Instituție de învățământ și de cultură, Seminarul de la Vânători-Neamț este și un abonat la bani publici prin diverse parteneriate. Despre un asemenea acord, am scris săptămâna trecută, când am prezentat amănunte despre ”Tabăra de vară pentru dezvoltarea performanței la copii”. 125 de copii au stat 6 nopți și au plătit pe un pat suma de 35/noapte, ceea ce ar însemna că pentru o cameră de 5 paturi s-au plătit 175 de lei. Pentru elevii respectivi s-au făcut și niște excursii în jurul seminarului, la mănăstiri sau obiective turistice. Cum spuneam săptămâna trecută, pentru acest serviciu s-au decontat la Consiliul Județean 8.100 de lei. Pentru că și în alte programe la care s-au dat bani de la județ s-au decontat excursii, ne-am gândit că ar fi interesant – și pentru cei care aprobă decontarea unor asemenea cheltuieli – să aruncăm o privire în bucătăria unor asemenea cheltuieli. Sunt atâția profesori care organizează sau vor să organizeze excursii încât un asemenea demers nu poate decât să-i ajute.
Cum s-au cheltuit 8.100 lei
Potrivit facturilor aduse pentru decont, banii s-au virat de la Seminar către Lariu Ion PFA din Târpești, suma totală fiind de 8.100 lei. Prima factură este emisă pe 16.08.2013, pentru suma de 4000 de lei, și, la denumirea produselor, se precizează că este vorba despre ”transport persoane cf. contract 1176/08.08.2013.”
A doua factură e de pe 22 august și este pentru 4.100 de lei, tot pentru transport persoane, pe același contract. Pe ambele facturi semnează, din partea seminarului, Mihoc Ioan, probabil directorul unității. Alte specificații nu apar pe facturi, în privința traseului, numărului de curse, ce mașină/ mașini au efectuat transportul. În lipsa acestor specificații, ne-am dus la contract, să ne lămurim despre ce este vorba exact. Și ne-am lămurit.
Obiectul contractului este specificat destul de clar: ”transportul copiilor și tinerilor participanți la tabără, în diferite locații și în deplină siguranță, prin punerea la dispoziția clientului la orice oră din zi a mijloacelor de transport”.
Contractul este de 26 de zile, din 16.08.2013 până pe 10.09.2013. Onorariul stabilit este de 8.100 de lei, ”plătibil la finalizarea perioadei și efectuarea tuturor curselor stabilite de comun acord”.
Traseele pe care s-au prestat servicii în perioada respectivă apar într-o adresă a Lariu Ion PFA către seminar:
17 august: Mănăstirea Neamț – Mănăstirea Sihăstria – Secu – Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamț – Mănăstirea Icoana
18 august: Mănăstirea Neamț – Tg Neamț (cetate și casa Creangă) – Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamț – Agapia – Văratec- Mănăstirea Neamț
19 august: Mănăstirea Neamț – Târpești – Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamț – Tg. Neamț – Mănăstirea Neamț
20 august: Mănăstirea Neamț – Sihla – Mănăstirea Neamț
Orice calcul pe numărul de kilometri ne arată că traseele sunt scurte, sub 100 de km. Cert este că, pentru fiecare zi, PFA-ul cu pricina a încasat minimum 2.000 de lei. Rezultă că zilnic ar fi fost efectuate curse de cel puțin 400 de km cu un autocar de 50 de persoane.
[message_box title=”Excursie similară cu Flozampet” color=”red”]Concursul Național ”Cultură și civilizație în România”, programat să se desfășoare în perioada 3-6 iunie, în comuna Vânători-Neamț, s-a desfășurat tot la seminarul teologic. Evident, a fost și o excursie. Lozul câștigător pentru a se ocupa de transportul elevilor, profesorilor și a unui președinte a revenit unei firme care nu putea refuza cererea Inspectoratului. Este vorba despre Flozampet Com SRL din Crăcăoani, deținătoarea unui bogat parc auto. Pentru 1 autocar care a circulat pe ruta Mănăstirea Neamț – Mănăstirea Sihăstria – Mănăstirea Agapia – Mănăstirea Văratec – Târpești s-a facturat 591 lei/autocar, fără TVA, pe care nu-l mai luăm la socoteală. Este un preț rezonabil, dacă excursia a durat o zi și dacă ne referim la consumul de motorină, salariul șoferului plus alte cheltuieli conexe. Din discuțiile cu un transportator, am înțeles că este un preț corect, chiar cu un minim de profit.[/message_box]
Cerere de ofertă între prieteni
Ca să se acopere de orice cârcotaș, conducerea seminarului a cerut oferte pentru transportul elevilor. Ele au plecat către 3 firme din apropiere. Prima dintre ele, Delrina Trans SRL, din Grumăzești, spune că poate presta serviciile cerute de seminar pentru suma de 8.500 lei. A doua ofertă a ajuns la Vasitrans SRL, din Petricani, care cere, pentru aceleași servicii, suma de 8.300 lei. În fine, cea de-a treia ofertă vine de la PFA Lariu Ion pentru 8.100 lei. Văzând distanțele și suma cerută, am încercat să parcurgem și noi drumul de la ofertă la contract. De aceea am sunat la Ion Lariu. Discuția a fost scurtă, deoarece când am adus vorba despre un autocar ne-a spus că dânsul are doar un microbuz cu 20 de locuri, ce-i drept Mercedes. Foarte amabil, s-a oferit să ne îndrume către un prieten – aceasta a fost exprimarea – care are autobuze foarte bune. Și ne-a dat numărul de telefon al domnului Luca de la… Vasitrans, concurentul în cererea de ofertă a seminarului teologic. Discuția cu domnul Luca, un om extrem de amabil și săritor, a fost foarte instructivă pentru articolul nostru. I-am cerut un preț, pentru un autocar de 50 de locuri, pentru traseul nr. 1 cerut de seminar, la care am mai adăugat un drum de Târpești. Dânsul ne-a spus că ia 4,5 lei/km și că ar trebui să adăugăm ceva distanțe ca să facem suta de kilometri. Că altfel, la 450 de lei autocarul pentru suta de kilometri, barem să facă suta aia, că sunt multe de văzut și ar fi păcat de la Dumnezeu să primești banii și să nu prestezi kilometrii. În același timp, omul a zis că ne putem înțelege și că este dispus să ne spună ce și cum. Facem precizarea că am cerut asemenea servicii ca fiind un posibil client din alt județ, de aceea e de admirat sinceritatea domnului Luca.
Concluziile, despre cum s-a făcut cererea de ofertă și răspunsurile, le lăsăm la latitudinea dumneavoastră. La cel de-al treilea ofertant n-am mai sunat. Ne-am temut să nu dăm cumva peste un alt prieten, cu prețuri și mai mici.
Întrebare de final
Când este vorba despre bani publici, n-ar trebui ca aceia care-i cheltuiesc să ofere situații detaliate despre ei? De exemplu, în cazul nostru, cu ce mașini s-a făcut transportul, pe ce rute exact, când, câți copii au beneficiat de acest serviciu etc. Asta ca să fie mai ușor celor ce aprobă cheltuirea banului public. Pentru că acest program nu este unul singular din acest punct de vedere, poate ar fi bine ca angajații de la compartimentul de specialitate a Consiliului Județean Neamț să ceară o verificare a tuturor facturilor de servicii și să ceară explicații în acest sens. Dacă îi interesează pe ce au dat banul public. Noi credem că nu-i interesează, de aceea nu ne facem nicio iluzie.
Valentin BĂLĂNESCU