Tura-vura cu Cultura

Ne-am convins: cultura adevărată nu se face prin instituții, de stat sau de partid. Cu atît mai mult prin site-urile de promovare ale mai-marilor culturii județene. Cu gîndul de a scrie despre evenimentele culturale ale lunii noiembrie am intrat pe pagina web a Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Neamț. Ne-am convins că Dante avea dreptate cu ale sale “Lasciate ogne speranza, voi ch’entrate”. Pentru că luna noiembrie nu anunță nici un eveniment din punctul de vedere al direcției.

Am apelat la rubrica “noutăți”. Din ianuarie pînă în noiembrie 0 (zero!) noutăți.

Ne-am îndreptat atenția spre obiectivele culturale din județul Neamț: “nu sînt înregistrări în această secțiune”, potrivit site-ului.

Nu avem nici lăcașe de cult în județ.

Nu avem nici declarații de avere ale conducătorilor de instituție publică.

Aflăm și informația absolut utilă că director este prof. dr. Strochi Lucian, avîndu-i consilieri pe Cristian Livescu și Adrian Alui Gheorghe.

Dl. Strochi nu mai e director de pe vremea guvernării PNL, care l-a înlocuit atunci cu Adrian Alui Gheorghe. Dl. Livescu este consilier, dar județean, nicidecum pe la Cultură.

Dl. Alui Gheorghe nu este totuși singur în clădirea ceea. Site-ul ne anunță, la organigramă, că există un director coordonator.

Nu știm cum îl cheamă, că nu ne zice nimeni, dar știm cînd e ziua lui: 7 septembrie. Asta de prin 1960. Ni se specifică punctual și data numirii în funcție – 1 iunie 1990, ceea ce face ca județul Neamț să năzuiască la un loc în cartea recordurilor, pentru cel mai longeviv director într-o instituție publică de stat. Asta e cultura oficială de Neamț. Despre cea neoficială, cu alte ocazii.

(Valentin Bălănescu)

One comment

  • Gigi

    noiembrie 15, 2011 at 9:52 pm

    De ce va mira? De atunci, nici nu se mai aude de institutia asta. Site-ul reflecta adevarul… Ce sa posteze, poezii? Nu pentru asta sunt platiti… Fac si ei dovada bunului simt (din acest punct de vedere).

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *