Liviu Dragnea: Nu este nevoie de autorizație de construcții pentru prospecțiuni seismice!

dragnea4_69855500_41228700În ultima perioadă, pe fondul luptelor politice din județ și al disputei privind gazele de șist, a început o adevărată polemică privind necesitatea unei autorizații de construcție atunci când se fac lucrări de prospecțiuni seismice 2 D și 3 D. Cei de la Prospecțiuni S.A. au cerut recent un punct de vedere chiar de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice condus de viceprim- ministru Liviu Dragnea. Răspunsul este destul de clar în privința autorizației de construcție: nu este nevoie de autorizație dacă vorbim de lucrări de prospecțiune, de achiziție de date seismice 2D și 3D. Specialiștii din minister au ajuns la această concluzie după ce au făcut o analiză pe caz și au cerut și părerea celor de la Agenția Națională de Resurse Minerale și Universitatea București Facultatea de Geografie și Geofizică. Pentru acuratețe, vă prezentăm și modul în care s-a ajuns la această concluzie:  ”În baza analizei documentelor prezentate, în scopul clarificării aspectelor sesizate de dumneavoastră, au fost consultate Agenția Națională de Resurse Minerale și Facultatea de geologie și geofizică a Universității București, instituții publice de specialitate în raport cu tematica sus menționată, rezultând următoarea diferență de abordare, din punct de vedere tehnic, în domeniul petrolier, prin prisma scopului/ finalității lucrărilor:

  • pentru achiziție de date seismice 2D și 3D, prin generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursă materii explozive detonate în găuri, se execută găuri de detonare/pușcare ca rezultat al forării netubate a solului, realizate manual/mecanizat cu sondeze
  • pentru etapele de explorare, dezvoltare și exploatare hidrocarburi, se realizează foraje, ca rezultat al forării tubate a solului, realizate mecanizat cu instalații tehnologice, pentru executarea de găuri de sondă.

RASPUNS.MDRAPÎn contextul celor mai sus prezentate rezultă următoarele:

  • lucrările de foraje din domeniul petrolier, prevăzute a fi executate conform avizelor de lucrări emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, se autorizează în condițiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • lucrările de prospecțiune seismică – achiziție de date seismice 2D, 3D – în perimetre de explorare, dezvoltare și exploatare hidrocarburi, prevăzute a fi executate conform avizelor de lucrări emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, prin generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursă materii explozive detonate în găuri și/sau metoda Vibroseis, NU INTRĂ SUB INCIDENȚA LEGII NR. 50/1991 PRIVIND AUTORIZAREA LUCRĂRILOR DE CONSTRUCȚII, REPUBLICATĂ, CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE.”

Semnează ministrul Liviu Dragnea , prin extensie, șeful lui Vlad Angheluță, proaspătul prefect de Neamț, cel care a fost pregătit cu răspunsuri la ultima sa conferință de presă cu privire la autorizațiile celor de la Prospecțiuni.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *