DNA peste Girov și Energoterm

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au trimis  astăzi (22 mai ) în judecată pe primarul comunei Girov, Vasile Olaru și pe Petru Paleu, fost administrator al SC ENERGOTERM SRL. Primarul Vasile Olaru este acuzat de abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual și fals în înscrisuri deoarece pentru realizarea obiectivului „Rețea de canalizare cu stație de epurare sat Girov, comuna Girov”, a dispus plata sumei de 935.986 lei, reprezentând contravaloarea unei facturi fiscale emise de executantul SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, reprezentată de Petru Paleu, în condițiile în care bunurile menționate în documentul justificativ nu au fost livrate Autorității contractante. Vă prezentăm mai jos tot comunicatul procurorilor DNA:

Astfel, a fost creată o pagubă patrimoniului comunei Girov, județul Neamț, de 935.986 lei (echivalentul a 263.154 euro) sumă care constituie totodată avantaj patrimonial pentru SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, al cărei asociat unic și administrator era inculpatul Paleu Petru.
Pentru justificarea plății, inculpații Olaru Vasile și Paleu Petru au întocmit și folosit mai multe înscrisuri false, în scopul de a crea aparența unor operațiuni reale.

Vasile-Olaru si paleu1. OLARU VASILE, primar al comunei Girov, județul Neamț, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
– fals intelectual;
2. PALEU PETRU, fost administrator al SC ENERGOTERM SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
– complicitate la fals intelectual
– fals în înscrisuri sub semnătură privată
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată(3 acte materiale);
3. SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
– complicitate la fals intelectual;
– fals în înscrisuri sub semnătură privată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2007, inculpatul Olaru Vasile, reprezentant legal al Autorității contractante, Consiliul local Girov jud. Neamț, cu ocazia executării obiectivului „Rețea de canalizare cu stație de epurare sat Girov, comuna Girov”, a dispus plata sumei de 935.986 lei, reprezentând contravaloarea unei facturi fiscale emise de executantul SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, reprezentată de inculpatul Paleu Petru, în condițiile în care bunurile menționate în documentul justificativ nu au fost livrate Autorității contractante.
Astfel, a fost creată o pagubă patrimoniului comunei Girov, județul Neamț, de 935.986 lei (echivalentul a 263.154 euro) sumă care constituie totodată avantaj patrimonial pentru SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, al cărei asociat unic și administrator era inculpatul Paleu Petru.
Pentru justificarea plății, inculpații Olaru Vasile și Paleu Petru au întocmit și folosit mai multe înscrisuri false, în scopul de a crea aparența unor operațiuni reale.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
La data de 15.08.2007 s-a încheiat un contract de execuție lucrări între Consiliul Local Girov, județul Neamț, reprezentat de inculpatul Olaru Vasile (primarul comunei Girov) și SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, reprezentată de inculpatul Paleu Petru – director general, având ca obiect executarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Rețea de canalizare cu stație de epurare sat Girov, comuna Girov”. Lucrările au fost efectuate parțial, în perioada august 2007- octombrie 2010, fiind achitate toate facturile emise de constructor, în valoare totală de 3.172.882,10 lei. Investiția nu a fost finalizată până în prezent, întrucât Autorității contractante nu i-au fost alocate, în întregime, fondurile necesare.

La data de 06.12.2007, executantul SC ENERGOTERM SRL a emis o factură fiscală pentru suma totală de 943.451,99 lei (preț fără TVA: 792.816,80 lei), reprezentând achiziția unor echipamente pentru stația de epurare, echipamente prevăzute în situația de lucrări, semnată din partea Autorității Contractante de inculpatul Olaru Vasile, iar din partea executantului de către inculpatul Paleu Petru.

Aceleași două persoane au semnat și centralizatorul situațiilor de plată din data de 10.12.2007 pentru echipamentele necesare stației de epurare în valoare de 943.451,99 lei.
La data de 10.12.2007, între de inculpații Olaru Vasile și Paleu Petru a fost încheiat procesul verbal de custodie din care rezultă că echipamentele și utilajele, pentru livrarea cărora a fost emisă factura fiscală anterior menționată, rămân în custodia SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, până la crearea condițiilor corespunzătoare de depozitare în incinta obiectivului. Din probatoriul cauzei rezultă că bunurile respective nu au fost livrate de către SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț Primăriei comunei Girov, și, implicit, nu au fost preluate în custodie de executant.
În data de 17.12.2007, printr-un ordin de plată Consiliul Local Girov, prin inculpatul Olaru Vasile, a plătit SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț suma de 935.986 lei reprezentând contravaloarea unei facturii fiscale (mai puțin o parte din garanția de bună execuție).
Plata, aferentă acestei facturi fiscale, a fost efectuată de către inculpatul Olaru Vasile cu încălcarea normelor legale privind lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice precum și cu încălcarea clauzelor contractului de achiziție publică încheiat între Consiliul Local Girov și SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț.

Astfel, bunurile menționate în factura fiscală susmenționată nu au fost recepționate fizic de comisia constituită în acest sens, printr-o decizie a primarului comunei Girov (componența comisiei a fost modificată ulterior, în cursul anului 2008).
Lichidarea cheltuielilor (verificarea realității sumei datorate) a fost efectuată în mod exclusiv și defectuos de către inculpatul Olaru Vasile, fără a fi efectuate verificări de către persoanele cu atribuții din compartimentul financiar-contabil al primăriei.

Ordinul de plată este semnat exclusiv de inculpatul Olaru Vasile, fiind singurul instrument de plată emis în executarea contractului de achiziție publică.
La data de 13.03.3013, pentru a justifica proveniența bunurilor pentru livrarea cărora i-a fost achitată de Primăria Girov suma de 935.986 lei, inculpatul Paleu Petru a falsificat trei facturi fiscale, aparent emise de o societate comercială din Oradea, radiată din data de 08.11.2010.

În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile, proprietatea inculpaților Paleu Petru și Olaru Vasile.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *