Eveniment : Vitalie JOSANU și-a lansat lucrarea despre Cetatea Albă

???????????????????????????????Băi băiete, voi la poliție vă plângeți că munciți, dar de fapt scrieți cărți”. Așa și-a încheiat Vitalie Josanu, doctor în istorie și ofițer de patrimoniu cultural, discursul despre cartea sa „ Monument al civilizației medievale românești la Marea cea Mare: Cetatea Albă
 – Moncastro
”.  Subcomisarul a reprodus replica unei cunoștințe, dar a ținut să-și asigure șefii – toți prezenți în sala Centrului de calcul – că a muncit la carte numai în timpul liber.

Într-un loc bine ales, cu muzică în surdină, pănglicuțe tricolore discrete, prinse de pungile pentru public, oameni frumoși- unii veniți de peste Prut, de la Iași sau din toate colțurile județului, Vitalie Josanu și-a lansat lucrarea la care a muncit 14 ani. O lucrarea serioasă, demnă de un premiu al Academiei Române – după cum a spus Monica Sechelariu, președintele Fundației Collegium XXI, organizatorul evenimentului și editorul volumului.

S-a vorbit simplu, dar apăsat și românește, despre Ștefan cel Mare, despre știință și credință – dar nu ca despre două noțiuni care se exclud reciproc, despre „puterea moaștelor de a-și exprima voința”, despre căderea Cetății Albe și, odată cu ea, ruperea inimii din trupul Moldovei.  Puținii oameni care au vorbit au știut să îmbine „meșteșugit” analiza asupra temei „Cetatea Albă” cu gluma, au creat o atmosferă de suflet prin prezentarea părinților autorului – veniți din Basarabia să fie lângă fiul lor la un așa moment important, a soției (primul cititor și primul critic), a profesorului Costică Asăvoaie care i-a pus lui Vitalie șpaclul în mână pe vremea când era tânăr student pasionat de arheologie. Momentul a fost întregit de surpriza oferită de doi elevi ai Liceului Victor Brauner – naiști excepționali, care au încântat asistența cu momentul lor muzical extraordinar.

???????????????????????????????Toată lumea care a participat la lansare a primit o carte cadou. Unii o vor citi să afle lucruri despre una din cele mai importante cetăți românești – care a captivat istorici de marcă, alții – și aici se înscriu specialiștii și cercetătorii – vor avea subiect de analiză istorică următorii  ani. Ne alăturăm distinsului părinte stareț care a încheiat șirul vorbitorilor și-i urăm lui Vitalie Josanu ca lucrarea sa să reziste criticilor – mai ales că se bazează pe o documentare excepțională, și să fie urmată de altele în care să pună cel puțin la fel de multă știință, dar și pasiune și dragoste pentru neamul românesc și pentru istoria lui.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *