Comună-minune, aflată în strânsă competiție neoficială cu Dumbrava Roșie la capitolul isprăvi nemaiauzite, Girovul este o resursă dolofană de povești și întâmplări pe care nu mai știi de unde să le apuci și ce să faci cu ele. Pe fondul aprigelor dispute pentru pământ și al transferurilor de terenuri dintr-o categorie într-alta pe bază de vot, sub influența vecinătății cu Piatra Neamț, era aproape natural să scoată capul și o „minune” imobiliară. E o aventură în toată regula, una al cărei final e greu de prezis din simplul motiv că, sub genericul „unde dai și unde crapă”, documentarea cazului dezvăluie un întreg sistem tâmpit și defect, dar bine tolerat.
Cu ani buni în urmă, pe vremea când afacerile imobiliare erau pe rod, firma PRO DAXX SRL din Piatra Neamț, reprezentată legal de Bogdan Lăcătușu, s-a apucat să lotizeze, cum se spune, o bucată de teren generos în satul Boțești. Amplasamentul e bun, la șosea (foto 1 și foto 2). Pe dreapta, cum mergi spre Dochia, au fost ridicate 10 case, iar a unsprezecea e peste drum. Sunt construite după proiecte tipizate, la prețuri bune, direct pe socoteala și contul fiecăruia dintre viitorii proprietari, cu beneficii din programul „Casa Verde”, de dezvoltatorul imobiliar. Mai clar, PRO DAXX nu a ridicat
minicartierul din fonduri proprii ca apoi să livreze casele la cheie (cu excepția uneia care e anunțată la vânzare). Așa se face că proprietarii, fiecare în dreptul lui, au obținut în timp autorizații de construire pe cont propriu. Un exemplu este ilustrat în facsimil 1. Important de reținut nu e durata de execuție (24 de luni numărate după data autorizării, 6 aprilie 2011 în acest caz), ci faptul că autorizația nu a fost prelungită. Alte case au fost finalizate mai devreme și aici intervine prima surpriză. Viceprimarul Florinel Sarion afirma, cu o săptămână în urmă, că niciuna nu figurează ca terminată în evidențele primăriei. Prin urmare, nu s-ar plăti nici impozite pe clădiri. Contează și banii, ca sursă de venituri proprii pentru bugetul local, însă mai mult fapta în sine. Mergând mai departe, pe firul afirmațiilor sale, înseamnă că acele case nu sunt recepționate, deși, mai puțin cea anunțată la vânzare, toate sunt locuite, iar despre prelungirea autorizațiilor de construire nici vorbă.
Pe cealaltă parte, dezvoltatorul Bogdan Lăcătușu spune răspicat că lucrurile sunt în bună regulă, că toate casele au fost plătite și predate. În deplin acord cu el, unul dintre beneficiari, ușor iritat de documentare, dar mai presus de orice bănuială de înșelăciune în dauna bugetului comunei, s-a oferit să lipească pe ușa primăriei dovada achitării impozitului. Indirect, cumva, nu e cazul. O probă parțială vine de la compania județeană de apă care are contracte încheiate cu proprietarii, ceea ce implică prezentarea unor acte de proprietate ca la carte. Să fie vicele Sarion mințit de salariații din primăria comunei-minune? Orice-i posibil. Luni la prânz, întrebat dacă nu a făcut noi descoperiri în arhive, a reîntărit declarațiile anterioare.
Povestea nu se termină aici. Impozitele are cine le descâlci, cu de la lege responsabilitate, iar apa-i doar una dintre utilitățile necesare. E nevoie și de energie electrică. Minicartierul de la Boțești are. De unde? Din organizarea de șantier (foto 3)! La prima vedere și pe bun-simț e o contradicție flagrantă cu închiderea lucrărilor. În fapt, e o belea de toată frumusețea cu accente sociale și fente legale. Exact porțiunea lotizată de PRO DAXX se află între rețele. Un capăt (foto 4), unde se termină o „bucată” din iluminatul public, dă racordul provizoriu. Al doilea (foto 5) e la câteva sute de metri distanță, la biserică, tot pe iluminat public, de unde începe o problemă de hotar cu comuna Dochia. Întrebarea firească e telefonată: cine trebuie, de fapt, să aducă legal oamenilor curent electric? Dezvoltatorul imobiliar, sigur nu, pentru că nu și-a asumat această obligație, proiectul său fiind de altă natură și consistență. Potrivit reglementărilor în vigoare sunt trei variante: E.ON, furnizorul cvasimonopolist de energie electrică, primăria sau proprietarii înșiși. E.ON nu are bani de investiții. Situația e cunoscută și reconfirmată recent. Primăria Girov, nici atât. E știut că n-au fost în stare să asigure – la timp și corect – nici utilitățile pentru un celebru bloc ANL. Așa că afacerea cade pe proprietarii de case. Aproape incredibil, timp suficient de îndelungat, fie că nu s-au înțeles între ei, fie că le-a convenit „interimatul”, au lungit boala cu organizarea de șantier. În clar, PRO DAXX SRL a fost un subfurnizor de energie electrică. Se poate așa-ceva? Zgândărind paradoxul, cu legea în mână, se cam poate. Legea și E.ON permit ca după închiderea lucrărilor (a se traduce prin finalizarea/ recepționarea ultimei case din șantier), timp de 6 luni, constructorul/ dezvoltatorul să fie subfurnizor cu acte în regulă de energie electrică prin „tragere directă”, cu un acord obținut pe plan local. Peste acest termen, acordul trebuie obținut de la eșalonul E.ON regional. Se obține? Da, dovadă stând un cartier de case ridicat în spatele dealului Pietricica. Ajungem, astfel, la primăria pietreană, la rețelele E.ON din reședința de județ, fără a mai vorbi de încă două amplasamente de case din Girov, despre care vicele Sarion spune că sunt în aceeași situație ca la Boțești. Neoficial, județul Neamț ar fi plin de situații similare. La urma-urmei, e suficient să ții o casă nefinalizată/ nevândută și mergi cu organizarea de șantier până te plictisești.
Strict pentru cazul prezentat ar veni că PRO DAXX SRL face și o operă socială din moment ce, dincolo de aprobări și prelungiri, asigură o utilitate vitală. Cât îi pasă primăriei din Girov de oameni e inutil de comentat. Într-un târziu, proprietarii de la Boțești au pus mână de la mână, au plătit un proiect, au găsit un constructor (LUCRIS SERV SRL) profesionist și agreat de E.ON și speră că până vine iarna să aibă curent electric cu acte în regulă. Îi costă 52.000 lei. Firește, rețeaua va trece în patrimoniul E.ON. Un decont din partea primăriei Girov este cu totul iluzoriu. Iluzorie este și corectitudinea, indiferent cîți bani costă.
Viorel COSMA