Procuror din Neamț exclus din magistratură

Procurorul Mihai Vlad Budăi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz a fost exclus din magistratură pentru mai multe abateri disciplinare. Soția sa, Daniela Olteanu, procuror în cadrul aceluiași parchet, a fost suspendată pentru o jumătate de an, conform România Libera. 

Cei doi au săvârșit mai multe abateri disciplinare, între acestea numărându-se și folosirea unor “expresii neadecvate” sau executarea cu rea-credință a profesiei. 

”În ședința din data de 07 iulie 2014, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva doamnei Olteanu Daniela și domnului Budăi Mihai Vlad, procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz și, în temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, a aplicat domnului Budăi Mihai Vlad sancțiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură”, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. i), j), m), s) și t) din Legea nr. 303/2004”, anunță CSM.

Extras din art. 99 Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare:

„…i) nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea judecății;

    j) nerespectarea secretului deliberării sau a confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii;

m) nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente;

s) utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătorești sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea în mod vădit contrară raționamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de magistrat;

    t) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență….”

”Totodată, în temeiul art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru procurori a aplicat doamnei Olteanu Daniela sancțiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcție pe o perioadă de 6 luni”, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) din Legea nr. 303/2004 – „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, mai arată CSM.

Hotărârea pronunțată de Secția pentru procurori poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.