Paznicul județului

 Pe toată lumea a surprins numirea lui Neculai Ivanov ca administrator al județului. Spun numire, pentru că de fapt asta a fost, mascată sub un concurs anunțat la un avizier din Consiliul Județean. Cred că cel mai surprins a fost chiar președintele Vasile Pruteanu, care putea numi

un administrator de la începutul mandatului, dar nu a vrut asta nici în ruptul capului. A preferat, motivele sînt lesne de înțeles, să centreze și să dea cu capul singur, pentru ca nimeni să nu poată pătrunde dincolo de secretele tranzacțiilor oculte. Povestea cu concursul organizat taman acum, cînd ANI are de răspuns prefectului în legătură cu incompatibilitatea mai limpede decît cristalul a lui Pruteanu, cînd toată lumea știe și începe să vadă valoarea pagubelor produse de acesta, este o vrăjeală ieftină pentru prostit lumea.

Valul dezvăluirilor despre jaful și coruția din curtea păstorită de Pruteanu i-a surprins chiar (și) pe cei din PDL. Să faci tranzacții la vedere, fără să faci licitații, prin încredințare directă pentru familie, să favorizezi firme ale unor consilieri județeni, cărora să le încredințezi lucrări de sute de miliarde, tot fără licitație, să ceri… motivație pentru o recepție corectă la finalul lucrărilor sau la virarea banilor, toate acestea au făcut ca la nivel de partid să se spună stop. Așa că a fost căutat un om priceput în administrație, suficient  de abil ca să nu iște conflicte directe cu Pruteanu, dar și suficient de ferm ca să nu accepte șmecheriile  acestuia. Sau ale altora din consiliu. Și suficient de dezinteresat de chestiunea salariului, dacă a plecat de la Apa Serv pe un post în consiliul județean, aparent mai prost plătit.

O să spuneți “de ce este nevoie de un paznic, doar sînt doi vicepreședinți, sînt consilieri județeni  pe care se poate baza partidul?”. Nici vorbă. Vicepreședinții, s-a dovedit, nu-i pot face față lui Pruteanu. Aldo nu i-a făcut față nici măcar Danei Macsim, iar Mircea este un pacificist în esența lui. Consilierii, marea lor majoritate, au binemeritat de la Consiliu lucrări pentru firmele lor, ale familiilor sau ale prietenilor. Lucru ușor de demonstrat. Nici unul nu are curajul să zică nici pîs, disperați că li se vor da în gît afacerile prin oamenii de serviciu ai lui Pruteanu. De aceea înghit tot ce li se pune în față și semnează. Au semnat aproape 2 milioane de euro pentru Negulești, semnează pe bandă rulantă asocieri dubioase cu tot felul de parteneri, facilitînd în felul acesta evaziunea fiscală cu binecuvîntarea Consiliului Județean. Și speră că nu vor răspunde niciodată. Numai că prostiile făcute președinte se vor răsfrînge și asupra lor.

Neculai Ivanov are, după părerea noastră, o dublă misiune. Despre cea de paznic am vorbit deja și întrevăd zile grele pentru șmecherii care facilitau, funcționărește, măgăriile financiare ale președintelui. Cea de-a doua, mult mai delicată, este să se pregătească pentru funcție. Să se obișnuiască cu ea. Să-i obișnuiască și pe alții că este omul potrivit pentru funcția respectivă. Să-i obișnuiască pe alegători cu chipul său. În definitiv, a condus un mamut județean, cu proiecte europene. Vă întrebați care funcție? De președinte de județ, oameni buni. E tînăr, orientat, școlit. Mai trebuie doar un pic brenduit.

(Valentin BĂLĂNESCU)

One comment

  • Autostramutatul

    noiembrie 5, 2011 at 11:33 pm

    …cum ???? ..inca nu are brand-ul Pinalty..???
    Intrebarea este daca in urma numirii (..a concursului…bineinteles)a omului bun la toate (..si bun executant de comenzi interne), trebuie sa ridem sau sa plingem..???

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *