Lă(tră)turi cu Petrari și Arnăuți

Moto: Aici chiar le spun cetățenilor orașului Tîrgu Neamț: dacă nu vom avea un consiliu majoritar în 2012, așa cum avem și acum, dar fără oameni care să fie împotriva ideilor, a promisiunilor pe care le face primarul, înseamnă că administrația publică locală din Tîrgu Neamț nu va funcționa. Interesul este să alegi primarul, dar alături de el și lista de consilieri locali și de data aceasta voi fi cel care voi întocmi lista de consilieri. La alegerile din 2008 toată lumea știe că mi s-au impus niște oameni, printre care a făcut parte și dl viceprimar.

Dulcele tîrg de pe malul Ozanei  este un butoi cu pulbere. Vicele Petrariu a fost căpăcit în parcarea unui restaurant și l-a acuzat pe un onorabil consilier județean, Mihai Stoica. Stoica l-a dat în judecată pentru calomnie, iar mai marii de la Piatra au decis: dacă Stoica a comandat bătaia pleacă din partid, dacă nu, pleacă Petrariu. Ultimul ar avea o scuză: l-a acuzat pe Soica avînd în cap vîjîieli, după bătaia primită și tratamentul pe care și l-a aplicat pentru calmarea durerilor, tratament incompatibil cu antibioticele, de exemplu. Procesul a mers mai departe, Stoica a cîștigat în prima instanță și judecătorul a trimis dosarul spre cercetare penală procurorului. Stresat , traumatizat și marginalizat, vicele  Petrariu a prins ocazia unei ședințe de consiliu local fără primar și condusă de liderul  fragilei opoziții locale și a scos toate armele pe masă. Ținta a fost colegul său de partid și de etaj la primărie, Decebal Arnăutu, primar în funcție. Gestul lui Petrariu echivalează cu o declarație de război în PDL local. Nu este un secret, Arnăutu este în altă echipă de a partid decît Petrariu, l-a acceptat ca viceprimar după multe presiuni și acum, înainte de campanie, rufele puturoase încep să se spele. Cum urbea e o mare familie, a început spălatul în public. Nimeni nu îndrăznește să vorbească despre echipele din PDL, despre importanța zonei în campania viitoare, despre prietenia dintre Ștefan și Rogin, reflectată în prietenia dintre Arnăutu și Petrariu.

* Ce zice vicele?

“Fac precizare că ceea ce spun acum este o declarație politică. Fac precizarea că acesta este un discurs politic și vă spun și de ce, pentru a nu fi interpretat, pentru a nu fi dat în judecată pentru calomnie. Sînt membru PDL, susțin demersurile partidului democrat liberal  și sînt alături de președintele Ștefan. Dar au intervenit niște lucruri în viața mea de viceprimar și sînt obligat să vă aduc la cunoștință niște date. Ce este Primăria și Consiliul local, sînt două instituții publice, care se conduc după niște legi, nu sînt un SRL, nu sînt  afacere de familie. În vara anului trecut am fost lovit de niște huligani. și două luni am fost pe tușă. A început procesul, care este (…) împărțit în două. Am fost dat în judecată de către Stoica. Se continuă cercetările, sînt în cercetare în continuare, deci nu sînt condamnat, deci sînt compatibil, pînă apare o hotărîre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

“Raportul dintre mine și primar s-a schimbat foarte mult în ultimul timp. Primarul nu-și mai respectă cuvîntul și nu se comportă civilizat. Organigrama este pe hîrtie, în realitate este un dezastru, administrația publică din primaria Tîrgu Neamț este un haos, o brambureală totală. Este consiliul local, cu mine în frunte, un paravan, iar dincolo este o brambureală și o abureală totală. Sînt oameni care nu au venit cu lunile la servici în primărie, cu anii”. (Iftime Petrariu)

 * Ce răspunde primarul?

Ca să putem colabora în continuare trebuie ca dl Petrariu să-și ceară scuze tot într-o ședință de consiliu local. Sînt convins că va veni într-o ședință și tot printr-o declarație politică va face acest lucru. Nici vorbă de așa ceva (haos, n.r.). Am demonstrat  asta pe parcursul  a 11 ani. În primărie se muncește de dimineață pînă noaptea tîrziu, toată lumea e implicată. Cu siguranță e loc de mai bine, organigramele sînt întotdeauna analizate cu foarte multă atenție. A fost invitat de fiecare dată dl viceprimar. Dînsul răspunde de niște activități, eu de alte activități. Conform legii viceprimarul orașului este direct în subordinea primarului. Chiar dacă este și consilier local. Domnia sa știe exact ce se întîmplă în primăria orașului Tîrgu Neamț. A ieșit cu această declarație politică împotriva tuturor celor care muncesc în primărie. După părerea mea este o tentă de dușmănie față de munca celorlalți. Nici eu nu înțeleg această pornire a dînsului împotriva oamenilor din primărie”(Decebal Arnăutu)

 * Ce zice vicele?

“Au început să mă lucreze pe la spate, cu privire la incompatibilitate. Incompatibil este Ionuț Rîpanu de la Prim Locato, pentru că este director și la o firmă a feciorului primarului. Incompatibil este Dănuț Arnăutu la Clubul Sportiv Școlar, tatăl său e primar. Dublă incompatibilitate că e și consilier județean, e ordonator de credite. Asta e incompatibiliate, nu a mea.

* Ce răspunde primarul?

“Trecînd la incompatibilități, fiul meu nu are nici o legătură. Nu există nici un contract între instituția Clubului Sportiv Școlar și Primărie, nu există legătură de incompatibilitate cu instituția primăriei. Este o instituție care aparține de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar și atîta tot”.

“M-am implicat în aducerea băiatului dlui Petrariu la primăria Tîrgu Neamț. Dînsul l-a dus pe la Prefectură, pe la Iași, apoi printr-o comună și i-am zis: adu-l, dom’le, încoace. Salariul e mic, dar e acasă. Aici cred că am greșit dar m-am gîndit că dacă noi sîntem oameni politici  atunci copiii noștri nu trebuie ajutați”.(Decebal Arnăutu)

* Ce zice vicele?

“Vreau să vă atrag atenția cu privire la societatea agricolă și la depozitul de materiale de construcție. Bugetul va fi cu 20% mai mic. Au apărut două cheltuieli mari în plus, spitalul și ratele la dobînzi de la împrumuturi, nu știu dacă mai încap investiții fanteziste, nu ai oameni, teren, mașini, cu ce începi, unde, cu ce mașini? De asta trebuie să se ocupe Primăria, de vîndut materiale de construcții și de agricultură?

Ce răspunde primarul?

 “Eu  cred că, dacă un gospodar poate crește un porc, două-trei vaci, un oraș poate să facă o societate care să producă bunuri pentru spital, școli, la prețuri mai mici”. (Decebal Arnăutu)

*Ce zice vicele?

“Cu licitațiile ce să mai spun: sînt cu bună intenție înlăturat de la ele. Este trist că nu avem nici un aparat de taxat în Tg. Neamț. Nu s-a făcut nimic că nu se vrea, am cerut o experiență similară și atunci nu s-a mai făcut, să vină firme mari, cu experiență de la Bacău, Piatra Neamț, nu s-a vrut că nu putea lua cineva din Tîrgu Neamț. Nu se vrea să se facă nimic, se umblă doar după voturi. La caietul de sarcini (al licitațiilor – n.r.) ar trebui umblat, ar trebui să stăm 3 ore în consiliul local și să dezbatem. Să vedem și noi ce se vrea”.

*Ce răspunde primarul?

“Dl Petraru n-a fost în campania electorală? În campania din 2008 unde era de nu e de acord acum cu promisiunile primarului. Sînt acuzat că nu umblu decît după voturi. Păi, nu e un atribut al primarului, mai ales că sînt și președinte de partid, să aduc mai multe voturi la partidul din care fac parte eu și PDL trebuie să aibă majoritate în Tîrgu Neamț”. (Decebal Arnăutu)

*Ce zice vicele?

“Vă rog să luați atitudine și să gîndiți cu capul. E și vina noastră, s-au risipit mulți bani aiurea, au trecut prin fața noastră. De-asta nu avem becurile aprinse noapte, dăm bani aiurea la biserici. Este un dialog al surzilor, eu vă informez, de luni mă duc în concediu și cînd mă întorc o să cer primarului să-și repoziționeze atitudinea față de delegarea de competențe, că nu respectă asta și se amestecă în treburile mele flagrant și nu mă lasă să-mi  fac treaba”.

*Ce răspunde primarul?

 Mă surprinde total ce declarații face. Orice primar își dorește și luptă în campanie să aibă un consiliu local majoritar. (…) dar oamenii care reprezintă primarul trebuie să fie alături de el în orice împrejurare, și în aceste conflicte trebuie să fie alături de primar, pentru că aceste conflicte dacă apar trebuie spălate ori în interiorul partidului, ori față în față”. (Decebal Arnăutu)

* Amenințare vice

“Îi solicit public primarului să nu se mai amestece în competențele mele. Dacă se mai întîmplă așa ceva, la a doua sedință, vă informez că solicit  prefectului suspendarea lui din funcție. Am greșit cu toții că votăm prea ușor”.

* Amenințare primar

 Dacă vorbim de o posibilă suspendare a lui Petrariu pe linie de partid, ea ar fi trebuit să vină în momentul în care a început scandalul dintre cei doi. (Petrariu și consilierul județean Stoica) pentru că și unul și celălalt au adus grave prejudicii partidului la acea vreme. Suspendare pînă la elucidarea cazului, iar cei care au dreptul să facă asta sînt partidul, tribunalul și așa mai departe. O să fac o scrisoare la comisia de etică a partidului cu înregistrarea și procesul-verbal al ședinței, ca să îmi apăr și eu poziția într-un mod onest și civilizat în cadrul partidului. (Decebal Arnăutu)

* Voi prelua toate atribuțiile vicelui

“Eu am fost înștiințat prin telefon precum că dl vice a lăsat o cerere de concediu pe un birou prin care îmi aduce la cunoștință că și-a luat concediu pentru anul 2009, 2010 și 2011, ceea ce cred că dînsul vreo trei luni de zile nu mai vine pe la serviciu. Faptul că nu și-a luat concediu pînă acum demonstrează că în primăria Tîrgu Neamț se muncește foarte mult. Și dacă se muncește foarte mult, drepturile omului sînt respectate. Cît timp lipsește eu n-am voie să intru în atribuțiile dînsului? Vă spun eu, atribuțiile dînsului vor fi preluate de primar absolut toate. (Decebal Arnăutu)

* Acuze vice fără răspuns

“N-am fost consultat în executiv cu privire la desființarea Consprimului, s-a venit direct în consiliul local și consiliul local din păcate nu gîndim cu creierul, gîndim cu inima, avem obligatii de partid si votăm ca niște proști. Nu trebuia desființat Consprimul, am greșit. La fel și la spital, trebuiau dați afară cei care nu fac nimic și lăsată echipa să funcționeze”.

“Trebuie să luăm foarte serios în discuție desființarea Prim Locato, o societate fantomă. Nu are venituri și obiectul muncii, de ce am votat toți și eu cu dumneavoastră o majorare de capital de un milion? (Iftime Petrariu)

5 comments

 • margareta

  noiembrie 3, 2011 at 7:23 pm

  FELICIT ATITUDINEA DOMNULUI PETRARU FATA DE ACEST BARON LOCAL CARE SE NUMESTE DECEBAL ARNAUTU!

  Răspuns

  • cristi

   noiembrie 7, 2011 at 9:54 pm

   Se aude in targ ca la urmatoarele alegeri PDL-ul vrea debarcarea lui ARnautu si inlocuirea lui cu alt candidat .Petraru nu a dat drumu la porumbeii astia fara acordu lui Pinalti.Sunt convins ca timpul acestui smecher se va termina in iunie 2012 la conducerea targului.

 • popescu

  noiembrie 3, 2011 at 9:27 pm

  Se pare ca mediatorul (creatorul interviului) a stiut sa balanseze interviul, in asa fel incat sa produca o incalceala mai acerba in capul cititorului,dupa declaratia directa supusa ziarelor de saptamina trecuta. Sa fi primit un tain creatorul? Tinta lui a fost realizata si acuma ingroapa securea razbooiului? Regret “pescuitul” practicat de acesti menestreli ai macrocersetoriei. Sunt parghii ale orcilor nevazute -politicieni inchipuiti, ziaristii-lipitori perfide prezente la orice manifestare publica ce au doar scenarii meschine, ca si cei ce care convoaca asemenea atacuri. Unde sunt sentimentele umane,prezentarea evenimentelor naturale si placute,.ce duc la iubirea semenilor. Ziar -catapulta, ce traieste din murdarie. Asta va fi imaginea generala ce ne-o propaga. Crede autorul ca oamenii se bucura cind citesc asa ceva? Ca se simte o oarecare bucurie pt discinderea subiectului? Toate sunt in zadar. Nimeni nu verifica ce se intampla in institutiile publice,daca e ceva adevarat. E doar o amuzanta palavrageala tirgnemteana. Niste poze cu o stana de oi,.si cu un hambar de fan, faceau ca cititorul sa simta mai bine dialogul.
  P.S. Pe viitor incercati ceva mai contemporan.

  Răspuns

 • duru

  noiembrie 8, 2011 at 10:03 am

  toate ca toate dar faptul ca Primaria Tg. Neamt este SRL Arnautu este perfect adevarat. Un haos mai mare ca acolo nu este!
  Stiati ca Arnautu a avut si o statuie proprie, expusa in Casa de Cultura?! Daca rascoliti bine, aveti sanse sa o mai gasiti…

  Răspuns

 • asistenta medicala

  decembrie 1, 2011 at 11:58 am

  Domnu Arnautu a fost invitat in clubul spitalului Targu Neamt ca sa expuna motivele reale ale neacordarii tichetelor de masa angajatilor .In loc sa fie credibil si sa vorbeasca clar de ce primaria a facut cheltuieli aiurea si bugetul orasului s-a inchis pe bani spitalului,domnu primar a inceput manipularea,baiguiala ,minciunareala si s-a apucat JUCAT TEATRU CU PUPATURI.A obligat spitalul la fel d e fel de cheltuieli fara rost,cum ar fi firme luminoase pe care a platit 200 milioane-PE 12 FIME CARE COSTAU IN REALITATE JUMATATE),apoi mereu obliga pe director sa inghita cheltuieli la suprapret facute de acolitii primarului (Baltatescvu viorel -consilier local PDL,mobilie facut la dcomnada la suprapret…)Tot ce se aduce la spital provine din sursele indicate de acest primar care mai are nesimtirea sa anunte ca mai vrea sa candideze inca un mandat.PRIMARU ARE DESEMNAT LA SPITAL DOAR UN MEMBRU IN CONSILIU DE ADMINISTRATIE ,PE DOMNU LUCULESC-DOMN CARE SE LASA CALCAT IN PICIOARE DE ACEST CIOBAN .IN CONSILIU DE ADMINISTRATIE CEILALTI SNMT DESEMNATI DE CATRE CONSILIUL LOCAL AL ORASULUI,CARE NU E TOT UNA CU INSTITUTIA PRIMARULUI.A DEVALORIZAT FUNCTIA DIRECTORULUI AXINIA SI A DOMNULUI LUCULESCU SI CONDUCE SPITALUL CU TELEFNU IMPUNAND MASURI NELEGALE SI NEAPLICABILE DIRECTORULUI AXINIA.Profita si forteaza directoru sa joace rolul prostului ca sa il multumeasca pe domnu primar si acolitii lui..pe baza banilor de la spital.CAPUSAREA SPITALULUI TARGU NEAMT DE ARNAUTU VA SFARSI PRIN A DESFIINTA SPITALUL ASA CUM A FACUT SI CU FOSTUL IGO.OAMENI BUNI..MERGETI LA CASELE VOASTRE SI SPUNETI ACEASTA FAMILIILOR,VECINILOR..RUDELOR SI COLEGILOR DUMNEAVOASTRA,PROFESORILOR.POLITISTILOR SI PENSIONARILOR…SI TUTUROR OAMENILOR CINSTITI DINORAS SI CARE TRAIESC DIN MUNCA NU DIN FURAT CA ACESTI DOMNI.VREAU SA SPUN CA DOMNU PETRARU ARE DREPTATE CAND A ALUAT ATITUDINE IMPOTRIVA ACESTUI FARAON LOCAL CARE SE NUMESTE DECEBAL ARNAUTU SI FAMILIA SA.JOS HOTIA DOMNULE ARNAUTU!

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *