Consilierul Stoica, lupul paznic la oi. Jaful și corupția în CJ Neamț

pietricica turism

Cum a ajuns Mihai Doru Stoica politician în Neamț nu este un mister pentru cunoscători. A lingușit, a cărat serviete, a lipit afișe, s-a dat peste cap să fie lîngă mai-marii zilei pentru a participa la tăierea tortului bugetar. A dat bani cu speranța că va cîștiga mult mai mulți. Și, veți vedea, i-a cîștigat. Nu a avut nici un scrupul în a trăda pe cei care l-au sprijinit și propulsat, atunci cînd nu i-au mai suportat mofturile și cererile impertinente de lucrări pe bani publici. Mihai Stoica, devenit consilier județean din partea PDL, a înțeles cel mai repede că Vasile Pruteanu este un președinte îndrăgostit de bani, influențabil, manipulabil și că poate fi foarte ușor convins să ofere avantaje prietenilor. Așa că a devenit un apropiat al președintelui, om bun la toate, mai ales la înfruptat din lucrări din bani publici. Povestea acestui consilier din Tîrgu Neamț este semnificativă pentru noul tip de politician promovat cu ostentație în viața politică românească. Studii făcute tîrziu, pe genunchi, tupeu, obrăznicie, credința că banii pot cumpăra orice, inclusiv un ziarist, lipsa oricărui scrupul cînd e vorba de lucrări publice.

 Stoica, plastograf la Consiliului Județean?

Acum două săptămîni vorbeam despre S.C. Romserv SRL Bacău, o firmă despre care toată lumea știe că este a consilierului Stoica. Firma a primit lucrări fără licitație de 14,5 miliarde, pe considerentele următoare: “că avea capacitate tehnică și profesională, capacitate de mobilizare și intervenție și capacitatea de a susține execuția lucrărilor pînă la obținerea finanțării”! Asta în condițiile în care firma avea 2 angajați în anul 2010! Nu intrăm acum în detalii, dar vom cere Consiliului Județean să explice în detaliu cum a fost aleasă această firmă, cine a propus-o, ce lucrări a făcut, ce devize de lucrări a întocmit, cum și de către cine au fost semnate procesele verbale de la finalul lucrărilor, cît de repede s-au dat banii etc. Probabil, cel mai ușor ar putea răspunde la aceste întrebări președintele Vasile Pruteanu sau chiar Mihai Stoica. Sau cei de la Direcția tehnică.

Firma a explodat ca cifră de afaceri în 2010, datorită lucrărilor obținute fără licitație, la cererea Consiliului Județean condus de Vasile Pruteanu!

Astăzi, noi vă prezentăm doar un aspect care ar merita discutat și, după părerea noastră, cercetat. Chiar ne așteptăm ca șefii din Consiliul Județean, pentru a îndepărta orice bănuială, să ceară oficial o expertiză grafologică a unui document despre care noi bănuim că ar fi scris de Mihai Stoica pentru o firmă a cărui patron ne-a declarat că nu-l cunoaște pe consilierul județean! Dacă, Doamne ferește, se confirmă ce credem noi, atunci Mihai Stoica poate fi acuzat de furtul unor documente oficiale, în cazul acesta, un facturier, de fals, de conflict de interese, de însușirea unui alt nume, ca să nu mai vorbim despre declarație falsă de interese. Primul document este un fragment din factura emisă de Romserv către Consiliul Județean, iar celelalte, fragmente din declarațiile de interese și de avere. Chiar cu ochi de nespecialiști, observăm asemănări duse pînă la similitudine în privința literelor și cifrelor.

A măsluit o licitație consilierul Stoica?

În septembrie-octombrie 2010 Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, avînd-o la cîrmă pe directoarea Cristina Păvăluță, organizează o procedură pentru “identificarea” unui constructor la proiectul  pentru reabilitare și modernizare “Centru de recuperare și reabilitare a copilului cu handicap” Piatra Neamț, cunoscut sub numele de “Sancta Maria”. Nu insistăm astăzi asupra modul de desfășurare a procedurii respective. Important este că a cîștigat o firmă de la Tîrgu Neamț, legată prin mii de ițe de consilierul Mihai Stoica. Valoarea proiectului, peste 16 miliarde lei vechi. Revenirea ca director general a lui Mihai Hanganu la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț s-a soldat cu o analiză a contractului încheiat rapid cu firma din Tîrgu Neamț. S-au găsit vicii ascunse și nereguli, iar contractul a fost reziliat. Cu scandalul de rigoare din partea consilierului, care striga sus și tare că el s-a aprovizionat cu marfă de peste 7 miliarde și că este păgubit (asta în condițiile în care firma respectivă nu este trecută în declarația de interese și el nu este oficial acționar!). Direcția organizează o nouă procedură de achiziții (la care participă acum și firme din afara imperiului Stoica și prețul scade cu 5 MILIARDE!!!).

Numai că între timp revine Cristina Păvăluță la conducerea Direcției și, surpriză!, cîștigă o firmă obscură din Bacău. Ați ghicit, Romserv, care oferă cu ceva bănuți mai puțin decît cel mai mic preț oferit de un participant! Coincidența este prea mare ca să fie și credibilă, dar deocamdată nu ne interesează acest aspect. Altceva este important. La redacție avem un exemplar din fișa de date a achiziției, care arată clar două lucruri. Primul, că procedura a fost adaptată pentru a avantaja pe cineva. Al doilea, pe ea apar adnotări ale unei persoane, pe ici pe colo, prin punctele esențiale, scrise de mînă, iar scrisul, iarăși ați ghicit, este al domnului Mihai Stoica!!! Care, repetăm, oficial nu are nici o legătură cu nici una din firmele despre care facem vorbire.

Întrebare firească, pe care ar trebui să și-o pună și organele statului, nu mai vorbim de conducerea CJ, oricare ar fi ea: ce căuta un consilier județean, pus să asigure bunul mers al activității chiar la instituția care organiza licitația, să se ocupe de modificarea fișei de achiziții?

Stoica – conflict de interese după patentul Pruteanu

Dacă aveți curiozitatea să citiți simulacrul de raport de activitate al consilierului Stoica, o să remarcați ușor bătaia de joc și conflictul de interese în care se bălăcea omul nostru. Pruteanu l-a pus pe întreprizătorul de la Tîrgu Neamț paznic la oi, adică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și la toate centrele rezidențiale pentru persoanele cu handicap din subordine CJ Neamț! Adică, unde au primit/ cîștigat/ adjudecat lucrări firmele din imperiul său. O spune chiar Stoica:

Bogata activitate de consilier poate fi urmărită tot în raport și e bine să citiți, pentru că vom da și de alte matrapazlîcuri pe care le-a girat reprezentantul lui Pruteanu, mascat drept reprezentant al Consiliului județean.

* Achiziții pentru Stoica

Modificările propuse de Mihai Stoica cu mînuța proprie se referă la influențarea punctajului licitației. Prima adnotare se referă la “standardele de asigurare a calității” lucrării, ea regăsindu-se în cea de-a doua, privind algoritmul de calcul al ofertei. Adică influențarea directă a acestuia.

Pentru preț se aloca maxim 50 de punte. Pentru programul privind calitatea maxim 30 de puncte, restul pentru durata de execuție. Domnul Stoica a propus modificări la documentele utilizate privind execuția, resursele, procedurile tehnice de execuție. Dacă ele s-au materializat sau nu este fix treaba și răspunderea personală (și penală?) a celor care au acceptat sugestiile domnului Stoica. (Vom reveni)

Valentin Bălănescu

Mesagerul cere Consiliului Județean Neamț

1. Să lămurească rapid dacă există un conflict de interese în cazul consilierului Mihai Doru Stoica.

2. Să dispună un audit asupra procedurilor în care este implicată S.C. Romserv SRL Bacău, despre care am demonstrat că există indicii că aparține lui Mihai Doru Stoica și să ceară o analiză grafologică a documentelor pe care le prezentăm în ziarul de astăzi.

3. Să ceară organelor statului îndrituite să deschidă o anchetă asupra tuturor firmelor în care apare Mihai Stoica, a firmelor mascate ale acestuia, a încregăturilor dintre acesta și oamenii din Consiliul Județean, care au prejudiciat județul Neamț de zeci de miliarde de lei vechi.

4. Să analizeze în regim de urgență care funcționari au avizat plăți pentru lucrări neterminate ale acestor firme, cine a recepționat lucrările și și-a dat girul de bună funcționare.

5. Să-l elibereze pe Mihai Doru Stoica de toate atribuțiile pe care le are ca reprezentant al Consiliului Județean Neamț, pentru a nu putea face presiuni asupra celor care conduc aceste instituții, mai ales că domnul Stoica este bănuit de viceprimarul de Tîrgu Neamț că a pus bătăuși să-i aplice o corecție, pe motivul că s-a opus unor contracte ale acestuia la primăria orașului.

1 COMENTARIU

  1. Nu va luati de Stoica ca el nu mananca singur toti acesti bani.Si la Targu neamt a facut afaceri cu Arnautu ,toate la suprapret.Asta este instrumentu lui Stefan care-i asigura spatele .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.