Un lider PSD cere dosare, arestări și ANI

Mihaela Marian
MIhaela Marian vrea revoluție de integitate la Târgu Neamț

Cum la Piatra Neamț nu se mai face deloc politică la vedere, fiind preferate separeurile verificate – inutil și ineficace – ca să reziste oricăror captatori de voci, iar la Roman se pregătesc tot felul de acte justificative pentru DNA, singurul loc în care se mai agită ”ideologic” partidele a rămas Târgu Neamț. Aici, nimeni nu părea deranjat că primarul Harpa nu avea majoritate. Toată lumea părea să fi ajuns la starea de fericire maximă, cu gânduri unanime de preluare a Cetății și de depășire a tuturor planurilor de asfaltare, anvelopare și pavelizare făcute vreodată. Brusc, totul s-a năruit, ca un castel din cărți de joc, cu personaje grotești. Războiul a început în momentul când liberalii vechi și noi au atentat la un post într-o AGA, binișor plătit. Este vorba despre ședința Consiliului Local Târgu Neamț din 27 februarie, când cei de la PNL au încercat și, într-un final, au și reușit să-și impună un om în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Civitas, societate subordonată legislativului târgnemțean. Atunci, a fost impus Mihai Buruiană, în dauna proaspătului uneperist Costel Șoldan. Dar, pe lângă mușchiii arătați primarului, cel mai mult a deranjat un veritabil act de lèse-majesté. În direct și de față cu toate televiziunile care contează și care au prezentat, ca de obicei, fără menajamente, totul, deputatul Arsene a fost atacat de consilierul Maria Vrînceanu. Dialogul a fost spumos, pentru că, în momentul când deputatul PSD a intrat în sală, consilierul PNL Vrînceanu i-a admonestat pe aleșii pesediști cu: „V-a venit sperietoarea?” Desigur, vizibil contrariat, deputatul Arsene s-a interesat: „Te referi cumva la mine?” Răspunsul i-a venit tot sub formă de întrebare: „Vă simțiți într-un fel?!

Din acea zi, practic, a început războiul rece între PNL și PSD

În Consiliul Local, PNL crede că deține 10 voturi, iar PSD, cu tot cu pesediștii independenți, cu cei de la PP-DD și UNPR, are 9 voturi. Aici se dă lupta și orice trecere dintr-o tabără în alta este foarte importantă. Ce se întâmpă acum la Târgu Neamț arată că de la iubire la ură nu este decât un pas. Dacă USL s-a format inițial din dragoste pentru putere și ură față de Traian Băsescu, astăzi, vechii aliați s-au transformat în aprigi adversari. Ura e între ei, iar puterea și-o doresc cu aceeași ardoare.

 Mihaela Marian, atac la un liberal: ”Dl. Buruiană nu este decât un nume pe o listă”

 Consilierul Mihaela Marian, fruntaș PSD pe linie de doamne, a ieșit la bătaie și, după ce a mărturisit că nu se mai regăsește în actualul Consiliu Local, a trecut la argumentarea ideii. „Și atunci, și acum, îmi exprim nemulțumirea, pentru că în AGA la ECO trebuie să fie pus un membru cu studii superioare, care să aibă experiență financiară și nu o persoană care să fie pusă acolo pentru a face politica partidului pe care îl reprezintă. În Consiliul Local nu suntem oameni politici, ci cetățeni ai urbei, puși în slujba comunității. S-a văzut foarte clar că PNL nu dorește decât să-și pună oamenii în toate funcțiile de conducere. Mă deranjează că nu au oameni pregătiți, care să ocupe aceste funcții și care să ducă la bun sfârșit sarcinile pe care le au. La ECO sunt bani din buzunarele oamenilor, iar dl Șoldan avea studii superioare, un om pregătit… Și vine un om care nu are studii pe domeniu, nu cunoaște problemele comunității și nu este pregătit. Dl Buruiană nu este decât un nume trecut pe lista PNL în Consiliul Local. Pe mine nu mă mai reprezintă CL și nu-mi mai regăsesc locul în acest consiliu. Cei de la PNL luptă pentru putere și nu înțeleg de ce, pentru că nu s-a schimbat primarul sau Consiliul Local, ci a fost doar o victorie la prezidențiale. Se aud discuții că cei de la PNL vor și la Civitas, și nu știu mai unde. Ar trebui puși oameni buni pe domenii, nu să vină unul care a încasat bani de la Acvaterm sau ApaServ ca lider de sindicat și-mi preia acum gestiunea la ECO. Îmi pare rău, este colegul meu, dar nu s-a luat o decizie bună”.

 Atac la vicele Humulescu, cu speranță de arestări de consilieri

 Mihaela Marian se așteaptă ca liberalii să încerce și alte mișcări politice în legislativul târgnemțean. Și are o explicație, care ține și de teza cu care merge mai nou PSD peste tot, și care susține că PNL înseamnă de fapt PDL. Cum teza dă bine la argumentare, Mihaela Marian o folosește politic destul de bine: „Cei de la PNL sunt, de fapt, de la PDL. Au fost la putere. Marea majoritate din PNL au fost la guvernare și au făcut credite. Unde sunt banii primăriei? Am cerut să-mi aducă justificări, de ce au luat bani în euro de la bancă. Știți care era gradul de îndatorare a primăriei când am preluat noi primăria în 2012? 70%! Acum e 10%! Această reușită se datorează cumva PDL-ului sau PNL-ului? Nu, se datorează PSD-ului! S-a schimbat majoritatea în consiliu, pentru că PNL a înghițit PDL. Ce a făcut în 12 ani primarul Arnăutu? Cât a costat digul de la Ozana și, dacă facem o expertiză tehnică, la cât se va ajunge? Cine suportă diferența de valoare? De unde s-au primit banii și în ce mod s-au folosit banii? Care au fost comisioanele primite? De unde vin comisioanele și cui s-au dat? Acum avem gură mare?! Să stăm cuminței! Acum au gură să vină la guvernare”.

Nici viceprimarul Humulescu și nici alți aleși locali PNL nu scapă de tirul doamnei social-democrate: „Vreau să-i întreb pe cei de la PNL și PDL, care au fost în fostul CL și care au făcut acel credit, de ce l-au făcut. Câtă minte au avut? Luptă numai pentru os și numai pentru putere? Eu cred că oamenii din oraș se vor revolta. Poate ar trebui ca și acești consilieri să fie luați la întrebări și arestați. Eu chiar aștept momentul acela. Chiar nu-i trage nimeni la răspundere?

Mihaela Marian nu se sfiește să aducă acuzații grave de incompatibilitate la adresa unora din aleșii PNL, printre care și viceprimarul Traian Humulescu. „Traian Humulescu va candida la primărie în 2016. Deja oamenii lui Daniel Cozma și alții fac campanie continuu și spun că-l vor susține pe vice la primărie în 2016. E dreptul fiecăruia să candideze. Poate vreau să candidez și eu. Problema este ce a făcut dl viceprimar în afară de ce ține de fișa postului. Spații verzi și seră. Ce a făcut la seră? Ce profit aduce sera de care se ocupă? Eu am muncit 20 de ani de zile și încă mai rezist pe piață. Am plecat de jos și nimeni nu mi-a dat de pomană niciodată! Să-mi spună și mie acești politicieni, de la PNL și PDL de la noi, cum de s-au dezvoltat și au atâția bani? Să-mi spună și mie! Eu am credit la casă, am credit la firmă, bărbatul meu și-a vândut mașina… De aceea mă întreb de unde au ei atâția bani. Și dl Humulescu a fost consilier în perioada în care s-a făcut creditul la BCR și vreau să-l întreb de ce a votat. Poate este el bun în domeniul său, dar de ce a acceptat să fie luat acel credit? Acum vrea să vină la putere și să mai ia un credit? Dl Harpa va candida din partea PSD, merită să candideze. A făcut foarte multe pentru orașul nostru. Multe lucruri nu se văd, pentru că sunt datorii plătite, bani aduși pentru a scăpa de datorii. Peneliștii se dau acum mari, că vin la putere. Să vină cu o strategie, să o vedem și noi! Dl Humulescu ce strategie are pentru oraș și ce are în plus față de ce am făcut noi cei de la PSD până acum? Umblă Daniel Cozma să facă din Humulești comună? Așa am citit. Mai întâi să meargă să-și termine liceul și apoi să umble după prostii din astea! Îl dă pe Șoldan afară, pentru a veni el, că e mare expert, dar nu și-a terminat liceul. M-ați provocat! Cei de la PNL să aibă răbdare până în 2016 și, dacă oamenii îi vor vota, vor fi la putere. Dar nu e bine să ducem luptele astea de pe acum. La un moment dat, o să se termine și listele de consilieri. Și ce vom face atunci? Însă ei vin acum și se umflă ca curcanul în pene. Aștept să justifice sumele de bani, să dea socoteală întregii comunități de ce au făcut credit, de ce au ales să-l ia în euro, câți bani s-au pierdut prin conversia care s-a făcut”.

Deschisă lista acuzelor, ele curg oarecum logic și merg spre toată lumea care ar putea reprezenta un pericol pentru PSD: ”Primarul Arnăutu să vină în CL și să spună ce a făcut cu banii. Stă dosarul lui nu știu pe unde. Câte proiecte a inițiat doamna Vrînceanu? Eu am inițiat un proiect în urma căruia elevii primesc și acum burse. Acum lucrez la alt proiect. Ea ce a făcut? În schimb, o vezi prezentă toată ziua în presă și atât. Ce a făcut și ce schimbă acest PNL? Ce strategie au? Ar trebui ca dl președinte al PNL să conștientizeze bine că, dacă nu erau primarul Harpa și deputatul Arsene, nu ajungea niciun ban la Târgu Neamț. Câți bani a adus PNL la Târgu Neamț? Câți miniștri PDL și PNL au trimis bani în oraș? Ce a făcut Rogin pentru Târgu Neamț? Venim și ne dăm rotunzi?! Eu știu că au fost alegeri pentru Președinție, nu pentru Guvern. De ce vor puterea, că doar nu au câștigat alegerile locale și nici cele parlamentare? Îl tot văd pe Blaga cum stă în spatele președintelui Iohannis ca un cățel”.

 ”Să vină ANI la Târgu Neamț!”

 Nu știm dacă demersul Mihaelei Marian are și acceptul conducerii locale a partidului, dar ea cere explicit să se deschidă cutia Pandorei și ANI să facă ordine printre incompatibilii din Consiliul Local: ”Apoi, ANI ar trebui să-și facă treaba. Unde este incompatibilitatea unora dintre ei? Și aici nu mă refer numai la consilieri. Vreau să văd și eu cine e incompatibil! Dacă îi iei la întrebări și le arăți incompatibilitățile, nu mai deschid gura! Stau cuminței. O doamnă consilier este dealer la Lukoil și, chiar dacă este doar angajată, mi se pare că există o incompatibilitate, după ce primăria are contract cu stația peco unde este șefă. Să verifice ANI dacă este incompatibilitate! Și mai sunt exemple de consilieri locali incompatibili. Nu fac denunțuri, ca la DNA. ANI să verifice și să vadă cine e incompatibil și cine nu e! De ce nu face asta? Cine e incompatibil să răspundă. Eu mi-am făcut firma mea și, puțin cât am, trăiesc. Am trecut prin perioade foarte grele. Vă întreb, cine face anvelopările astea din oraș? Cine face toate construcțiile din acest oraș? Tot un consilier de la PDL. ANI pentru asta e plătită: trebuie să se facă curățenie! Toată lumea trebuie să muncească cinstit. Sunt multe de discutat. Lumea nu știe multe. Acei consilieri, care au contracte și le intră bani în conturi, ar trebui să știe că lumea i-a votat să se implice în proiecte pentru comunitate. Nu știu dacă voi mai candida și la anul în consiliul local, dar am vrut să fac lucruri concrete în acest prim mandat. Sigur, mai sunt și consilieri implicați pentru binele comunității, nu trebuie să generalizăm”.

Cam așa sună discursul unui consilier local PSD, disperat de lipsa armoniei din Consiliul Local. Acuzele sunt grave și trebuie remarcat atacul la vicele Humulescu, cu trimiteri străvezii spre o posibilă incompatibilitate și spre alte afaceri.

Am încercat să luăm un punct de vedere celor de la PNL, dar răspunsul a fost năucitor: așteaptă publicarea materialului, ca să poată da ulterior un drept la replică. Și viceprimarul Traian Humulescu a păstrat tiparul: „Vom oferi un comunicat de presă după apariția acestui articol”. Maria Vrânceanu a fost mai vocală, dar a spus același lucru: „Vom da un drept la replică argumentat și pe litera legii la aceste acuze nefondate și nesusținute pe niciun probatoriu, imediat după ce va apărea articolul în publicația dumneavoastră, ca să putem și noi să ne apărăm”.

 
Ciprian Traian STURZU

2 comments

 • popescu

  martie 28, 2015 at 12:01 pm

  Are dreptate Doamna Mihaela.
  Un liberal nemultumit!

  Răspuns

 • Elena

  aprilie 1, 2015 at 5:35 pm

  Bravo ,cineva trebuia sa spuna lucrurilor pe nume !

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *