Bilanț la prefectură: bâlbe, sms-uri și nițică plictiseală

IMG_6063Într-o atmosferă care a început cu un moment solemn – intonarea imnului național – și a degenerat în ațipeli, sms-uri și urmărirea facebook-ului pe telefonul mobil, a avut loc ședința de bilanț la Prefectura Neamț. Activitatea a început cu bilanțul instituției prefectului, prezentat de Mariceza Andrei, ușor emoționată și, din acest motiv, cu oarece poticneli în exprimare, deși nu vorbea liber, ci doar lectura un material. Dar se întâmplă oricui să mai încurce consiliile locale, cu comisiile locale sau să pronunțe „vehiculelor” cu o silabă în plus. Dar să spui că Prefectura Neamț a primit delegații din Polonia, Ungaria și Crina, înseamnă musai că te gândești prea mult la vreo colegă de birou și prea puțin la puterile economice ale lumii.

mariceza andreiNici raportul activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, căruia i-a dat citire însuși prefectul Vlad Angheluță, nu a fost cu totul lipsit de expresii nefericite. „Animalele suspicionate” de diverse boli, „curățarea terenului de miriști” și „capacitatea de răspuns credibilă” –fiind doar câteva dintre ele. Și când lucrurile păreau să intre în nota obișnuitei plictiseli la astfel de ședințe, s-a întâmplat ceva cu adevărat neobișnuit pentru o astfel de „activitate instituțională”. I s-a dat cuvântul generalului de brigadă Dumitru Belușinschi, după ce a fost prezentat de colonelul Ioan Nițică:

Acum, după ce m-a făcut erou domul Nițică, eu ce să mai spun? Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc mult și, mai ales, să bat câmpii. Mulțumesc conducerii MAI, IGSU și ISU Neamț că mi-au apreciat activitatea și mă bucur că am reușit să dovedesc și cât am fost comandant la Piatra-Neamț, și cât am fost la Vrancea că activitatea de prevenire și stingere a incendiilor este foarte importantă. Am fost un comandant drept, am ajutat foarte multă lume la necaz, mi-am ajutat și subordonații în viața lor de zi cu zi, am fost și sever – al dracului, cum se zice, dar nu mi-am bătut joc niciodată de onoarea unui militar, și dacă un soldat avea dreptate în confruntarea cu un ofițer, i-am dat dreptate soldatului. Am avut și lipsuri, ca tot omul, că nimeni nu se naște Iisus Cristos, dar nu mai detaliez, că dumneavoastră sunteți sătui de ședințe, așa că mă opresc aici”.

generalul BelușinschiPrin cuvântarea sa, simplă și mai puțin formală, după cum a observat prefectul , generalul în rezervă Belușinschi – care a fost avansat anul trecut, pentru cariera sa de 40 de ani – a obținut cele mai sincere aplauze din partea asistenței.

A urmat, însă, „momentul” colonelului Nițică : prezentarea bilanțului ISU Neamț. Deși raportul n-a avut decât vreo 12 pagini, lectura a durat în jur de jumătate de oră, timp suficient ca fiecare să-și găsească altceva mai bun de făcut decât să asculte. O doamnă calcula de zor niște facturi, alta scria ceva în agendă, directorul DSP Neamț a ațipit câteva clipe, vicepreședintele CJ Dan Manoliu citea ceva, cu pixul în mână, iar majoritatea primarilor erau cu ochii în telefoanele mobile, ori pe net, ori pe sms-uri. Singurii care stăteau smirnă erau angajații ISU, prezenți la activitate în număr mare și foarte atenți la toate datele de detaliu din raport, începând cu numărul de intervenții, comparațiile cu anul trecut, timpul de răspuns, pregătirea personalului, concediile medicale și „starea de spirit” din unitate.

inters majorDupă asemenea prezentare, Vlad Angheluță n-a răbdat și a spus că a fost un raport „mai mult decât cuprinzător”, care a determinat „o ședință un pic mai lungă”, așa că le-a mulțumit tuturor pentru răbdare.

Partea de final a fost rezervată vicelui Dan Manoliu, care a mulțumit prefecturii pentru colaborare și a anunțat că instituția pe care o reprezintă va dota ISU cu 3 autofreze, și viceprimarului Aurelia Simionică (doamna Pinalti – cum i-a strigat din sală un primar gureș) care a mulțumit tuturor, pentru că de când se ocupă cu gestionarea situațiilor de urgență a fost ajutată cu „drujbe, lopeți, vidanje și pompe” de câte ori a fost în nevoie.

Ședința s-a încheiat cu urări de sănătate, spor și realizări, și cu un îndemn pentru prefect, venit tot din sectorul primarilor vorbăreți: „Să-l avansați pe domnul Nițică, că generalii îs mai simpatici!”

1 COMENTARIU

  1. Hai sa ne facem ca facem!
    Ziua trece, leafa merge!

    Stie cineva daca cei de la ISU(pompieri) au discutat si despre marea realizare a a anului trecut? Cum au stat cu mainile incrucisate, atunci cand piata centrala a ars? Mai tine minte cineva? Au trecut si asta in raportul de activitate? Vareamintesc ca piata centrala a orasului Piatra Neamt se afla la 100 metri de gardul sediului pompierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.