RECORDURI LOCALE / Pompierii se „târâie” la incendii cu 47 km/h

isu-autospecialaDe la an la an, pompierii ajung mai greu la intervenții, în ciuda „realizărilor” asfaltate de pe șoselele județului. Cel puțin așa rezultă din materialul de bilanț prezentat de colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț – un specialist nu doar în intervenții, ci și în statistici. Așadar, în anul 2014, timpul mediu de răspuns la incendii a fost de 15 minute și 33 de secunde, față de 15 minute în capăt, în 2013, iar timpul de intervenție a fost de 73 de minute și 14 secunde, față de 65 de minute și 44 de secunde în 2013. Timpul de intervenție este calculat din momentul în care începe stingerea incendiului, până în clipa în care este lichidat. „Ajutorul” flăcărilor – ca în cazul pieței centrale din Piatra Neamț sau a fabricii de vopsea Vestel – nu se „contabilizează”. ISU raportează nu doar mărirea timpului de răspuns, ci și micșorarea vitezei de deplasare, lucru care se înscrie în logica unanim acceptată. Așadar, dacă în 2013 autospecialele au „gonit” cu 48,6 km/h, în 2014 acul vitezometrului s-a oprit la fix 47 km/h.

Vinovat este traficul, spune colonelul Nițică: „În lunile iulie și august, cel puțin, când vin italienii acasă, este foarte greu să ieși din oraș, deși ești cu sirenele pornite, nimeni nu se ferește și șoselele sunt foarte aglomerate. Apoi, trebuie să luăm în calcul siguranța deplasării, pentru că nu ne putem juca. Au fost accidente mortale în țară și nu ne dorim astfel de evenimente. Chiar dacă te duci la intervenție, trebuie să te preocupe siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic”.

Nici echipajele SMURD n-au fost mai rapide, în ciuda faptului că ambulanțele nu cară tone de apă în spate, ca autospecialele de intervenție, deci tot traficul trebuie să le fi „frânat”. Timpul mediu de răspuns al paramedicilor a fost de 14 minute și 14 secunde, cu 6 secunde mai puțin ca în 2013, dar timpul de intervenție a crescut la 41 de minute și 6 secunde, față de 36 de minute și 33 de scunde în 2013.

Pentru cei care stau în orașe există o veste bună: ambulanțele pot ajunge la ei în exact 5 minute și 3 secunde. Populația rurală, însă, are de așteptat, statistic, 19 minute și 30 de secunde. Medie care rezultă dintr-o intervenție la care se ajunge în 10 minute și o alta la care durează 29 de minute până să primească cineva primul ajutor. Chestiune de noroc! (C. MIRCEA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.