Retrospectiva anului 2011 (II)

 – 1 iulie: Cupa Municipiului Piatra Neamț la călărie și marele premiu al Federației Ecvestre Române au fost cîștigate de Aurel Cojocariu de la Steaua București.

– 1 iulie: Unic Piatra Neamț și-a aflat adversarul din Cupa Challenge la volei feminin. În turul doi Unic o va întîlni pe Slavia Bratislava, campioana Slovaciei. Pietrencele au acces direct în turul doi, datorită punctelor acumulate în 10 ani de participare în cupele europene.

– 1 iulie: Grupa juniorilor D ai Ceahlăului, antrenată de Lidi Chertic, a pierdut cu 0-2 în fața echipei Dinamo București și a ratat calificarea în finala Campionatului Național. Turneul semifinal s-a desfășurat la Piatra Neamț.

– 15 iulie: Volei Club Municipal Piatra Neamț și-a reluat pregătirile pentru noua ediție de campionat, cu o formație formată din tineri, dar și jucători cu experiență, toți crescuți la Piatra Neamț de antrenorul Dan Gavril. Directorul Constatin Niță, cel mai vechi diriguitor de club din voleiul românesc, a renunțat la mercenari în favoarea talentelor locale.

– 16 iulie: Atleta romașcană Bianca Perie a cucerit, la Ostrava, titlul de campioană europeană de tineret la aruncarea ciocanului, cu o aruncare ce a măsurat 71,59 metri. Sportiva născută și crescută la Roman a confirmat parcursul de excepție din ultimii ani: patru titluri mondiale la juniori și o prezență la Jocurile Olimpice de la Beijing.

– 18 iulie: Camelia Chivorchian, mezina familiei președintelui Gheorghe Chivorchian, fostă voleibalistă formată la LPS Piatra Neamț, s-a căsătorit la Piatra Neamț cu Lucian Niță, un avocat din București. Nume grele din lumea fotbalului au descins în orașul de sub Pietricica: Marian Iancu, Dumitru Dragomir, Cristi Borcea și Gigi Becali, fiind citați la nunta Cameliei, devenită între timp impresar.

– 18 iulie: S-a stins din viață Mircea Fleșeriu, fost arbitru în handbalul românesc și un specialist de bază în echipa Direcției pentru Sport Neamț.

– 18 iulie: Seară magică la Piatra Neamț odată cu finala Supercupei României la fotbal dintre Oțelul Galați și Steaua, partidă încheiată cu scorul de 1-0 pentru gălățeni. Campionul mondial la box Lucian Bute a dat lovitura de începere. Bute a fost invitatul primarului Gheorghe Ștefan într-o conferință de presă, moment în care la Primăria Piatra Neamț a apărut și Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean, pentru a se fotografia alături de gloria boxului românesc. Pentru imagine.

– 18 iulie: Sebastian Chitoșcă de la Ceahlăul a fost convocat la naționala de juniori a României U-19, care a disputat la Chiajna meciurile din cadrul grupei A a Turneului final EURO 2011, contra Cehiei, Greciei și Irlanda. România a ratat calificarea în semifinale, cu Sebastian Chitoșcă titular, ultimul rezultat, 0-0 cu Irlanda, fiind decisiv pentru tinerii tricolori.

– 19 iulie: După reușita organizării Supercupei României, stadionul municipal Piatra Neamț a primit organizarea meciului naționalelor de tineret dintre România și Franța, de pe 11 octombrie, meci care a contat pentru preliminariile EURO 2013.

– 19 iulie: Ceahlăul va juca în deschiderea Ligii I cu Pandurii Tîrgu Jiu, la Piatra Neamț, echipa antrenată de Petre Grigoraș urmînd să devină în această iarnă revelația turului.

– 19 iulie: Echipa masculină de handbal Bucovina Suceava l-a cooptat în staff-ul tehnic pe profesorul Stelian Bursuc și a plecat în cantonament la Mănăstirea Bistrița pentru a realiza etapa acumulărilor fizice.

– 29 iulie: Splendoare în Sala Ceahlăul. Două generații de campioni s-au confruntat într-un meci demonstrativ. Echipa CSS Piatra Neamț, care în 1985, sub conducerea profesorului Otto Hell, a cîștigat primul titlu național pentru municipiu și generația juniorilor II ai LPS 2011, care sub comanda antrenorilor Rita și Stelian Bursuc au cucerit un nou titlu național. MVP-ul meciului a fost Cristinel Bursuc, actualmente antrenor al grupei de junioare II a CSS Tîrgu Neamț.

– 4 august: FC Twente (Olanda) a eliminat-o pe FC Vaslui din preliminariile Champions League, după 2-0 în turul jucat la Enschede și 0-0 la Piatra Neamț. Vasluiul va continua parcursul în Europa League, urmînd să o întîlnească pe Sparta Praga pentru a se califica în grupe. Finanțatorul Adrian Porumboiu a criticat autoritățile vasluiene pentru neimplicarea în sportul de performanță, comparînd administrația vasluiană cu municipalitatea pietreană, care i-a creat toate condițiile în arena de sub Pietricica.

– 2 septembrie: Se deschide noua Sală Polivalentă din Piatra Neamț, una dintre cele mai moderne din România, odată cu desfășurarea întrecerilor Cupei Municipiului Piatra Neamț. Alături de Volei Club Municipal-LPS, au mai participat Steaua, CSM București și Unirea Dej.

– 6 septembrie: Municipiul Piatra Neamț a avut reprezentanți la inaugurarea Stadionului „Național Arena”, cu ocazia meciului dintre România și Franța, din preliminariile EURO 2012: președintele de onoare al Ceahlăului, Gheorghe Ștefan, care a stat la tribuna oficială, Gelu Crăcană, care, la una din peluze, a purtat cu el steagul echipei pietrene, precum și fostele glorii ale fotbalului pietrean Lucian Amarghioalei, Costel Enache și Radu Lefter.

– 7 septembrie: Amelia Busuioceanu, de la HCM Roman, a fost selecționată de tehnicianul Radu Voina în naționala feminină de handbal a României, care va participa în iarna anului 2011 la Campionatul Mondial din Brazilia.

– 12 septembrie: Părintele Iustin, starețul Mănăstirii Petru Vodă, l-a botezat cu numele de IOAN pe singurul fotbalist de culoare ce joacă în campionatul județean nemțean: Aime Mwinga Mi Lame, originar din Congo, în vîrstă de 42 de ani, de la Biruința Negrești.

– 29 septembrie: FC Vaslui a remizat, scor 2-2, la Piatra Neamț, cu FC Zurrich, un rezultat care avea s-o coste calificarea în primăvara europeană.

– 5 octombrie: Pietreanul Alexandru Maxim (fost la Espanyol Barcelona, actualmente la Pandurii Tîrgu Jiu) a fost convocat la naționala de tineret a României care va disputa la Piatra Neamț jocul contra Franței.

– 7 octombrie: Cătălin Moroșanu și Sebastian Ciobanu, care vor lupta în Gala K1 ce va marca inaugurarea oficială a Sălii Polivelente din Piatra Neamț, au făcut cunoștință cu municipiul Piatra Neamț și cu reprezentanții municipalității locale.

– 18 octombrie: Primarul Gheorghe Ștefan dă startul Galei Lokal Kombat din Sala Polivalentă, eveniment transmis în direct de Pro TV și de mai multe canale de televiziune internaționale.

– 28, 29 și 30 octombrie: Trofeul Carpați la handbal masculin aduce la Piatra Neamț în premieră echipa Iordaniei. Antrenorul Dan Valentin este răsplătit: Federația Română de Handbal îl recompensează pe tehnicianul Dan Valentin cu titlul de antrenor emerit, iar primarul Gheorghe Ștefan primește din partea lui Cristian Gațu Istoria Handbalului. Municipalitatea pietreană încheie un parteneriat cu FRH, însă promisiunile făcute de Cristian Gațu pietrenilor, cum că tricolorii vor evolua în Polivalenta pietreană, sînt încălcate după meciul României contra Luxemburgului. Naționala se va muta la București.

– 3 noiembrie: FC Vaslui învinge la Piatra Neamț, cu scorul de 1-0 pe Sporting Lisabona, în grupele Europa League și moldovenii speră la calificarea în șaisprezecimi.

– 5 noiembrie: România învinge la Piatra Neamț naționala Luxemburgului, cu 26-22, în preliminariile Campionatului Mondial din 2013, dar necunoscuții handbaliști din Luxemburg, pregătiți de nemțeanul Adrian Ștot, și-au vîndut scump pielea în Sala Polivalentă.

– 10 noiembrie: Naționala de tineret a României pierde cu 0-2 meciul jucat la Piatra Neamț în compania vedetelor Franței.

– 29 noiembrie: Unic pierde cu 1-3 meciul tur din Cupa Challenge la volei feminin, de la Bratislava, contra Slaviei, cu scorul de 1-3.

– 1 decembrie: Lazio, cu Klose și Cisse în primul unsprezece, termină la egalitate, scor 0-0, cu FC Vaslui, în grupele Europa League, dar elevii lui Viorel Hizo au fost aproape de o mare surpriză. O eventuală victorie, în fața unui public entuziast și euforic, de Ziua Națională, i-ar fi adus mai aproape de caliifcare în primăvara europeană.

– 8 decembrie: Unic se califică în turul III al Cupei Challenge, după ce a învins-o cu 3-0 și 15-6 în setul de aur, pe Slavia Bratislava, în sala Polivalentă din Piatra Neamț, în fața unui public care a fost al șaptelea jucător pentru elevele antrenorilor Mihaela Voivod și Marian Ionescu.

– 12 decembrie: Ceahlăul încheie turul campionatului Ligii I cu o înfrîngere, scor 1-3, la Mediaș, dar pe un onorant loc 10, dacă avem în vedere că echipa antrenată de Costel Enache are media de vîrstă cea mai scăzută dintre toate formațiile.

– 15 decembrie: Federația Română de Volei a anunțat că va trimite toate naționalele României să joace meciurile considerate acasă în Sala Polivalentă din Piatra Neamț.

– 18 decembrie: Ceahlăul încheie anul 2011 cu un egal, scor 1-1, în deplasare, la Pandurii Tîrgu Jiu, într-un meci care a contat pentru prima etapă a returului. Golul pietrenilor l-a marcat Bădescu, în minutul 42, după ce pietreanul Maxim deschisese scorul pentru gazde în minutul 21.

– 19 decembrie: Gelu Crăcană lansează în sala Constantin Grigoriu, de la stadionul Municipal, cartea „File din Istoria de aur a Ceahlăului”, care cuprinde momente din perioada 1992-2004 și îi este dedicată post-mortem ziaristului Radu Irimescu, care n-a absentat în toată cariera lui de la nici un meci al echipei pietrene.

– 28 decembrie: GALA SPORTULUI NEM}EAN – organizată de DTS Neamț, cu sprijinul Consiliului Local Piatra Neamț, în sala mare a Consiliului Județean. Primul an, în care, din 2008 încoace, Vasile Pruteanu nu va fi premiat pentru contribuția avută la succesele sportului nemțean. Normal, doar n-a adus bani de-acasă.

Cristi Soroceanu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *