Cuibușor de nebunii financiare la “Carmen Saeculare”

După cum merg lucrurile la Centrul pentru Cultură și Artă “Carmen Saeculare” Neamț, în curînd el se va putea numi “Centrul pentru Plagiat, Impostură și Jonglerii Financiare Macsim-Țolea”. Trimisă ca interimar să repare lucrurile după catastrofa managerial-financiară numită Ionuț Cucoară, Dana Macsim a demonstrat că s-a lipit multă învățătură de ea cît a stat prin preajma lui Vasile Pruteanu. A reușit să dea impresia de justițiară, dar să nu facă nimic, de director econom, dar să cheltuie aiurea saci de bani (episodul cu mobilierul recondiționat e antologic!), de competență, dar să plagieze cu nerușinare (ultima găselniță ar fi să refacă lucrarea retrasă de pe site-ul CJ, ca să nu mai semene cu cea de la Tulcea!!!), că vrea binele instituției, dar în realitate să o decapiteze. Pentru a da impresia că tot ceea ce face este și legal, Dana Macsim este supervizată de un ultraspecialist în economie, domnul Ioan Țolea. Obișnuit cu uniformele și controalele, domnul Țolea a găsit o moșie pe care să o exploateze. Și o face profesional, apărînd interesele financiare ale Centrului, dar mai ales pe directoarea-plagiat și propriile interese.

O convenție și un act adițional

Domnul Țolea, vajnic și competent pensionar, cu o pensie frumușică – deh, a binemeritat la Curtea de Conturi – ajunge să presteze la Carmen Saeculare pe baza unei convenții civile, încheiată în 4 mai 2010. Potrivit convenției, el trebuia să exercite controlul financiar preventiv, “în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței (!) în utilizarea fondurilor și administrarea patrimoniului instituției”. Dacă a controlat atîta lume, probabil Țolea are și actul normativ care îi dă voie prin convenție civilă să exercite controlul financiar preventiv. Oricum, pentru activitatea pe care o prestează, finanțistul pensionar primește, potrivit convenției, 700 de lei net/lună. Convenția se încheie pe 6 luni, cu drept de prelungire.

Cu o zi înainte de Sfîntul Ioan, ca un cadou de ziua onomastică, Dana Macsim îi prelungește un act adițional la convenția civilă, prin care îi mărește prerogativele și remunerația. Potrivit adiționalului, Țolea trebuie să urmărească modul de gestionare a bunurilor în cadrul instituției,să propună măsuri care să asigure buna gestionare a patrimoniului, să organizeze acțiuni de inventariere și să facă propuneri de valorificare a inventarelor, să verifice modul de organizare și conducere a evidenței contabile precum și de efectuare a înregistrări lor contabile, să verifice și să avizeze situațiile financiar contabile, să analizeze proiectele de contracte și  să avizeze contractele pentru achiziții de bunuri, să avizeze “bun de plată” documentele de achiziții. Adică să facă pe supra-contabilul. De fapt ce făcea și pînă atunci, dar în mai multe cuvinte și pe mai mulți bani. Pentru că acum i se stabilește o remunerație de 1500 lei net/lună.

Aviz favorabil, bani în plus pentru Țolea!

Convenția civilă încheiată în 2010 a fost respectată doar o lună, după datele pe care le avem. Publicăm mai jos un tabel cu sumele încasate în anul respectiv de Țolea Ioan. Tabelul este clar, arată cît a încasat Țolea, cît impozit s-a plătit. Conform tabelului, rezultă că doar o lună a fost respectată convenția. După o lună, Țolea încasează sume suplimentare, 300 lei lunar, fără ca ele să fie prevăzute în convenție. Dacă ne raportăm strict la prevederile convenției, este un abuz. Mai ales că Țolea semna pentru legalitatea sumelor pe care le încasa, doar era supervizor financiar!!! Acum, sîntem siguri că, așa cum se încearcă refacerea lucrării plagiate, va apărea un act adițional, înaintea adiționalului, pentru justificare. Că la instituția respectivă se aplică regulile financiare Țolea, nu ale statului român.

  Supervizor financiar da, cercetare culturală nu!

Apariția pe firmamentul cultural a generat o dispută în centrul “Carmen Saeculare”, din ce capitol de buget să i se dea banii. Bugetul nu acoperea, fragil fiind cum îl știm, nici salariile angajaților cu contract de muncă. Răspunsul imperial a fost că “oricum vor fi disponibilizați unii salariați”. Și au fost. Șomajul nemțean a crescut cu 4 (patru) salariați de la centru, Rodica Ciocîltău, Mădălina Măriuța, Cecilia Andrei și Gheorghe Diaconu. Primii 3 erau singurii cu expertiză în domeniul cercetării culturii populare, ne-a declarat un cunoscător în materie. Practic, a fost amputat compartimentul de cercetare al centrului, pentru a face loc salariului domnului Țolea, posesor și de pensie, presupunem. Și nu numai al său, pentru că la capitolul convenții civile mai apare o doamnă, Ștefania Diaconu, plătită cu suma de 1000 lei net/lună. Despre competența ei nu avem știință, dar sigur desfășoară o activitate pentru banii aceștia, legată evident de cultură și artă populară.

 Cine își asumă greșelile de la “Carmen Saeculare”?

Din momentul cînd Vasile Pruteanu a pus mîna pe “Carmen Saeculare”, scandalurile s-au ținut lanț. Nu că a vrut presa, dar prostiile erau prea vizibile. Cucoară și-a închiriat apartament la București, deconta și la hotel, dar dădea și șprițuri mișto la stîna din ștrandul Pietrei, stînă făcută cu prieteni, plătită la supranormativ. Plus ilegalități la încheierea contractelor. Chiar dacă era din Roznov și amic al președintelui, Cucoară este îndepărtat și ajunge acolo consiliera președintelui Pruteanu, Dana Macsim. Are un interimat de un an (!!!), apoi cîștigă un concurs trucat fără rușine. Au pus mînă de la mînă președintele, vicepreședintele de resort, comisia de concurs și cea de contestație. Un jurist, la contestație, șef de comisie fiind, le-a spus că au încălcat legea! Nu a contat, Dana trebuia să fie directoare, că așa voia Pruteanu! S-au cheltuit bani aiurea fără număr. La Vacanțe Muzicale, Dana și-a făcut de cap cu banii publici și ține contractele la secret. Întrebarea este cine își asumă toate aceste prostii?

Pruteanu este pe picior de plecare, rănit la genunchi, dar asta nu-l împiedică să negocieze, mai nou, cu peneliștii. Aldo este nevinovat, el doar a executat un ordin, cum a învățat. Consilierii cred că nimic nu-i atinge. Concluzia este una singură: nimeni nu-și asumă nimic, au dat tunul și se pregătesc să părăsească corabia. Ca să poată să o ocupe iar.

Valentin BĂLĂNESCU

3 COMENTARII

 1. Facem analiz sintactica, morfologica si penala … pe textul dat:
  1)Conventia civila nr.399 e incheiata si semnata pe 04.05.2010 de Dana Macsim in calitate de DIRECTOR (plin), in fapt, la acea data, era doar DIRECTOR INTERIMAR
  2)Actul aditional nr.14 din 06.01.2011 la Conventia civila din mai 2010, e semnat de Dana Macsim tot in calitate de DIRECTOR (plin).
  Intrebare: Daca legea privind managementul in cultura spune ca interimatul e de maxim 120 zile si, daca Dana Macsim a fost desemnata Director interimar cu 01.04.2010, iar mandatul ei – legal – s-a incheiat la 29 iulie 2010, cine i-a permis si in baza carei imputerniciri a semnat acest act aditional? Dar toate actele financiare si de personal (inclusiv concedierile masive)de dupa aceasta data?
  Raspunsuri posibile: a)Pruteanu; b)Ignatovici; c)Pellegrini; d)Dana Macsim.
  ????????? NU SIMTITI UN IZ PENAL?? Eu parca da..!!
  Acum sa vedem cum e cu Conventia Civila incheiata Conform Cod Civil:
  Conditii:
  a)activitatea să aibă caracter ocazional, întâmplător (uno ictus);
  b)să nu fie înscrisă în obiectul de activitate al unităţii şi nici prevăzută a se realiza prin posturile cuprinse în statutul de funcţii al unităţii;
  c)persoana nu se subordoneaza beneficiarului.

  Conditii impuse de lege pentru exercitarea vizei de Control Financiar Preventiv:Persoana este angajata cu contract de munca a institutiei “de regula din compartimentul financiar contabil”, deci se subordoneaza angajatorului; Pentru viza de Control Financiar Preventiv Delegat: Persoana trebuie sa fie angajat al Ministerului Finantelor.
  La toate cele de mai sus raspunsul e: NU E CAZUL
  Din cate vad eu in documentele de mai sus, acest Tolea , o fi fost el pe la Curtea de Conturi, da’ ori a luat-o de fraera pe Dana, ori a fost pus acolo pe post de sapator/lingator … de dosare (parsivilor..!!), ori s-au inteles, ca pana acum treaba le-a mers struna, dar n’au nici un rezultat … pozitiv.
  Numai si-au luat-o in freza si de la justitie si de la politie si …nu s-a terminat, inca, e in progres … nu s-au saturat de suturi in ..dos. In oricare din variante Tolea e total in afara legii, da’si Danuta.
  Dar sa revenim. Socotim banii pe care i-a incasat vajnicul slujitor:
  Mai – iulie 2010 = 3214 lei din care: 2.502lei conform contract
  (interimat valabil) 712 lei fara contract

  In afara mandatului de interimar al Danei – deci ilegal:
  August – Decembrie 2010 = 6098 lei (brut)
  Ianuarie – Octombrie 2011 = 1500 lei (net) x 10 luni = 15.000 lei
  brutul e oricum mai mare – actul aditional e pe net (cat a luat in mana)
  Total= 24.312 lei + viramentele la stat. Bani platiti din buzunarul bietului contribuabil.
  !! Era oare cineva care se lauda ca vegheaza la folosirea judicioasa a banului public ? … oare cine o fi ? …am un lapsus… ori se zice lipsus??? …..
  Completati voi punctele.

  Of si aici miroase a penal.

  Acum sa spunem si ceva de bine, ca au facut si cate ceva bun. Curiosi?
  Ia sa vedem: Astia doi au dat in judecata pe Cucoara si pe Bindila pentru mult trambitatul contract de inchiriere apartament la Bucuresti. Sa recupereze ei banisorii contribuabilului “să repare lucrurile după catastrofa managerial-financiară numită Ionuț Cucoară”. Numai ca judecatorii au fost de alta parere si au statuat: “Tribunalul apreciaza ca respectivul contract este legal incheiat,inregistrat in mod legal iar platile efectuate in baza acelui contract sunt legale si justificate. Fata de pretul chiriei lunare instanta apreciaza de asemenea ca este mult mai justificat a se fi incheiat un astfel de contract de inchiriere decat a se fi platit cazare la nivelul preturilor care s-au comunicat catre reclamanta de catre unitatile de cazare turistice” . “Pentru cele expuse mai sus, tribunalul urmeaza a respinge actiunea reclamantului ca nefondata si, in conformitate cu prevederile art. 274 Cod procedura Civila il va obliga pe aceasta la plata cheltuielilor de judecata dovedite de parati, in suma de 1000 lei reprezentate prin onorariu aparator ales”
  Deci, dupa ce ca au platit si avocatul desemnat de ei (in calitatea lor de conducatori vremelnici la Carmen Saeculare) mai trebuie sa plateasca si cheltuielile de judecata si cu siguranta si daunele morale ce urmeaza. Si toate astea, tot din buzunarul contribuabilului nemtean.
  Oricum Cucoara si Bindila trebuie sa le multumeasca si sa le ridice statui d-nei Macsim si a lui Tolea, pentru ca au contribuit masiv prin actiunile judiciare si penale, la repararea imaginii si notorietatii lor dar si la restabilirea adevarului.
  Ce era de demonstrat …. ?!?

 2. Da, corect, trebuie sa adresez multumirea si respectul meu unor oameni de bine, astfel:
  – Doamnei Macsim Dana şi domnului Tolea Ioan, pentru munca asiduă şi sârguinţa, cu, care au săpat în arhiva Centrului de Cultura şi Arte “Carmen Saeculare” Neamt, din 2005 încoace. Pentru toate dosarele penale şi judiciare elaborate cu mare profesionalism şi măiestrie. Regret, sincer eşecul total şi fără echivoc al muncii lor şi îi compătimesc profund.
  – Doamnelor Popovici Dedilia şi Dana Macsim , că datorită deosebitelor abilităţi manageriale, au reuşit să târască în noroi, să terfelească renumele Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, renume internaţional, dobândit prin munca asiduă de peste 20 de ani, a d-lui director Alupului-Rus Constantin şi a unor oameni ce au pus suflet şi daruire. Aceleaşi mulţumiri le adresez şi conducerii actuale a Consiliului Judeţean Neamţ, care a încurajat şi permis aceasta.
  – Doamnelor Popovici, Macsim şi Diaconu Ştefania, că au ridicat impostura şi şmecheria la rang de politică de stat. Machiavelli e mic copil. Mulţumiri că aţi sfărmat, batjocorit, măcelărit (la propriu), colectivul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ. Eu şi băiatul meu, dar şi familia Popa (cred), vă suntem recunoscători pentru autografele date pe certificatele de deces ale celor doi foşti salariaţi ai Centrului, pe care i-aţi trimis să cânte cu îngerii.
  – Domnului Pruteanu care, într-o bună zi, ca un vajnic partiarh, m-a invitat în biroul prezidenţial şi, în prezenţa secunzilor săi şi a d-lui Cucoară (pe atunci proaspăt Director la Centru) a strigat la mine până i s-a uscat saliva în gură, în încercarea de a mă aduce pe calea cea “dreaptă” – să nu îndrăznesc să mişc în front. Zis şi făcut.
  – Colegilor mei, foşti şi actuali, care au avut curajul să-şi pretindă drepturile în instanţe şi celor care au îndurat în tăcere, în speranţa că vânătoarea de vrăjitoare se va încheia, vrăjitorii vor obosi, sau vor realiza că toată sârguinţa lor nu a făcut decât să şubrezească piedestalul pe care singuri s-au cocoţat şi acum se clatină din temelii.
  – Mulţumesc domnului director Alupului-Rus Constantin şi domnului Cucoară Ioan, avocatei şi prietenei mele Amalia Vlad, pentru încrederea cu care m-au investit şi mă bucur sincer, că nu i-am dezamăgit.
  Insist să mulţumesc, încă odată, domnului Tolea Ioan şi doamnei Macsim Dana, care pe banii Centrului pentru Cultură, au reabilitat numele, onoarea şi notorietatea Fundaţiei culturale “Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ”, Asociaţiei Consiliul Naţional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice, a domnului Alupului-Rus Constantin, a domnului Ioan Cucoară şi a mea.
  Cu mult respect şi consideraţie,
  Daniela Bîndilă
  Economist al Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ

 3. Cum nu ştiti cine e Diaconu Ştefania? E verişoara prefectului M.Archip. Are priceperea şi super competenţa, absolut necesară Danei Macsim. Noroc de ea, ca a ştiut cum să dea oamenii afară (desfiinţându-le posturile), că alfel Dedilia şi Dana ar fi tăiat posturile şi oamenii cu cuţitul/satârul (nu că nu au şi făcut-o….), numai să facă pe plac SEFILOR de la CJ (în speranţa că vor prinde ciolanul de la Carmen Saeculare).Vă e clar? E de neânlocuit. Are şi ea, tot o Convenţie Civilă şi, tot pe mulţi bani (mai mulţi decât ai oricărui salariat de la Carmen Saeculare), de circa un an jumate. Că doar execută treaba murdară, face curaţenie în ”incompetenţi”…, ”eficientizează activitatea” alături de Dănuţa, că nu o poate face pe cica-nica. Iar cum se vede Dănuţa e generoasă cu umilii servitori.
  Oare d-na Diaconu e tot aşa ”eficientă” şi la Direcţia Apele Române?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.