de la fân, de la porci, de la straturi, etc. Ne găseau murdari pentru că apă caldă se dădea doar joia, după rugăciunea de seară (8.30). Acum cred că au la 3 zile apă caldă. Şi câte şi mai câte n-ar mai fi de zis…
În Piteşti, încarceraţii se bucurau unul de prezenţa celuilalt şi învăţau unul de la altul cât mai mult. Pentru noi, refugiul a fost biblioteca. Chiar dacă soţia directorului, bibliotecara, era ca mereu deranjată de elevii dornici să mai împrumute o carte (pe care dacă ţi-o fura cineva Doamne-Doamne ce-o mai plăteai!!!) ne înghesuiam şi ne întreceam la citit. „Furam” (lecturam) câte o pagină pe hol în faţa camerei (după 22), până sau după ce făcea rondul pedagogul de serviciu, ne înghesuiam în sălile de meditaţie rezervate pentru studiu nocturn (1-2 săli în care uneori era un „du-te, vino” permanent) sau citeam prin baie dacă nu cânta vreun tăntălău ce dorea să se audă cu ecou.
Între noi, elevii, s-a creat o legătură specială. Suntem nemţeni şi am mâncat cu o lingură. Suntem o familie. Suntem, ca să ne înţelegeţi mai bine, fraţi de suferinţă. Piteşteni de neamţ. Iar un titlu bun: „Piteştenii de la Neamţ.”
Au fost vremuri grele. Ziceam că facem şcoală militară, cu înviorare în zăpadă, daţi jos din aşternuturi încălzite cu propriul corp şi alergaţi prin zăpadă groasă după o rârâită (căci pedagogul era rârâit)„crenguţă de brăduţ” de la Vovidenia. Însă a fost mai mult o şcoală cu regim de penitenciar, şcoală de corecţie. Am ieşit de pe băncile acestei şcoli nişte spartani. Mai toţi au reuşit în drumul lor iar acest lucru se datorează nu celor învăţate de bunăvoie, nu educaţiei pozitive ci datorită educaţiei negative. E adevărat că profesorii erau foarte bine pregătiţi şi cu metodă dar, la fel de adevărat era că preferam să facem ore numai ca să scăpăm de coşmarul muncilor istovitoare. Toata stima pentru parintele Chihaia, pentru parintele Pantiru (Dumnezeu sa-l odihneasca!), pentru domnul Cosma, pentru parintele Pavaleanu (omul care stie tot! o minte sclipitoare), pentru parintele Caia, etc.
Directorul este un personaj care nu crede (parerea mea) în Dumnezeu. Cineva care crede nu poate afirma ce afirmă domnia sa. Oricum…de judecată nu scapă. Statura nu-l va ajuta înaintea Dreptului judecător.
Profesorul Lungu greşeşte şi el. Domnule, „intra în rânduială!” (cum ni se poruncea şi nouă elevilor) cu documentele specifice activităţii de profesor, nu aştepta să treacă ora bâţâindu-te în scaunul de la catedră. Fă tot posibilul ca să nu ai reproşuri de la direcţiune, predă muzică având conştiinţa lucrului bine făcut şi abia apoi luptă-te pentru dreptul elevului oprimat. Până când nu veţi scăpa de pata de la catedră…nu puteţi să vă bucuraţi de credibilitate.
În rest…iert pe toţi pentru neajunsurile pricinuite, pentru bolile căpătate şi Dumnezeu să ne aibă în pază!
da…comparatia cu pitestiul se justifica… preotii-profesori de acolo demareaza un intreg proces de reeducare a junilor de 14 ani, isi recruteaza turnatori din randul lor, se folosesc de lipsurile sau greselile alevilor pt a avea motiv de pedepse, amenzi etc.
aceeasi comunisti au ramas…diferenta e ca dupa 89 si au lasat barba sa para mai cuviosi…
credeti ca unul ca de ex directorul adjunct al acestui seminar (pr Sandu Vasile) e alta persoana fata de atunci cand era colaboraturl nr 1 al securitatii din comuna unde este preot? toata lumea vedea cum sta parcata ore in sir masina securitatii la poarta lui… el oferea informatii iar baietii veseli il invatau meserie.
inca un lucru interesant il reprezinta viata copiilor acestor preoti profesori de la seminar…
1. baiatul lui pavaleanu (nu pavaloaia!!!) a luat o razna (vazand probabil duplicitatea tatalui)
2. baiatul lui sandu…saracul… ii lipsesc multe capacitati intelectuale si fizice…
3. baiatul lui ghindaoanu…Vicu… s a zbatut taica su sa l faca preot… desi el nici nu stie sa scrie si tot cu calul la padure prefera sa mearga…e de ajuns sa l vezi si ti dai seama ca e orice, numa preot nu.
4. baiatul lui mihoc…care nu este…
ce scoala de elita, parinte director? ati uitat ca aveti elevi cat se poate de normali? terminati cu lipsa de modestie specifica voua celor imbracati in costume preotesti… nu mai traim in perioada de plina glorie si realizari cincinale …
cam cati bani pune un elev pt protocolul de BAC? de cate ori e nevoie sa-i cintiti pe cei de la inspectorat sau mitropolie pentru a avea parte de aceasta eticheta? normal ca nu se atinge nimeni de voi in situatia asta…
mai ales ca ati construit acea biserica (frumoasa ce i drept)… insa daca s ar tine cont de modul in care a fost construita (nedreptati, minciuni, presiuni facute asupra elevilor sau parintilor, spalare de bani ale marilor potentati care cauta astfel sa si linisteasca constiinta)… oare nu s ar prabusi in secunda 2?…
Referitor la BAC. Am terminat in anul 2007 si ni s-au cerut bani ptr protocolul de la BAC. Acest lucru ne-a fost cerut de Prof. Cozma Dumitru pe baza faptului ca el are vechime in sistemul de invatamant si ne poate ajuta. Am fost singurul care nu a dat nimic si am fost al 6-lea din clasa cu media obtinuta. Deci unde e justificarea acelor bani? Rusine!!! „domnule” Cozma, asta daca te poti numi domn.
voua si lui Becali ce va mai place sa va vedeti pictati pe peretii bisericilor 🙂
cica abateri grave pt care acei “doar doi” elevi care au meritat pedeapsa la porci… asta da tact pedagogic si preotesc… de ce n au fost transferati, de ce nu s au ostenit sa i convinga prin vorba buna sa se schimbe? asa devenim mai buni, prin forta si pedepse care sa ne altereze demnitatea????
un caz aparte il reprezinta un fost elev pe nume Calin(absolvent al seminarului in 1999); desi avea un comportament de homosexual cunoscut de toti, acesta era copilul de suflet al parintelui mihoc… avea camera lui, nu l deranja nimeni cu nimic… super tare…iar altii…mari pacatosi ce trebuiau aspru pedepsitin si storsi de bani
Nu cred ca era homosexual dar stiu ca l-a prins cu fete in Academie pentru ca avea camera lui acolo. Noi stateam cate 35 in camera iar el statea singur.
eu invat inca aici si este adevarat totul.. aici nu te invata sa Il iubesti pe Dumnezeu ci sa Il urasti.. ar trebui sa le fie rusine … ne scoate inca la munci se dau amenzi…in plus ne mai scoate la gunoaie in spate la tomberoane…e foarte josnic dar trebuie sa traim cu ideea.. in plus ne mai fugareste pe la vovidenia pe la zimbri prin jurul scoli… eu nu stiu si nici nu inteleg de ce domniile lor care se dau asa de interesante si credincioase de ce nu se trezesc odata cu noi la 6 sa faca rugaciunea odata cu noi?! dc? la rugaciune nu este nici un preot…suntem doar noi tinuti ca un caine in lant..
Va felicit pentru ca acum am ajuns sa Il uram pe Dumnezeu nu sa Il iubim cum trebuie!
Felicitari tuturor pentru curajul de a “lua atitudine si a spune lucururilor si faptelor pe numele lor adevarat” in speranta biruirii adevarului si spre binele generatiilor prezente si viitoare. Nu am trait “live” spectacolul umilitor si devastator al vietii celor care au petrecut ani buni din copilaria si adolescenta lor in acel “lacas de reeducare”, dar mi-au fost povestite in detalii amanuntite multe “istorioare” in care tineri aflati la inceput de drum, care au pasit cu credinta, dragoste, speranta si curaj in acel loc, erau nevoiti sa cunoasca umilinta, durerea, revolta, neputinta, doar pentru faptul ca unii dintre cei a caror rol principal era de a le calauzi pasii celor mici, nu faceau altceva decat sa le inoculeze prin “diverse” metode credinta ca pamantul se invarte doar pentru ca ii are pe ei pe post de buric si ca s-ar opri daca l-ar scapa din priviri macar o secunda.
Sa speram ca va exista un deznodamant just pentru toate faptele “necuviincioase” intamplate de-a lungul anilor in “Pitestiul de la Neamt” ..iar pana atunci merita evocate cateva versuri ce stau marturie pe unul din peretii inchisorii de la Sighet:
“Doamne, Dumnezeu cel sfant/ Coboara-te pe pamant/ Sa vezi cati nevinovati/Zac in inchisori legati/Sa vezi cati oameni cinstiti/Zac in inchisori huliti”.
sunt un fost absolvent al scolii.
