Vinovat este traficul, spune colonelul Nițică: „În lunile iulie și august, cel puțin, când vin italienii acasă, este foarte greu să ieși din oraș, deși ești cu sirenele pornite, nimeni nu se ferește și șoselele sunt foarte aglomerate. Apoi, trebuie să luăm în calcul siguranța deplasării, pentru că nu ne putem juca. Au fost accidente mortale în țară și nu ne dorim astfel de evenimente. Chiar dacă te duci la intervenție, trebuie să te preocupe siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic”.
Nici echipajele SMURD n-au fost mai rapide, în ciuda faptului că ambulanțele nu cară tone de apă în spate, ca autospecialele de intervenție, deci tot traficul trebuie să le fi „frânat”. Timpul mediu de răspuns al paramedicilor a fost de 14 minute și 14 secunde, cu 6 secunde mai puțin ca în 2013, dar timpul de intervenție a crescut la 41 de minute și 6 secunde, față de 36 de minute și 33 de scunde în 2013.
Pentru cei care stau în orașe există o veste bună: ambulanțele pot ajunge la ei în exact 5 minute și 3 secunde. Populația rurală, însă, are de așteptat, statistic, 19 minute și 30 de secunde. Medie care rezultă dintr-o intervenție la care se ajunge în 10 minute și o alta la care durează 29 de minute până să primească cineva primul ajutor. Chestiune de noroc! (C. MIRCEA)