Salvamontiștii rămân la Dochia dacă nu se evacuează singuri

pietricica turism

toaca-umbra-piramida-in-apusStirea că Servicul Salvamont va fi evacuat din spațiul pe care-l ocupă încă și care aparține de S.C. Durău SA a apărut ca o generatoare de panică și, probabil, ca un semn că se caută soluții pentru rezolvarea situației. În bugetul județului s-au prevăzut bani pentru un nou sediu și se visează frumos la un heliport.

Dincolo de modul de transmitere al informației mai sunt câteva lucruri importante de precizat. În primul rând ce spune sentința, în punctele ei esențiale: „Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Județean Neamț împotriva sentinței civile nr. 156 pronunțată la data de 7.02.2014 de Judecătoria Bicaz. Modifică în parte sentința recurată, în sensul următor: Obligă pârâtul Consiliul Județean Neamț să plătească reclamantei S.C. Durău S.A suma de 183.810,7 lei, la care se va adăuga dobânda legală calculată începând cu luna iulie 2005 și până la achitarea integrală a debitului, cu titlul de despăgubiri pentru lipsa de folosință aferentă încăperilor numerotate 4, 5, 6, 7 și 8 pe schița anexă a raportului de expertiză construcții întocmit de expert Grigorean Elena (fila 116 ds. fond), în locul sumei de 411.424,21 lei. Menține celelalte dispoziții ale sentinței. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta S.C. Durău S.A împotriva aceleiași sentințe. Irevocabilă”.

În al doilea rând, Serviciul Salvamont nu va fi evacuat din actualul sediu decât dacă șe evacuează singur sau la ordinul Consiliului Județean. El va putea să rămână în vechiul sediu până la construirea noului sediu, adice destul timp de-acum înainte.

”Am avut, ieri, la inițiativa d-lui președinte Iacoban o întrevedere la care a participat și dl. Manoliu în calitate de coordonator al activității. S-au clarificat multe dintre problemele existente și s-au căutat de comun acord soluții viabile chiar dacă pentru unele rezolvarea cere timp îndelungat .Existența unei baze de salvare într-o zonă aflată la aproape 2000 m și tranzitată anual de peste 45.000 de turiști este capitală și obligatorie, responsabilitatea fiind și mai mare atunci când CJN administrează zona prin DAPNC. Au fost prevăzute în bugetul județului sumele necesare pentru proiectarea unei baze noi de salvare și a unui heliport pentru a putea beneficia de suport aero în cazurile grave pentru care transportul- care înseamnă coborârea pe o diferență de nivel de 1000 metri este mai șocogenă chiar decât accidentul în sine.

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu proprietarul SC Durău SA și pentru a asigura un climat normal de siguranță a turiștilor care vizitează Masivul Ceahlău vreau să vă informez că nu va avea loc momentan nici o evacuare și Baza Salvamont Dochia își va continua activitatea normal cel puțin până la definitivarea construcției noii baze.SC Durău a mai precizat că dorește să vină în ajutorul unei instituții care asigură un climat turistic normal și ne-a confirmat că nu dorește în niciun mod vicierea activității derulate de noi atât ca prevenire a accidentelor , cât și ca informare și operațiuni de salvare. În final am convenit ca ulterior să semnăm un acord juridic în acest sens”, a declarat Raul Papaliceff, șeful serviciului Salvamont Neamț.

Foto: Samsara, unde puteți vedea tot ce este mai frumos și semnificativ în Ceahlăul, prin ochii unei iubitoare de munte, de natură, de tradiții. Și unde Ceahlăul este tratat cu respectul cuvenit. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.