Scandal în Consiliul Local Târgu Neamț. Știre actualizată

IMG_20150227_110541Actualizare: Romeo Roman a demisionat din Consiliul Local Târgu-Neamț. Aparent fără legătură cu scandalul din Consiliul Local, Romeo Roman, consilier local independent în legislativul târgnemțean și-a anunțat demisia,  în cadrul unei ședințe . Acesta nu a dorit să comenteze prea mult pe această temă, limitându-se să ne declare că motivele sunt pur personale.

„În ultima perioadă se discută prea mult despre indemnizații de la aceste societăți subordonate Consiliului Local. Personal sunt mândru că am făcut parte din AGA de la Civitas, chiar dacă doar pentru un an și jumătate și pot spune că rezultatele societății sunt bune. Vă rog să-mi primiți demisia din AGA de la această societate. Trebuie să fiu mândru că am făcut parte și din Consiliul Local, pentru că s-au redus datoriile, gradul de îndorare a scăzut, e vizibilă schimbarea orașului. În acest sens, consider că misiunea mea de consilier local încetează în acest moment și vă rog să luați act de demisia mea și din Consiliul Local”, a spus Romeo Roman.

Romeo Roman lucrează ca profesor la Liceul Vasile Conta și inspector școlar. De mai mulți ani membru PNL, anul trecut a decis să treacă la independenți, probabil pentru a-și conserva funcția și a putea face față mai ușor presiunilor politice. Nu știm dacă demisia sa din Consiliul Local are legătură cu catedra sa, care se restrânge la liceu pe un domeniu și se dilată pe altul, sau cu faptul că prima catedră, deși se restrânge, va ajunge să fie titularizabilă pentru altcineva.

Din surse neoficiale am aflat că locul său în legislativul târgnemțean va fi luat de dr. Nicoleta Gârbea, medic specialist primar. Ea se află pe lista USL din 2012. (C.T. STURZU)

***************

Ședința ordinară a Consiliului Local Târgu Neamț de vineri, 27 februarie, nu părea să anunțe nimic deosebit, chiar dacă ea a fost devansat de la ora 13 la ora 10. În realitate, ea a fost scena unei bătălii care aparent s-a dat pentru un post în Adunarea Generală a Acționarilor la o societate a Primăriei. Dincolo de ea, a fost vorba de încercarea opoziției de a verificare care este adevăratul raport de forțe din consiliul local și dacă se poate schimba majoritatea. La ședință au absentat trei consilieri locali.

Scandalul a izbucnit în momentul în care s-a ajuns la proiectul cu privire la modificarea punctului 2 din anexa la HCL 98/23.08.2012 privind numirea componenței AGA de la SC ECO TG SRL pentru mandatul 2012-2016. El însemna, de fapt, numirea unui membru din CL în AGA la ECO Neamț.

În acest moment cei de la PNL au încercat să-și impună un om de-al lor în AGA, urmând să-l înlocuiască pe consilierul Costel Șoldan de la UNPR. Mihaela Marian, de la PSD, a intervenit cerând ca noul membru al AGA să aibă obligatoriu studii economice, încercând să se autopropună la ECO. Presimțind că va fi mătrășit atât de PNL, cât și de PSD, Costel Șoldan de la UNPR a încercat să-și salveze postul citind minute bune în șir din CV-ul propriu. „Sunt calificat să fiu membru în AGA, dar se pare că funcționează algoritmul politic”, a spus acesta. A venit propunerea PNL cu Mihai Buruiană. În acel moment Vasile Dron de la PSD a ieșit nervos din sală. Afară, ne-a declarat că nu poate accepta ca în Consiliul Local să fie impus forțat în AGA un membru de la PNL. Reacția primarului a fost pe măsură realizând ce urmează a se petrece: „Observ că foștii consilieri PDL din fosta legislatură încearcă să pună mâna pe ECO și Civitas. Eu vă garantez că cei doi directori își vor da demisia , membrii PSD din AGA își vor da și ei demisia ca să aveți domnilor de la PNL și PDL, loc liber la aceste funcții”, s-a răstit edilul. Viceprimarul Traian Humulescu nu a ezitat să contracareze: „Acest proiect de hotărâre este pe ordinea de zi și trebuie dus până la capăt. Fiecare o să voteze cum vrea”. A ieșit la rampă și city-managerul Vasile Apopii care i-a solicitat secretarului primăriei, Laura Maftei să declare oficial dacă prin aprobarea acestui proiect nu se încalcă legea. „Doamna secretar, vă asumați răspunderea? Nu puneți Consiliul Local să voteze ceva ce poate fi ilegal. Repet, vă asumați această răspundere? Vă asumați legalitatea acestui proiect?” Secretarul Laura Maftei a declarat că răspunderea o are Consiliul Local, nu ea. Și Mihaela Marian o atacă pe secretarul primăriei: „Este legal ce se întâmplă în momentul de față? De ce nu vă asumați răspunderea?”

În acest timp se cere începerea procedurilor de vot în regim secret și pregătirea buletinelor de vot. Întâmplător, sau nu, în sala de ședințe apare și deputatul PSD, Ionel Arsene. Maria Vrînceanu, de la PDL, i-a provocat pe cei de la PSD: „V-a venit sperietoarea?!” Ionel Arsene a intervenit rapid: „Te referi cumva la adresa mea?” Răspunsul a venit tot la fel de rapid: „V-ați simțit într-un fel?!”

Exact în aceeași clipă, ca la un semn, Mihaela Marian și Valeriu Bârsan de la PSD se alătură colegului lor Vasile Dron și părăsesc sala de ședințe, chiar înaintea votului. Primarul Daniel Harpa a atras atenția că : „hotărârea va fi atacă în contencios și Prefectura va respinge ceea ce ați votat azi. De ce nu înțelegeți?” După care a continuat: ”Cu un avocat bun, jumătate din consilierii locali din Târgu-Neamț pot fi arestați. Vă garantez asta”.

În cele din urmă, cei 12 consilieri rămași la ședință au trecut la votul secret. După minute bune de emoții și maxilare încordate, vine și rezultatul votului: din cele 12 voturi exprimate, trei au fost declarate nule, iar cele nouă bune au fost pentru desemnarea lui Mihai Buruiană de la PNL în AGA de la ECO. Cei de la PSD au reclamat faptul că votul este valid doar dacă existau în sală 50%+1 din consilieri care să-și exprime votul. Însă secretarul primăriei și Maria Vrînceanu au mers pe varianta cealaltă: proiectul poate trece cu 50%+1 din voturile celor prezenți.

În acest moment se pare că noul PNL are o majoritate la limită în Consiliul Local. Consilierii PNL au câștigat o primă bătălie, dar nu și războiul. Cu siguranță, în viitorul apropiat cei de la PNL nu se vor mulțumi doar cu un post de membru în AGA la ECO. Vor fi vizate și celelalte societăți și de ce nu, chiar șefia acestora. Mai rămâne de văzut dacă primarul Harpa va fi un negociator sufucient de bun încât să poată convinge consilierii că lucrurile pot continua ca și până acum, cu bună înțelegere.

C.T. STURZU

One comment

  • coco

    februarie 27, 2015 at 7:42 pm

    Un conducator care trebuie sa-si dea demisia de urgenta

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *