Ghica îl caută pe Ursărescu la afaceri

Fostul viceprimar al Romanului, fostul liberal Constantin Ghica, își caută partid. Acesta a fost exclus din sânul PNL, iar toate căile de atac ale deciziei s-au epuizat luni, 29 noiembrie, cînd Comisia de Arbitraj de la București nu i-a dat dreptate. Liberalii romașcani nu au pățit la fel ca social-democrații, care au pierdut președinția Senatului prin excluderea lui Mircea Geoană, ci și-au găsit aliați în ceilalți consilieri locali și și-au pus un alt viceprimar în persoana avocatului George Lazăr. Constantin Ghica nu-și explică de ce pe 8 septembrie era persoană de încredere în PNL, iar pe 10 septembrie i s-a cerut demisia, însă crede că “răzbunarea” președintelui liberal Dorinel Ursărescu are de-a face cu schimbarea sa.

Dacă firmele lui Ursărescu merg bine, partidul merge bine

 Constantin Ghica a chemat presa la masă, la un restaurant din Roman, pentru că, spune el, deocamdată, nu are un sediu în care să discute liber despre politica trecutului și cea a viitorului. “Nu sînt afectat de pierderea funcției de viceprimar. Funcțiile sînt trecătoare. Sînt uimit însă de modul golănesc prin care s-a făcut excluderea mea din partid. Nu vreau să părăsesc viața politică. Cu siguranță mă voi înscrie într-un partid, dar acesta nu va fi nici PDL, nici PSD, nici PC și nici UNPR. Urmează în PNL un val de plecări, de demisii și sînt foarte mulți dintre cei care vor să mă urmeze”, a declarat, profetic, Constantin Ghica. N-a vrut să dea nume, dar a spus că printre cei care vor să renunțe la liberalismul romașcan se numără ofițeri de armată sau profesori. Totuși, Constantin Ghica nu a exclus varianta de a se întoarce în PNL, dar asta doar în cazul în care actualul președinte – Dorinel Ursărescu – renunță la funcție. “Datoriile pot lua mințile cuiva. {tiu că societățile președintelui PNL Neamț au datorii la Finanțe, la bugetul local. Am încercat să-l ajut, dar numai în baza legii. Vreau ca atunci cînd pun capul pe pernă să dorm liniștit. Între noi doi a existat o relație de prietenie, dar care, în timp, de la problemele mele de sănătate, s-a răcit. Un coleg de-al meu spunea că dacă firmele lui Ursărescu merg bine, partidul merge bine”, a mai spus Ghica.

 Adevărul lui Ghica

În mod oficial, reprezentanții PNL au declarat că excluderea din partid a lui Constantin Ghica s-a datorat apropierii acestuia de PDL. În schimb, „împricinatul” exclude această variantă. “Cu primarul municipiului Roman am colaborat foarte bine. Singurul lui defect este că face parte din PDL. Eu am ajuns pe funcția de viceprimar în momentul în care PNL era în alianță cu PDL. Dintotdeauna nu am fost de acord cu politica dusă de PDL. Comasarea alegerilor sau schimbarea Constituției pentru a avea un Parlament unicameral mi se par acțiuni antidemocratice”, a încercat Ghica să explice că, de fapt, nu acesta este motivul excluderii sale.

“Adevărul” lui Ghica despre pierderea calității de membru al PNL lasă de înțeles că la mijloc este vorba de interesele economice ale șefului de partid. “Adevărul ține de interesele economice ale unora. Ultima discuție cu președintele, una amicală, am avut-o pe 8 februarie, apoi am plecat în concediu, iar pe 10 februarie mi s-a cerut demisia. Nu s-a întîmplat nimic atunci la Roman care să explice această schimbare de atitudine față de mine. Singurul lucru la care mă pot gîndi este licitația pentru PNDI a Ministerului Dezvoltării Regionale, licitație care pentru proiectele din Neamț și Iași au fost cîștigate de Umbrărescu. De la acest anunț, lucrurile s-au schimbat. A fost o răzbunare. Firmele la care sînt eu acționar nu au făcut afaceri cu statul. Nu mi s-a cerut să intervin la licitații, nici nu am participat la acestea, însă din cîte știu firmele domnului Ursărescu nu îndeplineau cerințele pentru a participa la ele, înregistrînd datorii la stat”, spune Constantin Ghica.

  Sînt persoane care iau forma paharului

Romanul a fost condus, în ultimele două mandate, de către viceprimari ai PNL. În legislatura trecută, funcția de viceprimar a fost ocupată de Neculai Stan, actualul președinte al PNL Roman. “Sînt anumite persoane care iau forma paharului. Nu au coloană vertebrală. Nu vreau să comentez mai mult, însă electoratul este în măsură să decidă ce a făcut fostul viceprimar pentru oraș și ce am făcut eu. PNL și PDL, după alegeri, au promis schimbarea feței Romanului și eu cred că am reușit asta”, a spus Constantin Ghica.

 Neamțul este un județ pierdut

Constntin Ghica susține că în PNL există dictatură și că nu a simțit că Bucureștiul și-ar dori altceva. “Cei de la București nu au avut nicio reacție la abuzurile din PNL. În 2011 în organizația PNL au avut loc mai multe excluderi. Toți cei care au avut o părere diferită față de a lui Ursărescu au fost dați afară. Exluderea mea trebuia să se facă cu o majoritate de voturi. În sală au fost 114 membri și au fost numărate 111 voturi, iar pentru excludere era nevoie de 57 de voturi, pe care nu le-au avut. Cei de la București mi-au respins contestația fără o motivare. Sînt mîhnit pentru că președintele PNL este garantul respectării statutului. Nu am vorbit personal cu acesta, însă am vorbit cu cei din conducere și mi-au dat dreptate. Cu toate acestea, seara am primit alt răspuns. Nu se pune preț pe județul Neamț, e un județ pierdut”, a spus Constantin Ghica.

Dacă pe unii din foștii colegi din PNL Constantin Ghica îi include la capitolul “cine se aseamănă, se adună”, despre colegii PSD de alianță USL are numai cuvinte de laudă. “{tiu că au existat discuții între PNL și PSD pe tema schimbării mele. Cei de la PSD mi-au spus că vor vota abia după ce va veni răspunsul de la București. Acesta a venit luni seară, iar marți a fost ședința. Pot spune că au fost loiali și cinstiți”, a precizat Constantin Ghica.

Fostul viceprimar, deocamdată independent, nu a exclus varianta să candideze la viitoarele alegeri pentru funcția de primar: “Mie nu are ce să mi se reproșeze. Nici mie, nici altor colegi, cum ar fi Suman, Pericică, Dedu sau Iamandii, care au fost excluși”. Cu declarațiile de mai sus, Constantin Ghica spune că știe că nimic nu se va schimba. “O parte din liberali vor ierta cele întâmplate în partid, iar alții își vor da demisia”.

  Reacții

“Este un om care a pierdut foarte mult la nivel personal,în sensul în care a avut niște afaceri cu influență politică din acesată cauză dă acest tip de declarații. Din informațiile pe care le am eu, firmele domnului Ursărescu nu merg tocmai bine dar activitatea în organizația județeană și mai ales în cea locală Piatra Neamț se desfășoară chiar  foarte bine. Ar fi bine ca să nu amestecăm partidul cu și în afacerile personale ale fiecăruia. ” – Viorel Chirilă, președintele PNL Piatra Neamț

 

“Am colaborat foarte bine cu domnul Ghica, am făcut treabă împreună, dar nu pot eu să mă pronunț cu privire la probleme interne din PNl. Eu sînt aici ca să colaborez cu oricine vrea la dezvoltarea orașului. Este, pînă la urmă un exercițiu democratic. Repet, eu colaborez cu cei care vor dezvoltarea orașului.” – Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

 

Din vremea cînd PNL-ul și Ursărescu erau la putere

Presa vremurilor consemna:

“Două licitații în valoare de 25.000.000 de lei noi pentru modernizarea unor drumuri județene din Neamț au fost adjudecate de firma deputatului liberal Dorinel Ursărescu, SC “E 85 Impex” SRL Roman. La licitațiile desfășurate pe 16 și 17 mai, s-au înscris 19 firme din toată țara.

“În aceste zile au avut loc licitații pentru atribuirea a două pachete privind repararea și modernizarea de drumuri. Au participat, în prima zi, zece firme, iar în a doua zi – nouă firme de profil, care au achiziționat caietele de sarcini. Ambele pachete au fost cîștigate de firma E85 Impex din Roman”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dumitru Badea.

Pentru SC E85 Impex SRL Roman, alegerile de la sfîrșitul anului 2004 au adus o… creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri și a profitului! Astfel, firma a încheiat anul 2005 cu un profit net de 413.747 lei, de 39,3 ori mai mare decît în anul 2004, în timp ce cifra de afaceri a anului 2005 a fost de 4.385.623 lei, cu peste 2,3 milioane lei (23 miliarde ROL) mai mare decît în anul 2004, cînd liberalii nu erau la putere.”

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *