”Nu sunt de acord cu proiectul Roșia Montană promovat de Ponta”

pietricica turism

sulfina barbu foto - rnews.ro• despre exploatări, politică și Traian Băsescu, cu Sulfina Barbu, vicepreședinte PDL, fost ministru al Mediului

– Politica înainte de toate. Aveți cunoștință de alianța PSD-PDL de la Neamț?

Am detalii despre alianța de la nivel local, cea creată în consiliile locale, dar pot să vă spun un lucru: Partidul Democrat Liberal, întotdeauna, la nivel local, și-a dorit să promoveze proiecte locale. Niciodată nu a fost vreo restricție din partea PDL în formarea unei majorități la nivelul unui consiliu local, care să susțină proiectele comunității locale. Dar aceste alianțe trebuie să fie asumate transparent, trebuie să fie explicate cetățenilor, trebuie să se concretizeze în proiecte pentru comunitate. Dacă nu se întâmplă așa, alianțele nu-și au rostul.

– Ce șanse există să vă vedem candidat la alegerile parlamentare din 2016 într-un colegiu din Neamț?

Dacă mă întrebați astăzi, sunt șanse destul de mici. Activitatea mea politică se desfășoară la București din 1997, când am intrat în PDL. Eu sunt stabilită în București din 1985, acolo mi-am luat colegiul, acolo am fost învestită cu încredere din partea colegilor și susținătorilor în perioada 2008-2012 și acolo sunt alături de cetățeni în fiecare zi. În Neamț, vin ca vizitator, ca fiică a județului, să-mi vizitez rudele. Nu mi-am pus problema să mă orientez într-un colegiu din Neamț, pentru că eu consider că am o datorie față de susținătorii mei din București.

Îmi e greu să explic de ce-aș pleca din București și aș veni în Neamț. Nici județul Neamț nu a făcut vreo cerere în acest sens, nici eu nu m-am gândit la o astfel de soluție. Pot spune însă că, atunci când eram ministrul Mediului, am luat în calcul întotdeauna și cererile județului Neamț. Am promovat proiecte europene pentru gestionarea deșeurilor, proiecte deja în implementare, am promovat lucrarea de apărare de mal pe râul Ozana, unde, știți bine, în 2005 au fost probleme. Odată cu aceste lucrări, locuitorii din zonă sunt asigurați împotriva inundațiilor. Am mai promovat lucrări de apărare împotriva inundațiilor și în alte zone, cum ar fi Răchiteni, lângă Roman. Plus multe proiecte de canalizare și apă. Ca ministru, am luat în calcul întotdeauna și județul Neamț.

■ Roșia Montană

– Ca fost ministru al Mediului, sunteți de acord cu proiectul Roșia Montană?

Categoric, nu sunt de acord cu proiectul Roșia Montană promovat de Victor Ponta. Sunt câteva considerente constituționale. Este neconstituțional să dai o lege specială pentru un agent economic, ceea ce s-a întâmplat prin legea promovată de Victor Ponta. Este neconstituțional să dai o lege care modifică șapte legi organice ale României în favoarea companiei Gold Corporation. Este o încălcare a legii minelor să vii să dai o lege de aprobare a unei exploatări fără să ai acordul de mediu.

Și din punct de vedere al protecției mediului sunt patru puncte esențiale care trebuie lămurite, astfel încât să știm dacă acordul de mediu trebuie să fie dat. Primul punct: iazul de decantare. Poate fi făcut numai dacă, prin soluția adoptată de investitor, cianurile din el nu afectează pânza freatică. Al doilea punct: barajul. Are 186 m înălțime, trebuie să fie o construcție solidă, care să fie sigură și la un cutremur de 9°R. Trebuie să aibă și o asigurare, din partea unei mari firme de asigurări la nivel mondial. În cazul în care constructorul obține aceste lucruri, există garanții că acel baraj va fi cu adevărat solid. Trei: gestionarea soluției de cianură de sodiu. Fiind o susbstanță periculoasă, conform Directivei pe protecția mediului, care este inclusă și în legislația noastră, trebuie să existe un plan clar, asumat și explicat public, transparent, cu privire la cum va fi transportată această soluție și unde va fi depozitată. Planul de transport al substanțelor periculoase trebuie să fie foarte riguros și în concordanță cu Codul european de gestionare substanțelor periculoase. Patru: constructorii trebuie să ne convingă că, la o suprafață atât de mare a iazului de decantare, există calculele făcute, astfel încât, atunci când temperaturile vor fi sub 5°C, pe perioada de iarnă, toate conductele sunt asigurate contra înghețului. La fel, vara, când temperaturile pot să urce peste 30°, prin evaporare vor rezulta niște vapori care ar putea afecta sănătatea oamenilor, dar și flora și fauna din zonă. Sunt doar patru puncte esențiale pentru acest proiect. Dacă specialiștii de la Ministerul Mediului și de la celelalte ministere care trebuie să dea avizul, acordul de mediu, spun că lucrurile acestea sunt în regulă – pentru că de asta sunt plătiți -,atunci da, se poate da acordul de mediu și poate să înceapă investiția. Dar, neexistând răspunsuri la aceste patru întrebări, nu pot să vă spun decât următorul lucru: sunt de acord cu începerea proiectului, dar fără legea lui Ponta, ci mergând pe calea europeană, de dezbateri publice, și pe transparență. Dacă sunt rezolvate aceste patru probleme esențiale, investiția poate să înceapă. Dacă nu, investiția trebuie respinsă.

■ Victor Ponta președinte

– Victor Ponta președinte, Traian Băsescu premier. În ce condiții s-ar putea realiza această rocadă?

Greu de spus astăzi. USL este un bloc care are 70%, iar prin atragerea parlamentarilor de la PP-DD această majoritate a crescut în Parlament. E greu de imaginat că vom avea o astfel de soluție. Dar, dacă PSD se gândește să-l promoveze pe dl. Ponta candidat la președinție – și eu cred că va fi Victor Ponta -, dacă Ponta va deveni președinte, din păcate majoritatea va rămâne aceeași. Dacă această majoritate parlamentară se pierde după alegerile prezidențiale, atunci putem discuta despre posibilitatea alegerilor anticipate. Dar, cum în România, în 24 de ani, nu s-a întâmplat așa ceva, cred că șansele sunt destul de mici. Cred că alegerile din 2016 au rol foarte important. Atunci PDL va intra la guvernare și va avea șansa de a face un guvern de dreapta, așa cum România are nevoie.

– Se prefigurează o reconfigurare politică la nivel național în viitorul apropiat. În ce condiții s-ar putea crea alianța PSD-PDL pentru o guvernare, cu PNL în opoziție?

PDL a mai avut o experiență în 2009 , când am fost câteva luni de zile cu PSD la guvernare. Din păcate, am intrat fără o majoritate parlamentară pentru a promova reforme, care nu au fost adoptate. Eu cred că nu se mai face. Cred că suntem incompatibili cu cei de la PSD într-o guvernare. Cred că PDL trebuie să intre la guvernare după alegeri, dar nu prin aranjamente politice. Eu am credința că PDL are drumul său, de consolidare, iar asta se vede și în percepția publică, în ultimele sondaje. De la 15%, cât aveam în primăvară, am ajuns la 19%. Sunt convinsă că acest trend se va menține dacă suntem serioși și dacă facem opoziție puternică. De ce să acoperim noi un Partid Național Liberal care a promis cetățenilor marea cu sarea în 2012, un milion de locuri de muncă, investiții, scăderea contribuțiilor sociale pentru angajatori și nimic din ce a promis nu s-a întâmplat. Pentru ce ar trebui noi să-i acoperim? Consider că dacă PNL va pleca din alianța cu PSD trebuie să plătească. La fel și cei de la PSD. Pentru că au mințit cetățenii. E necesar ca românii să se convingă că au fost mințiți de USL. Și cred că se conving pe zi ce trece. 32 de taxe în plus într-un singur an, taxe care afectează chiar cetățeanul activ, indiferent că vorbim de întreprinderi mici și mijlocii sau de întreprinderi mari. Toți cei care creează plus valoare au fost afectați. Uitați-vă la fermieri, care trebuie să plătească taxe dacă au mai mult de două hectare, dacă au mai mult de două vaci. Dacă ai albine, dacă ai livadă, dacă ai sere, trebuie să plătești impozite. Au lovit chiar în segmentul de persoane active. Este incorect, iar cetățenii deja văd că nimic din ce s-a promis nu s-a îndeplinit. Deja văd că Ponta și Antonescu au marele talent de a merge mai departe în minciună.

■ Ștefan&Tărâță – Liga mare, Ursărescu&Arsene – politică mică

– Câte ceva despre Gheorghe Ștefan, Culiță Tărâță, Dorinel Ursărescu și Ionel Arsene. Sunt, totuși, liderii noștri…

Gheorghe Ștefan este un primar care a reușit să-și valideze mandatele prin realizări, dar sunt sigură că întâmpină piedici acum în a-și onora și alte promisiuni din campanie. Pentru că i-au fost blocate finanțările. Dânsul trebuie să iasă și să spună cetățenilor din Neamț lucrurile acestea. Primăria Piatra-Neamț are 270 de milioane de euro blocați de Guvernul Ponta pentru investițiile din municipiu. I s-au pus piedici tocmai pentru că e membru PDL. Cred că trebuie să sprijine o garnitură nouă de politicieni în județul Neamț.

Despre domnul Culiță Tărâță, care a ajuns președintele Consiliului Județean și cu sprijinul Partidului Democrat Liberal, pot spune că, din păcate, nu am văzut un sprijin din partea dumnealui pentru PDL. N-aș putea să vă spun de ce. Poate e constrâns de actualul USL. Dar n-am văzut niciun fond venind către Neamț pentru proiecte pentru oameni. Că vorbim de drumuri, de alimentări cu apă, de canalizări, de partea socială, n-am văzut alocări de fonduri către județul Neamț. Sunt sigură că alocă fonduri pentru primari PSD și PNL. Pentru cei de la PDL nu alocă sigur. Nu văd niciun fel de recunoștință din partea președintelui Consiliului Județean Neamț că ar fi fost sprijinit la alegerile locale de PDL. Din păcate, din această atitudine nici dânsul nu are de câștigat, dar cel mai mult pierde cetățeanul. Despre ceilalți doi nu pot să mă pronunț, pentru că nu-i cunosc. Nu am văzut să se remarce cu nimic deosebit la nivel de politică mare, așa că nu comentez.

– S-a schimbat ceva în Târgu Neamț, de când ați venit ultima oară? 

Nu am văzut nicio schimbare majoră care să îmi dea o speranță că orașul Târgu Neamț se poate dezvolta. Nu am văzut nimic. Mă așteptam să văd schimbări majore. Ceva modificări s-au făcut, doar pe zona de centru și de amenajare a spațiilor verzi. În rest, schele pe blocuri pentru izolarea lor termică nu am văzut. Am văzut drumuri într-o stare proastă. Și nu am văzut nicio investiție majoră. Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă, dar, ca să ai locuri de muncă, trebuie să ai un mediu de afaceri. Nu am văzut nicio fabrică de textile, de încălțăminte sau de prelucrare a laptelui în Târgu Neamț. Din păcate, nici în alte multe zone din România și spun asta cu durere. În zona vestică, la județele de graniță, există influența Europei Occidentale și se mai face câte ceva, dar pe zona Moldovei nu am văzut investiții. Am văzut lucrări la centura ocolitoare a municipiului Suceava, dar investiția a fost blocată. Nu am văzut să se lucreze la drumurile județene, nu am văzut școli care să fie reabilitate. Din păcate, Moldova este lăsată în continuare la coada Europei, iar locuitorii ei sunt condamnați la sărăcie. De aceea spun că este o strategie greșită a USL în ce privește dezvoltarea zonei Nord-Est. Vă reamintesc că, pe vremea guvernului PDL, atât de hulit și pentru care PDL a plătit, la acea vreme în Moldova erau investiții majore. Ați mai auzit ceva despre Stațiunea Oglinzi, care era inclusă în planul național de dezvoltare a stațiunilor? Nimic. Chiar la Piatra Neamț Guvernul USL a blocat mai multe proiecte europene, pentru că dl primar Ștefan nu este coleg de partid cu Ponta sau Antonescu.

■ Traian Băsescu și Elena Udrea

– Cât vă mai place astăzi președintele Băsescu?

Îl respect în primul rând pentru că este președintele României. Îl respect pentru că a fost președintele PDL și îi respect decizia de a se detașa de partid. Faptul că asta s-a întâmplat după alegerile interne de partid a fost puțin surprinzător pentru mine, dar, în calitate de președinte al țării, pot să înțeleg detașarea față de PDL. Este la final de carieră politică, din punctul meu de vedere, pentru că domnia sa, dacă se va implica în politică ulterior, se va implica doar ca fost președinte. După ce ai deținut cea mai înaltă funcție în statul român, sigur că ai o experiență care poate fi utilă și sunt convinsă că președintele Traian Băsescu va pune această experiență în sprijinul celor care sunt de partea statului de drept, de partea apărării instituțiilor statului. PDL a demonstrat prin fapte că este de partea bună a baricadei, s-a văzut și în 2012, când USL a încercat să desființeze toate instituțiile democratice ale acestei țări.

– Poate fi Elena Udrea o prezidențiabilă?

Din partea PDL, cred că nu. Și am să vă spun și de ce. Lupta internă, de partid, a fost lansată, dumneaei nu s-a înscris în această cursă. Avem deja trei candidați, unul dintre ei va fi votat de partid, iar atunci când partidul va spune ”Da, îl susținem pe X pentru candidatură”, partidul nu-și poate permite să-l schimbe pe candidat și să nominalizeze pe altcineva.

[message_box title=”– Cum a fost reîntâlnirea cu familia, cu locurile natale?” color=”red”]Întotdeauna reîntâlnirea cu locurile natale reprezintă pentru mine o încărcare cu energie pozitivă. Locurile natale mă alimentează întotdeauna, astfel încât să merg mai departe cu forțe proaspete. Întâlnirea cu familia este binevenită. Mergem mereu la mama, la țară, iar sora, cumnatul, nepoțica sunt oameni pe care îi revăd cu mare plăcere. Meleagurile natale reprezintă un simbol pentru fiecare.[/message_box]

Ciprian Traian STURZU

5 COMENTARII

  1. EU NU AM PLATIT CERTIFICATELE VERZI SI CPC. V-AU PACALIT !. MERGETI SI PLATITI CAT ESTE CORECT PE FACTURA . NU-I NEVOIE
    SA SCHIMBAM GUVERNUL CA SA NE APARAM DREPTURILE DE CETATENI EUROPENI .TREBUIE DOAR SA NU-I LASAM SA NE FURE

  2. doamna Barbu, specialistii de la Comisia Europeana au spus deja ca proiectul de la Rosia Montana respecta toate normele de mediu. in plus e un proiect profitabil pentru tara, ca 78% din beneficii o sa ramana in Romania, integral pe cheltuiala investitorilor, si e dorit de oamenii din zona. eu zic ca ar fi cazul sa se porneasca!

  3. Nici eu nu sunt de acord cu Proiectul Rosia Montana si nic 90 la suta din populatie. Dar ce putem face daca ei il voteaza din cauza spagilor pe care le iau?
    Nici cu certificatele verzi nu sunt de acord sa le platesc.Cum sa procedez?Imi mai da cineva banii inapoi de pe facturile pe care le-am platit pana acum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.