de ce sunteti răutăcioşi? depinde de fiecare ce a înţeles şi ce a urmărit prin studiile făcute ex. unii au dorit să fie libertini (adică şcoala să fie după placul lor) iar alţii adică majoritatea 99% au dorit să se formeze ca oameni cinstiţi şi responsabili în relaţia lor cu semenii şi cu locul lor de formare. Mai curând, cred, că acei cîţiva care denigrează fac parte din categoria tinerilor care nu au dorit să înveţe şi să muncească (pentru ei, studiul şi munca e o ruşine – Ce fel de viitor vor avea aceştia şi încotro va merge ţara?). De critica lor depinde şi caracterul lor de om! Nu uitaţi că şcoala de la Neamţ a înregistrat pe parcursul anilor cele mai frumoase rezultate la concursuri şi olimpiade (vezi siteul şcolii -www.semmnt.ro)- o şcoală de elită în judeţ şi la nivel naţional. Să nu uite prof. Lungu pavel dacă nu-i place munca şi antrenarea noastră în competiţii este liber să-şi aleagă o altă meserie (una care aduce mult confort). da. are doctoratul la Spiru Haret la frecventa redusă cu rezultate de 6 la dirijat – felicitari dle doctor dar vă recomandăm să faceţi altceva profesional. MULT SUCCES ELEVILOR ŞI SĂ AVEŢI ÎNCREDERE ÎN TOT CE DORIŢI SĂ FACEŢI! LĂSAŢI COPIILĂRIILE ŞI ŞMECHERIILE ACASĂ ŞI FORMAŢI-VĂ CA OAMENI SERIOŞI ŞI RESPONSABILI. ÎN VIAŢĂ TREBUIE SĂ ÎNVĂŢĂM DE TOATE CA SĂ PREŢUIM ŞI SĂ NE DESCURCĂM. SUCCES ŞI DOAMNE AJUTĂ.
mă absolventul lu peste…şcoala de la neamţ a obţinut performanţe mai demult…acuma gata..tu eşti unul din aceia numiţi mai sus “turnători”….şi am şi o idee despre cine eşti,dar nu dau nume ca să nu te fac de râs…
Imi pace rau sa vad cat de rea si inapoiata este lumea asta! Cine il cunoaste pe prof. lungu pavel in afara de situatii de scandal, false nemultumiri, false luari de cuvant in apararea cui?…a elevilor. Toate astea numai pentru a se mai salva, asa, inaintea unor oameni ca el, dar care totusi nici macar ei nu-i dau dreptate. El sa se uite in ograda lui (daca are asa ceva) si sa educe si sa apere macar pe AL LUI COPIL! Cine nu-i cunoaste situatia lui? E de plans saracu`! Imi pare rau ca se pierde in astfel de tampenii. Daca e doctor si ii place cercetarea de ce nu se etaleaza cu asta? In afara de celebra lui carte “Axionele de la Manastirea Neamt” si de colindele alea plagiate si modificate, ce mai are el? Ni le-a bagat de gat. Am platit bani grei pe ele. Si cei de la FF nu luau medie de trecere daca nu-i cumpara cartile. Ce lansari de carte a mai facut? Cine i-a facut macar o recenzie la “cartile” lui? Cine are curajul sa scrie ceva despre ele?
Poate ați uitat dragi colegi de comportamentul lui. Amintiți-vă va rog. 5 min. ne preda si restu’ vorbea aiurea. Ce expresii folosea si cred ca le mai foloseste si acum: “Liniste in grajd ca dau cu furca” si multe altele…Amintiti-va de “repetitiile” care le faceam, in special, pentru hramul Manastirii Neamt. Amintiti-va ce stres era pe capul lui, pana cerea unui coleg sa dirijeze in locul lui, si cum se schimba situatia…
Poate nu isi aminteste ca cerea bani de la parintii colegilor care nu prea le aveau cu muzica si cum spunea acestor parinti: “Ia-l dom’le de aici, nu vezi ca-i handicapat?” Nu stiu cum a ajuns asta profesor acolo. Cred ca nu are liniste parintele Pantiru ci ceilalti inaintasi care au predat muzica bisericeasca la Neamt. Rusine sa-i fie si ii dau un sfat: sa se pocaiasca. Sa stie ca nu asta e metoda de se burica. Eu voi mai scrie si altele…, pentru ca sunt OM datorita acestei scoli. Nu pot sa accept astfel de marlanii si cuvinte la adresa scolii si a celor ce muncesc acolo…de la director pana la ultimul angajat. Iertati-l parinte director si dragi parinti profesori. Dumnezeu sa va dea sanatate si putere de munca!
Domnule seminarist, am avea rugămintea să mai schimbați din cînd IP-ul, măcar de amorul artei. Dacă nu se poate și nu se poate, v-am fi recunoscători să păstrați același nume, ca să consolidăm o relație.
Da, e fff bine
Vad aici foarte multe comentarii care iau apararea prof. Lungu. Si eu am absolvit acest seminar si-i multumesc lui Dumnenzeu ca am avut profesori severi care m-au determinat sa muncesc si sa invat si ce este greul. Am avut fericirea sa fac muzica doi anid e seminar cu neuitatul profesor Pr. Anibal Pantiru. Dupa venirea prof Lungu nu am mai invatat absolut nimic, NIMIC!!! . Si-a facut din a critica colegii de cancelarie, directiunea scolii, ocupatia de baza. Domnilor ziaristi, va rog sa va interesati de viata privata a acestui profesor, divortat, cu un copil , crescut ca vai de el.. Cei care îi iau apararea sunt multi dintre seminaristii care au ajuns la acea scoala nu din convingeri , ci din conjunctura. Daca nu va place rugaciunea, slujbele, ce cautati acolo fratilor? ce ati vrea sa faceti la o scoala teologica? Va plangeti ca v-au confiscat pedagocii aparatele ? pai vi se pare corect sa duduie internatul de manele? Mi-e mi-a fost rusine cand a venit in vizita fosta mea diriginta de la generala, era intr-o zi de duminica, iar in camin para era la o discoteca de cocalari. Preotii divortati de astazi, preotii cu dosare penale, abateri grave sunt acei seminaristi care se plang ca in seminar a fost armata, inchisoare. Slava Domnului si eu am avut profesori din seminar, si eu am trait aceste realitati din seminar si le multumesc profesorilor pentru aceasta. Da, confirm si eu ca Lungu ne obliga sa-i cumparam cartea infecta … ba mai mult si copii xerox dupa carte, iar pe deasupra si casete audio cu niste colinde abjecte, inspirate mai mult din traditia catolica. Lungu primea bani si plocoane de la parintii colegilor care nu izbuteau sa invete la muzica. Lungu arunca cu piatra, dar el insusi este plin de pacte si bube. Plus ca..ne spunea desea la ore… chipurile ore, erau mai mult ore de barfa, ca el nu crede in spovedanie, in popi, etc. Ce cauta la o scoala teologica un ateu?
Intr-adevar,viata in seminar a fost extrem de grea,munceam pe rupte,hrana putina,iarna caldura doar seara 2 ore,(dimineata cand ne trezeam erau geamurile inghetate pe interior),apa calda doar joi seara o ora,profesorii extrem de duri…5 ani de armata.Insa aceste lucruri ne-au unit si ne-au intarit,eram ca fratii,imparteam intre noi orice bucatica de paine.Cand am terminat seminarul am plans,Doamne cate amintiri frumoase am…Anul trecut am avut revederea de 10 ani si 95% din noi suntem preoti,cu familii,cu copii,impliniti si recunoscatori Lui Dumnezeu si scolii.II datorez tot ce stiu in viata acestei scoli,acum cand privesc in urma i-am iertat pe toti care ne-au umilit pt ca tocmai acea disciplina m-a facut OM in viata!
O temă, un subiect care a stors comentarii realiste, în cunoștință de cauză. Cine alege calea destul de aspră a studiilor teologice într-o unitate de profil ar trebui să știe la ce se înhamă! Până la tradiționala …dijmuire a elevului și părinților, aspecte destul de naturale în spațiul de ”educație” românesc, mai intervin și normele specifice: ”ascultarea”. Sub o formă sau alta, acest ”amănunt” este destul de larg și complex, dar nu este educativ-util pentru oricine. Ardoarea studiului teologic și viața în sânul Bisericii presupun un anumit regim, relativ sever, nu neapărat cazon, dar riguros, în funcție de realitățile locației.
Cândva, IGNAȚIO LOPEZ DE LOYOLA(fondatorul Societății lui Iisus, a fraților iezuiți) și JEAN CALVIN au fost colegi sub aceeași umbrelă, romano-catolică. Ambii au trecut prin mari încercări și privațiuni, devenind militanți și ulterior, adversari. Ignatio de Loyola a devenit un adept consecvent al Contra-Reformei, inițiind rețete eficiente de salvare a creștinismului occidental romano-catolic, extrem de benefice, utile și astăzi. Jean Calvin(pentru pastorul Laszlo Tokes, fost informator dovedit al Securității, Jean Calvin a devenit IANOS CALVIN!!!) s-a poziționat pe curentul reformat al creștinismului occidental(ceva mai radical decât Martin Luther), inaugurând la Geneva și primul rug protestant împotriva unui umanist neliniștit, Miguel Servet! Dl. prof. dr. Pavel Lungu a semnalat aspecte jenante, și ar fi păcat să fie ignorate, pentru că pot genera, alături de alte mizerii și grosolănii, o fisură adâncă în sânul Bisericii. Și în B.O.R se manifestă tendințe reformatoare, determinate de practici medievale, anacronice! Din întâmplare, cunosc o parte din lucrările d-lui prof. dr. Pavel Lungu. Nu sunt un simpatizant al dumnealui, dar judecând prin prisma calităților deosebite pe care aceste studii riguroase le probează, îndrăznesc să afirm că dl. Pavel Lungu este un specimen rar, un diamant cu multe carate în spațiul publicistic românesc. Este un RESTITUTOR și INOVATOR de mare anvergură academică. Dumnealui a redescoperit, reeditat și mediatizat celebrele, rarissimele și inegalabilele AXIOANE DE LA MÂNĂSTIREA NEAMȚ, iar teza sa de doctorat i-a asigurat, pentru cunoscătorii de calitate europeană, un loc în pritaneul românesc. Lipsa de respect față de intelectualii valoroși este un alt aspect al problemei.
