Sfîntul Mucenic Teodor Tiron (post) – 17 februarie

 Sf. Teodor Tiron a dobîndit cununa mucenicească în anul 306, în timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de către împărații Maximian și Maximus. Teodor, fiind recrut (în traducere tiron) în armata romană, nu a ascuns faptul că este creștin. Nu a dorit să ia parte la persecuțiile îndreptate împotriva creștinilor. Pentru acest motiv, a fost închis în temniță, fiind lăsat să moară prin înfometare.

Miracole ale Sfîntului Duh pentru Slujitorii de Hristos. Mîntuitorul Iisus Hristos i S-a arătat Sf. Teodor  și i-a promis că nu va avea nevoie de hrană și băutură cît timp va sta închis. I s-au arătat sfîntului mulți Îngeri de Lumină, care au fost văzuți și de paznici. Aceștia s-au speriat de Lumina Dumnezeiască, după cum se sperie toți cei care slujesc întunericul. Sf. Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat în foc.

Minuni după moartea sfîntului. Împăratului Iulian Apostatul (- 363) dorea să spurce alimentele creștinilor. Pentru aceasta, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sîngele jertfit idolilor, în prima săptămînă a Postului Mare. Sf. Teodor Tiron a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie și l-a îndemnat să anunțe creștinii ca, în ziua respectivă, să nu cumpere nimeni nimic din piață. Toți să mănînce grîu fiert cu miere (colivă). În amintirea acestui miracol, Biserica Creștin-Ortodoxă îl sărbătorește anual pe Sfîntul Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sîmbătă a Postului Mare. Ziua este cunoscută și sub numele de Sîmbăta Sf. Teodor sau a colivelor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *