52 de percheziții DIICOT la locotenenții lui Tâță. Știre actualizată

mascati

Actualizare 3: Comunicat oficial DIICOT

 Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat la data de 23.04.2015 un număr de 52 de percheziții domiciliare în cadrul unei vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt calificat.

    In cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013 până în prezent s-a constituit pe teritoriul României un grup infracțional organizat format din aproximativ 100 de cetățeni români, unde membri din primul eșalon, alături de lider, desfășurau activități de recrutare, instruire, antrenare, coordonare și control asupra membrilor executanți, care ulterior erau instigați să se deplaseze, în diverse țări de pe teritoriul Uniunii Europene, săvârșind tâlhării la magazine de bijuterii și ceasuri de lux, pe timp de zi, prin pătrunderea în forță.

    Grupul infracțional organizat a fost conceput, inițiat și organizat pe criterii militare, având o structură piramidală, cu un lider suprem, identificat în persoana lui M. B. și mai multe eșaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat și condus de anumite persoane de încredere ce aveau au grad de „ofițer”. Ultimul eșalon era cel de execuție, în cadrul acestuia fiind recrutați tineri, atât minori, cât și majori, de regulă provenind din familii dezorganizate, dispuși să se alăture grupului și să comită jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport de sumele de bani.

Această grupare și-a cristalizat modul de acțiune și organizare, ajungând chiar la „codificarea” scrisă a regulilor grupării criminale, denumită „ACADEMIA INFRACTORILOR ROMÂNI” cu prescurtarea A.I.R., într-un așa numit „REGULAMENT al ACADEMIEI INFRACTORILOR ROMÂNI” care era prezentat fiecărui nou recrut. Recruții urmau un antrenament fizic și psihic, întocmindu-li-se un dosar, care cuprindea: nume, prenume, date despre familia recrutului, cazier, copie a cărții de identitate, înălțime, greutate, date medicale, fotografie, amprente și fire de păr pentru ADN. Activitatea infracțională era structurată pe mai multe etape, fiecare dintre membri avănd roluri bine stabilite.

 Astfel, odată stabilite țintele, membrii grupului se organizau în așa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin două uși securizate, astfel că la intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizați în femei, pentru a-i determina pe proprietari să deschidă prima ușă de acces, magazinele respective fiind dotate în general cu două uși de acces tocmai pentru a împiedica jafurile. Ulterior, alți membri ai grupării pătrundeau mascați, prin forță, după care, prin utilizarea violențelor și sub amenințare, spărgeau vitrinele, sustrăgînd ceasuri și bijuterii, după care dispăreau pe rute diferite, abandonând la locul faptei uneltele folosite și aruncând în locurile prestabilite sacii cu bunurile sustrase.

 Pe tot parcursul derulării faptei, care de obicei nu dura mai mult de 60 de secunde, o altă persoană asigura paza perimetrului din exteriorul magazinului, pentru a putea asigura scăparea celor dinăuntru, în acest scop, având și rolul de a împiedica închiderea și blocarea ușilor de acces, fiind totodată pregătiți să creeze diversiune, în sensul aruncării de sticle incendiare care să disperseze atenția publică și să facă posibilă scăparea celor implicați.

Ulterior comiterii infracțiunii, toți executanții părăseau locul faptei, bunurile fiind transferate liderului grupării, pentru valorificare.

Prejudiciul total este în valoare de 10 milioane euro. In cauză urmează să fie instituite măsuri asigurătorii. Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în instrumentarea cauzei cu autoritățile judiciare britanice și belgiene fiind constituită o echipa comuna de anchetă care a beneficiat de sprijinul Eurojust. Acțiunea s-a efectuat împreună cu Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și Iași, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Neamț și Vrancea, D.G.P.M.B – Serviciul Grupări Infracționale Violente, IPJ Neamț, IPJ Bacău, IPJ Iași, IPJ Vrancea și Institutul Național de Criminalistică.

    Suportul de specialitate a fost asigurat în mod permanent de către Serviciul Român de Informații și Direcția de Operațiuni Speciale.

    Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Jandarmeriei Române.

    La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie aduși 26 de suspecți.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Actualizare 2: Percheziții s-au făcut și în Iași

Actualizare: Academia își desfășura cursurile în mai multe case conspirative, în care au fost amenajate săli de antrenament, iar la finalul fiecărui ciclu de ”studii”, candidații dădeau examen. Activitatea a fost coordonată de însuși Tâță, care în acea perioadă era căutat de Poliție, iar după ce a fost arestat, a continuat să coordoneze gruparea din Penitenciarul Iași. 

*****************

 În această dimineață (23 aprilie), procurorii DIICOT București, însoțiți de lucrători ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, mascați și polițiști din cadrul IGPR și al Poliției Neamț au descins la 52 de adrese din județ. Anchetatorii percheziționează locuințele (majoritatea din Piatra-Neamț și din comunele învecinate) „locotenenților” lui Adrian Marin Botez (zis Țâță), care este deținut în Penitenciarul Iași.

Incepând din anul 2013, inculpatul a creat Academia Infractorilor Români, o adevărată școală, în care se dădeau teste fizice, psihice și teoretice, iar prima condiție de admitere era domiciliul în județul Neamț”, a declarat Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT. „Academia avea un regulament foarte strict, iar membrii depuneau un jurământ de credință, prin care-și exprimau loialitatea față de Țâță și de gruparea lui. Inițial au fost în jur de 100 de persoane, dar pe parcurs unele au foat arestate pentru jafuri și tâlhării cu violență, comise în state europene. Astăzi vor fi ridicați 22 de suspecți, care vor fi aduși la audieri, împreună cu liderul lor, de la Penitenciarul Iași. Până în acest moment avem date care indică un prejudiciu de 10 milioane de euro, provocat prin jafuri comise în Marea Britanie, Germania, Belgia, Franța, Italia și Olanda”.

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.