Comentariul zilei: O nouă lecție de complicitate…nevinovată

isu
Îngăduința manifestată de ISU Neamț la sancționarea Teatrului Tineretului a stârnit o vie emoție în Piatra Neamț. Cu faima dată de intransigența instituției și bătutul din călcâie al comandantului Nițică, greu ne-am fi așteptat să nu închidă teatrul direct. Toată lumea știa că n-are autorizație de funcționare, iar „întoarcerea teatrului în teatru” a fost denunțată la vremea ei, în publicațiile noastre de atunci, ca neavând acoperire legală. Așa însă, amenda minimă pe ramură administrată îi face cu adevărat invidioși pe cei care adună într-o hală de producție măcar jumătate din publicul de la un spectacol, ba au și autorizație de funcționare, dar când au înlocuit ușile le-au încurcat și se deschid spre interior, ceea ce, evident, este extrem de grav și se sancționează fără ezitare.

Colonelul Nițică își trăiește așadar momentul de glorie culturală. E de așteptat să-l vedem, disciplinat, vineri la avanpremieră astfel încât sâmbătă, la premieră, să priceapă spectacolul mai ușor. S-ar cuveni să nu vină singur, ci într-o companie selectă, însoțit de ceilalți proaspeții gălăgioși care ani de zile s-au făcut că nu văd dezastrul de la TT. Strict în privința ISU, oamenii de treabă de acolo, cu inima sincronizată cu pulsul orașului, n-au nicio vină că lucrează unde lucrează sau că șeful lor n-arată a fi citit ziarele de prin 2012 încoace. Ii era ușor să descopere că la TT s-a „săvârșit” o scandaloasă recepție la închipuita terminare a lucrărilor, despre mânăreala cu pricina inclusiv fostul președinte al CJ Neamț aflând, așa, numai dinspre o anumită parte a presei. Oare ISU nu știa nimic? Ba știa, chiar de la foarte bine în sus! Atunci, cum vine treaba cu amenda? Ce legătură are teatrul cu lucrările proaste sau neefectuate pe linia de pază și stingere a incendiilor? Câtă vreme toate frâiele erau strânse cu vigoare în primărie, la hulita UIP cu managerul de proiect Bălușescu în frunte, nimeni dintre celelalte autorități nu mișca, pardon de expresie, în front. Dar, cine știe, poate că distinsul comandat peste urgențe sare cu ceva mărturii interesante, că de poze într-o nacelă-minune ne-am săturat. În altă ordine de idei, ca-ntr-o tragicomedie locală, ISU putea începe prin a se amenda singură sau să-și dea un generic vot de blam pentru complicitate… nevinovată cu distrugătorii TT.

Complicitățile astea care încep să iasă la iveală promit cel puțin un sezon de iarnă-primăvară interesant. Episodul cu salvarea orașului de la plata a vreo 26 milioane lei daune către E.ON, aflându-se apoi că mai sunt încă vreo câteva milioane bune
de achitat, este emblemeatic pentru oraș ce-și revine cu greu după cunoscuta perioadă de ocupație. Din prezentarea livrată cu tupeu pietrenilor ar fi reieșit că Direcția aia de taxe și impozite e din altă lume, n-are treabă cu stațiunea turistică abuziv declarată. Încetișor au prins a curge și informații despre starea la zi a creditelor ce păreau secretizate până mai ieri. Aflăm câte unele de nici crucile nu-ți dau speranțe. Dar totul până la vinovații reali. Exact ca în cazul amenzii administrate teatrului.

 Viorel COSMA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.