-De cine depinde SEMINARUL TEOLOGIC de la Mânăstirea Neamț? De inspectoratul școlar județean de învățământ laic, sau de B.O.R? Actualul inspector general, din județul Neamț, d-na Luminița Vârlan se ține de partea lumească a unui anume gen de educație, sau de latura sa bisericească? Doamna inspector general înțelege mai bine cum stau lucrurile cu ”întrunirile”…duhovnicești și partea… spirituală a chermezelor mânăstirești, pe dealuri, printre boscheții spațiilor ecclesiale… D-na Luminița Vârlan este o femeie inteligentă, plină de grație și feminitate, dar nu cred că aspiră la ”încercările” prin care a trecut(și va mai trece!) d-na dr. LETITIA DAMOC, de la S.A.J-Neamț! Una peste alta: nu-i de lepădat nici crama Mânăstirii și a Seminarului teologic de la Neamț. Acolo s-au întâlnit și continuă să se întâlnească, alături de fețe bisericești, nume cu rezonanță specială din arealul politicului și nu numai, după ce-și leapădă telefoanele mobile afară. Nici nu mai întreb de ce… Cu dl.prof. dr, Pavel Lungu se puteau rezolva lucrurile foarte simplu și ușor! Dar la mijloc a fost PROSTIA, RĂUTATEA și o bască bolșevică plină de invidie! Oricum, frăția suspectă și jegoasă dintre politic, laic și bisericesc miroase foarte urât!
AXIOANELE DE LA MANASTIREA NEAMT…AXIOANE CARE AU ZECI DE GRESELI…SI EU POT LUA O NOTATIE PSALTICA SI SA-I SCOT CHENDIMELE SI SA-I PUN IPSILI :))) MA LASATI CU TEORIILE ASTEA FRATILOR ???? DE CURIOZITATE AM DAT DOMNULUI ADRIAN SARBU ( DIRIJORUL CORULUI BYZANTION ) SA CANTE UN AXION DIN ALA MODIFICAT DE ,,MAESTRU LUNGU ” SI SUNA CA IN STRACHINA…SI MI-A SPUS CA NU EXISTA ASA CEVA SI NU SE POATE FACE ASA CEVA CE A FACUT EL ACOLO…SI E ADRIAN SARBU…CU ATATA EXPERIENTA IN MUZICA PSALTICA…DACA MAI VRETI…DE ACEEASI PARERE A FOST PR.DIACON.MIHAIL BUCA (PATRIARHIE ) ! ,,LAUDA-MA GURA CA SA-TI DAU FRIPTURA ” ! SI LASA CUVINTELE ASTEA MARI CA NU IMPRESIONEZI PE NIMENI…PRIN ACESTE CRITICI MAI BINE TE FACEAI CRITIC LITERAR SI NICI DECUM SA FI FOST ABSOLVENT LA ACEST SEMINAR ! MA MIRA FAPTUL CA INCA MAI POT INTRA PROSTI CA TINE IN ASTFEL DE SEMINAR !! DAR CE SA FACEM CU DE-AL DE VOI SE VA MAI INTALNI ACEST SEMINAR ! ,, CUM JUDECATI ,ASA SA FITI JUDECATI ” ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU DOMNILOR ,, CRITICI TEOLOGI ” ! DOAMNE AJUTA…
Fiecare scrie ce poate! Dar mai ales cât îl duce “dovlecelul”! Anonimul care îşi dă cu părerea în privinţa AXIOANELOR rămâne un obsedat al internetului. Un anonim “fără nimic la bază” poate fi un neica-nimeni: ceva mic, negricios şi plin de frustrări, dar lipsit de necesara “expertiză” în domeniul unei discipline pe care nu o stăpâneşte.
-Nene anonimule, de unde să ştie lumea cine eşti, câte parale faci, ce pregătire minimală ai, cum îţi câştigi pâinea? De unde să ştie mulţimea de vizitatori ai acestei pagini, ce autoritate profesională ai dumneata? Poate că eşti un geniu neînţeles şi opiniunea publică este privată să afle acest aspect din cauza modestiei extreme, sau a laşităţii de a discuta argumentat, pe criterii profesionale. Şi încă ceva: dovedeşte că ai un dram de imaginaţie, aducând unele modificări IP-ului dumitale, “pour la bonne bouche”! Dumneata chiar ai habar cu ce se “mănâncă” muzica psaltică? Dacă nu-l ai la inimă pe prof. dr. Pavel Lungu, trage-i un cap în gură şi termină conversaţia într-o …”notă” muzicală de manelist: eu nu cred să fii capabil de alt gest…”cultural”. Pentru a pricepe care-i treaba cu AXIOANELE, musai să mergi la şcoală, să pui mâna pe carte, alta decât cartea de şeptic, ori poker, să studiezi serios, să mergi la bibliotecă… Ştii ce este o bibliotecă, domnu’ Caliban? Este altceva decît acea construcţie din scândură ieftină de brad, situată în spatele grădinii. Acolo se trage apa după fiecare “cugetare”… adâncă! Aşa este igienic!
decat ai folosi aceste cuvinte care nu te spala de ,,pacate ” mai bine ai merge tu la biblioteca si mai ales sa inveti muzica psaltica…ca diferenta dintre dumneata si orice pustan de pe strada cu 4 clase nu este nici o diferenta !mai bine ai merge sa inveti cu ,,maestru ” muzica liniara si psaltica ca ,,va pricepeti” amandoi ! Probabil ati fost ,,frati de cataramala bojdeuca din spate” ! Imi pastrez anonimatul bineinteles este vreo problema in privinta acestui lucru? Sa presupunem ca am un rang mult mai mare decat dumitale pe care nu-l vei atunge tu nici in 100 de ani de acum incolo ! eu stiu ce vorbesc despre Lungu si stiu ce spun..in plus nu iau apararea nimanui,dar cand vad ca altii (tu) mananca ceva din ,, acea construcţie din scândură ieftină de brad, situată în spatele grădinii” si ,,Acolo se trage apa după fiecare “cugetare”… adâncă! ” ( vad ca stii ) ,nu am de ales ! Doamne ajuta !
Domnule seminarist anonim nu iti da cu parerea daca nu esti stapan pe situatie,Domnul prof.dr.Pavel Lungu este un maiestru al muzicii psaltice,sarbu inca nu are doctoratul in muzica,nici Mihail Buca,dn.prof.are doctoratul si este singurul muzician din tara care are bursa onasis data de Arhiepiscopia Greciei,diploma a fost data de insusi patriarhul HRISTODULOS,el a scos la lumina o parte importanta din valorile muzicale ale trecutului romanesc,el nu a alergat facand performantă cu stafeta grecilor,la muzica psaltica noi suntem un popor de plagiati,rad grecii de noi,grecii sunt inebuniti dupa cantarea psaltica romaneasca din scolile de la neamt si putna reprezentanti de sema Iosif Protopsaltul(Moldoveanu)numit si privighetoarea oarbă Visarion Duhovnicul si Protopsaltul Damian ieromonahul Eustatie Protopsaltul etc…fiecare tara in care sa practicat muzica psaltica sunt izvoare,noi avem etosul nostru propriu nu trebuie sa mergem cu căciulita in mana si cu castile in urechi s_ai ascultam si s_ai copiem pe theodoros,lycurgos,Giorgios KONSTANTINOU etc,el a colaborat cu toti acesti bizantionologi nu s+a dus cu reportofonul la gura lor cum fac romani,este normal ca romanii care merg in grecia in concerte sau conferinte sa fie tratati de greci rece,iar noi considerandu+i pe greci mandri,este normal sa fie mandri daca venim cu notiunile lor,grecii sunt inebuniti dupa cantarile vechi romanesti deoarece transmit un duh special de rugaciune asta au spuso insusi ei.Sarbu,Buca ar putea sa fie printi ai muzicii psaltice deoarece sunt talentati si au voci bune,dar muzica nu se invata ci se descopera,faza este ca prin mainele dn.prof au trecut manuscrisele reformei ,are un repertoriu deosebit si bogat,nu vreau sa lovesc in sarbu sau buca dar i-as intreba pe ei daca s-ar face un studiu comparat la buchetele athonite de niste profesori adevarati gen Sebastian Barbu Bucur cate greseli ar fi in aceste buchete?enorme,enorme,enorme nu sunt de loc partiturile originale ci a zecea mana.
nu te contrazic…intr-adevar acestia nu au luat inca doctoratul..dar daca era atat de deosebit,imi pun intrebarea ca orice om…dc SE CHINUIE CU SALARIUL DE LA SEMINARUL TEOLOGIC daca are BURSA ONASIS ???? daca are atatea distinctii, dc nu este si cunoscut ?? daca are atatea lucrari, de ce nu isi continua activitatea in domeniu si preda la un seminar ??? credeti ca cineva ar ignora astfel de oameni ? nu..dar daca ar sti sa se comporte poate putin, ar fi mult mai apreciat…il cunosc foarte bine… dar in fine…:) ma bucur ca macar stii sa vorbesti…nu ca cel dinainte…Doamne ajuta
”UN SEMINARIST” semianalfabet are o problemă! Poate sunt două probleme! Poate trei! Această ”verigă-lipsă” din lanțul evoluției umane(”UN SEMINARIST”), găsită de antropologi la Seminar, a deprins cu oarecare poticneală ALFABETUL, dar ceea ce îngrijorează sunt pretențiile dumnealui: ”Imi pastrez anonimatul bineinteles este vreo problema in privinta acestui lucru? Sa presupunem ca am un rang mult mai mare decat dumitale pe care nu-l vei atunge tu nici in 100 de ani de acum incolo ! eu stiu ce vorbesc”. Nene ”UN SEMINARIST”, ce fel de grade ai mata? Sunt gradele de la sticla de rachiu de sfeclă? Sau gradele de afară? Că nu te-ai mărturisit și poporu cade în abatere că nu cunoaște. Dacă nu aperi pe nimeni, atunci ești în plus printre postaci. Mă, seminarizdu lu pește-prăjit, ai terminat școala? Ai ce mânca și celelalte trebuitoare unui bărbat vânjos, cu ”coarda” verde? Ești normal, ori bulangiu? Sau ești unul dintre clienții d-nei dr. VULPE și dr. STAN, de la Piatra Neamț? Dumneata ai o criză de identitate, ești frustrat și nu-ți ajung banii de autobuz… dar ai timp liber? Pune mâna și-ți fă un borș sănătos, cu carne de vită și legume, găsește-ți o fată bună și sănătoasă, din mediul rural, apucă-te de agricultură și nu-ți pierde vremea pe internet. Aici mai zăbovesc și indivizi periculoși, cu studiile terminate. Problema-i alta: sub câte nume se ascunde ”UN SEMINARIZDĂ”, și sub ce mască intervine prof. dr. Lungu?
titlul ,, UN SEMINARIST ” poate fi UN TITLU nu si o REALITATE ! dar iti cer prea mult pt a gandi imi cer scuze :))
nu pot sa cred cata marsavie din partea acestui om, pavel lungu.Daca era atat de de inteligent, precum se pretinde nu ajungea in situatia asta si avea demnitatea sa spuna in fata ceea ce crede, nu se folosea de aceste mijloace pentru a incerca sa denigreze aceasta scoala…un om de nimic care nu a facut nimic…nu tin cu nimeni dintre profesorii seminarului dar nu e corect ce face acest om…
O liniuță, un anonim, un neica-nimeni a găsit în spatele wc-ului de la Seminar, un creion. L-a băgat în buzunarul sutanei, cu gândul literar-artistic de a comite ”o anonimă”! Individul de doi bani pomenește în postarea sa din 15 noiembrie 2011(h 11:28 pm) de ”mârșăvia acestui om, pavel lungu”! Nimeni nu înțelege unde se află mârșăvia! Sau, la mijloc se află suspiciuni de confuziune imbecilă? Când un profesor dr.-titular își apără drepturile firești, împotriva unor troglodiți ai pădurii, obișnuiți cu chiolhanuri și beții zdravene, se poate numi așa ceva mârșăvie? Când publici pe banii proprii mai multe lucrări de specialitate, colinde, Axioane etc, CD-uri cu Axioane și piese muzicale religioase, când organizezi coruri de seminariști, de înaltă ținută profesională, conferind strălucire Seminarului, astea toate se numesc …”mârșăvie”? Toate astea se numesc ”denigrarea școlii”? Toate acestea se numesc ”un om de nimic care nu a făcut nimic”? Poate că la mijloc este altceva: omul, după ce a oferit României un doctorat unic nu doar în România, ci în lume, prin calitate și inedit, printr-o erudiție greu de egalat, a refuzat să înfeudeze corul seminariștilor la picioarele jegoase ale unor politicieni și partide politice! Și ceea ce este mai grav: numai anonimi, numai lașități de șobolan libidinos la cei care comentează și calomniază un om de reală valoare, care a refuzat să-i fie batjocoriți și umiliți elevii! Măi anonimule, semnează-ți dejecțiile cu propriul nume! Fii bărbat!
Acest Mihai-Sorin Gaidau este de fapt ”stralucitul” profesor doctor Pavel Lungu. E prea evident ca sa nu ne dam seama, profesorasule…. Chestiunea cu recunaosterea doctoratului unic de care zici, Pavele, este usor de combatut. Arata-ne ceva referinte despre aceasta. Ah, era sa uit. De ce nu ai publicat lucrarea de doctorat sa vada lumea ce prostii ai scris acolo? si daca o sa tiparesti vreodata sa nu uiti sa pui si coautorii. Ai uitat cum iti puneai elevii sa-ti scrie referatele pt doctorat? O… si desigur, trebuie sa il intrebati pe venerabilul Barbu Serbastian Bucur ce parere are despre aceasta ”celebra” lucrare de doctorat. Inregistrarile facute cu celebrele coruri le-ai facut culegand roadele predecesorului dumitale, tovarase Lungu. Majoritatea cantaretilor din acel cor erau elevi instruiti de pr Anibal Pantiru. Daca vrei sa arati lumii ce elevi buni ai instruit dumneata, fa acum inregistrari sa vedem cu ce… cu cine. Si daca esti asa de bun profesor, de ce te chinuiesti la un biet seminaras de padure cum spui tu? Ar trebui sa se bata universitatile de muzica din tara pentru tine, facultatile de teologie.. institutiile de cercetare…etc. Dar sunt sigur ca aceste institutii nici nu au auzit de tine. Asa ca..nu uita ca lauda de sine nu miroase-a bine!!!
Nene Gabi, ai terminat vreo școală? Ești cumva GABI LUNCĂ, să poți vorbi avizat despre lăutari și urechismul-manelist? Dacă aș fi Pavel Lungu, măi dragă, nu m-aș osteni să public lucrarea tocmai acum. Am văzut lucrarea de doctorat a d-lui Lungu. Mi-au trecut prin față zeci de lucrări bune, nu doar a d-lui prof. Pavel Lungu. Dumneata , nene Gabi, ai realizat ceva? Că anonimii din dosul boscheților preferă să injure, dar să nu-i știe nimeni, ca să nu ajungă prin tribunale! Mata, nene Gabi, pierzi din prima, bașca banii pe numărul de prostii care-ți ies pe gura de canal, așezată pe mandibula de jos a cimpanzeului care răspunde marțea la numele de Gabi. Măi Gabi, poate ești poponar, sau bulangiu și nu vrei să te știe lumea… Nu te speria, acum e democrație și te poți asocia la un ONG de profil care luptă pentru drepturile minorităților sexuale! Nene Gabi, cine ți-a stricat rozeta nu ți-a vrut neapărat banii subtilizați de la seminariștii sosiți cu valută de la bieții lor părinți care-și rup schinarea prin Italia, Spania etc. Cum să se judece un om cu dumneata, dacă nu ai nici un nume? Ai curaj, ieși în față, scuipă-ți ”adevărurile” și intră în pastelata lume a tribunelelor nemțene, iar instanța să-și spună părerea. Nu este greu, măi cap de ridiche: ai probe, poți să-l dovedești pe Lungu cu probe concrete, ai câștigat și-l bagi în mă-sa de mocofan! Scapi planeta de un nemulțumit și un instigator. Dacă nu ai probe, măi Gabi dragă, stai frumos, ca anonimul din Brăila, fără să scuipă pe trotuar, că te vede lumea și mai nimerești un om cu școală și nu faci față! Faci ”dos”, că ești bulangiu. Bag samă cu dumneata mai sugi și ”goarna”, prin toaletele slab luminate, la flăcăii sosiți din mediul rural. Cu alte cuvinte, încerci să-i corupi. Dacă aveai un nume, apelai la o instanță de judecată, să-l contrazici pe Lungu, dar nu ai curajul, ca să nu te faci de k.k. Dacă aveai un nume, te băgam îm mă-ta doar dintr-o flegmă, dar așa… mă înțelegi… nu are sens… De aia preferi dumneata anonimatul, să nu te știe lumea cât ești de jegos și de laș. Până și hârtia igienică are un nume: HÂRTIE IGIENICĂ! Numai dumneata nu ai un nume… Preferi să rămâi o cârpă grețoasă, scăpată de femeia de servici în canalul wc-ului din spatele seminarului.
iti zic eu ce parere are sebastian barbu bucur:cand i-a aratat dn profesor acel axion ehul 8 ingerul a strigat cu penta si tetragorgoane dn prof barbu bucur l-a intrebat de unde au luat nastere aceste semne,dupa ce i-a arata dn. prof. lungu dn.profesor barbu bucur i-a zis sa vina la el sa dea doctoratul,prin acel axion dn.profesor pavel lungu a aratat ca melismele muzicii psaltice romanesti sunt inconfundabile,sunt foarte multe de vb,akm toti care critica munca dn.prof lungu si vestitul profesor barbu bucur sunt cei din trupa lui vasile vasile,”marele prof vasile vasile care se incurca intr-un tropar”si sa facut de rusine la axionul de ionita naparca.Mesaj pentru toti cantaretii de muzica psltica:Nu cantati orientalisme in biserica,sf.parinti deplangeau vremurile cand in biserica se va canta lumeste,cititi prefata la irmologhionul lui Macarie Ieromonahul.
Nu sunt ruda cu Pr director si toti elevii actuali din anul 4 al seminarului sunt martori. am terminat seminarul in anul 2009. ultima parte a comentariului domnului ”De la un alt absolvent de seminar la Neamt” este foarte adevarata. acest regim dificil si umilitor a facut multi oameni integrii cu un caracter bine definit. erau si turnatori in seminar dar erau maxim 2 in fiecare clasa si sa nu uitam ca Domnul Prof. Lungu se folosea de ei. Acest profesor stie muzica, este un savant in cele ale muzicii. dar din pacate doar atat. ii lipseste pedagogia muzicii, nu stie sa predea astfel incat sa poti invata muzica bisericeasca. Am fost in corul seminarului, dar muzica nu am invatat la ora de „psaltica” ci la mediatatie cu elevul de anul 5, V.V. sau „Nas”. el mi-a fost profesor nu dumneavoastra. aveti atatea diplome si scrisori de la Patriarhul Greciei, stiu, am vazut, cred. dar care e scopul obiectului pe care il predati? sa imi aratati ce competent sunteti pt acest obiect sau sa ma invatati macar 0,01% din muzica psaltica? nu va amagiti singur, elevii care acum sunt la conservator si stiu muzica bisericeasca, stiu de la colegii mai mari care si-au pus capul cu ei si i-au invatat muzica sau de la Parintele Hanibal Pantaru(Odihneasca-se in pace!). cu toate ca sunt multe nereguli in seminar, Domnul Profesor Pavel Lungu nu face decat sa profite de ele si sa se razbune. ADEVARUL ESTE LA MIJLOC!
mare pervers de om directorul asta. muncile prestate de catre elevi au fost sistate cat de cat doar cand unul dintre elevii de la cantareti a murit calcat de autocar pe un camp din Brusturi in momentul cand venea sa ia elevii dupa o zi de munca la porumb. Mai multi elevi au muncit in gospodaria anexa a seminarului numai k nimeni dintre elevim nu recunoaste de fata cu directorul pt ca dupa ce dvs plecati ei raman in acelasi sistem cu acelasi director pe care Dzeu il bate in ultimii ani. (vezi mortile rudelor sale din ultimii ani)