Scandalul Vasile Pruteanu: un președinte pentru familia sa

Vasile Pruteanu este omul perfect al tranziției în Neamț. Nimeni și nimic nu a reușit să-l îndepărteze de cornul abundenței după 1990, el fiind mereu în primul rând al celor care au luat decizii și au profitat de pe urma lor. La fel de adevărat este că nici înainte de 1989 nu s-a putut plânge de inactivitate, zelul său de activist devotat partidului fiind cunoscut tuturor propagandiștilor care i-au păstrat amintiri plăcute. A fost inspector simplu, a fost inspector școlar general cu acte, apoi general adjunct, cu funcție special obținută pentru el. Întreaga capacitate organizatorică și-a dezvoltat- o însă în politică, fără de care nu ar fi obținut nici funcțiile respective.

A fost pesedist devotat, apoi și-a descoperit originile de dreapta pe la PNL, după care a organizat Partidul Liberal Democrat în Neamț, punând mare râvnă în distrugerea organizațiilor PNL din județ. A ajuns apoi, firesc, în rândurile portocaliilor lui Traian Băsescu și Gheorghe Ștefan, în PDL, de unde a plecat la… PNL. Iar.

pruteanuFuncțiile de conducere au venit odată cu ștaiful obținut în politică. A fost prefect pus de PSD, ca recompensă pentru activitatea depusă, a fost președintele Consiliului Județean al PDL, apoi a candidat pentru aceeași funcție din partea partidelor reunite PSD și PNL (USL). Evident, acum Vasile Pruteanu este lider important în PNL, consilier județean și va trebui să lupte împotriva celor care-l propuneau ca fiind candidatul perfect, adică PSD.

Marele necaz al lui Vasile Pruteanu l-a constituit presa ticăloșită și faptul că nu s-a mai înțeles cu Gheorghe Ștefan, cel care l-a pus președinte de județ. Presa a relatat despre crasul conflict de interese în care a intrat, iar Gheorghe Ștefan l-a faultat, pentru că nu mai răspundea la comenzi, dar și pentru că lucrurile pe care le făcea îl puneau în pericol chiar pe liderul local al PDL. Lucru confirmat chiar de ancheta DNA, care vorbește inclusiv despre banii plecați din bugetul județului pe considerente de grup de interese aparent penal.

Despre Vasile Pruteanu mai trebuie spus un lucru: că a fost un politician de familie. A avut grijă de ai săi din familie, cu contracte și alte avantaje, dar și de cei din familia extinsă, adică politicieni, oameni de afaceri și apropiați care au mizat pe istețul activist PCR.

 Contracte pentru fiica sa

Povestea contractelor lui Vasile Pruteanu pentru societatea fiicei sale este arhicunoscută. C&C Farm SRL a devenit cunoscută în întrega țară, Pruteanu fiind unul dintre primii președinți de județ intrați în vizorul ANI. Pentru a nu plictisi, vă prezentăm doar o parte din comunicatul din noiembrie 2011 al ANI:

«În urma evaluărilor demarate la 06.10.2011, s-au constatat următoarele:

1. indicii referitoare la posibila săvârșire de către domnul PRUTEANU VASILE, Președinte al Consiliului Județean Neamț, a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, ca urmare a aprobării achizițiilor de medicamente și materiale sanitare, în valoare de 512.149 Lei (aproximativ 118.828 Euro), de către Consiliul Județean Neamț și unitățile subordonate acestuia, de la S.C. C&C FARM S.R.L., societate în cadrul căreia fiica sa, doamna PRUTEANU IULIA-ELENA, deține calitatea de administrator. Doamna PRUTEANU IULIA-ELENA, fiica domnului PRUTEANU VASILE, deține, începând cu anul 2008, funcția de administrator în cadrul S.C. C&C FARM S.R.L.

Consiliul Județean Neamț și unitățile subordonate acestuia (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” – Piatra Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Piatra Neamț, Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, Județul Neamț, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Comuna Ștefan cel Mare, Centrul de Îngrijire și Asistență Târgu Neamț, Centrul de Îngrijire și Asistență Bozienii de Sus, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni și Centrul de Îngrijire și Asistență Oșlobeni, Județul Neamț) au încheiat, în perioada 2010 – 2011, un număr de 27 contracte cu S.C. C&C FARM S.R.L., în vederea achiziționării de medicamente și materiale sanitare, în valoare totală de 512.149 Lei (aproximativ 118.828 Euro). (…).

2. indicii referitoare la posibila săvârșire de către domnul PRUTEANU VASILE, Președinte al Consiliului Județean Neamț, a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României, ca urmare a nedeclarării adevărului obiectiv, în declarațiile de interese depuse la data de 11.10.2010 și 14.06.2011, cu privire la contractele de achiziție încheiate, în perioada 2010 – 2011, de către fiica sa, doamna PRUTEANU IULIA-ELENA, în calitate de administrator în cadrul S.C. C&C FARM S.R.L., cu mai multe unități din subordinea Consiliului Județean Neamț.»

A fost sesizată Curtea de Apel Bazău, s-a ajuns până la Înalta Curtea unde Pruteanu a pierdut cu brio. Concluzia: Vasile Pruteanu a fost în conflict de interese, a încălcat legea și ar trebui să dea niște bani înapoi. Numai că personajul a reușit încă o dată să se fofileze și este încontinuare în prim-plan.

Contracte pentru toată lumea

homo politicus prutianusVasile Pruteanu, în calitate de președinte de județ, și-a dat adevărata măsură de gospodar în momentul când a putut dispune de banii de la buget. Au rămas de pomină încredințările directe de sub mandatul său, contractele de pază și ordine date în familie, licitațiile cu câștigător știut întotdeauna. La mâna sa, au ajuns și proiecte europe, pe foarte mulți bani, în care nimeni nu are curajul să intre. Este vorba despre centrele de asistență și/ sau îngrijire, aflate în subordinea CJ-ului, unde lucrările s-au făcut de mântuială, de multe ori s-au suprapus peste alte lucrări, unde cheltuielile sfidau orice norme și unde corecțiile financiare sunt substanțiale.

Practic, este vorba despre un sistem extrem de bine pus la punct, cu oameni dispuși să execute ordinele președintelui, cu toți cei din jur, de la consilieri la funcționari, prinși în hățișul contractelor și cu interese clare.

Pe lângă Agenția Națională de Integritate, Vasile Pruteanu mai are o problemă, chiar dacă numele său nu este încă pronunțat apăsat: ancheta DNA-ului cu privire la presupuse fapte de corupție la nivelul primăriei Piatra Neamț, pentru care Gheorghe Ștefan se află în anchetă.

În comunicatul DNA există cîteva pasaje care duc spre Vasile Pruteanu: «Este de precizat că necesarul de fonduri bănești de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997 era evaluat anual de consiliile județene, după consultarea autorităților contractante locale. Propunerea de finanțare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul).
Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata.
Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan a susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț. În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan.»

Indiferent cum s-ar fi făcut listele și repartițiile, ele nu se puteau face fără semnătura lui Pruteanu. Dată cu sau fără voie. Dacă a fost cu voie, atunci lucrurile sunt în făgașul cu care ne-am obișnuit la Pruteanu. Dacă sunt fără voie, atunci rămâne să ne întrebăm de ce a suportat o asemenea situație dacă lucrurile nu-i conveneau.

Cert este că Vasile Pruteanu are acum posibilitatea de a-și negocia conflictul de interese și, în funcție de rezultatul anchetei DNA, vom ști dacă Vasile Pruteanu a colaborat cu DNA-ul. Și din ce calitate.

 

Valentin BĂLĂNESCU

adolescenteen news

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.