Războiul PSD-PNL la Târgu Neamț:”Mihaela Marian are contracte cu Primăria”

mihaela marianÎn ediția trecută a Mesagerului de Neamț, cu un curaj despre care unii ar spune că e demn de kamikaze, doamna PSD Mihaela Marian a lansat acuzații grave spre foarte grave la adresa foștilor companioni de USL, liberali, începând cu viceprimarul de Târgu Neamț și terminând cu câțiva consilieri. Printre acuzațiile de incompatibilitate, interese, afaceri personale combinate cu cele publice, abia și-au găsit loc câteva reproșuri, gen inactivitate, lipsă de profesionalism sau de studii necesare ocupării unei funcții. Pornirea dnei Marian a inflamat societatea cu ambiții politice de la Târg, unii părând să-i aprecieze curajul – de exemplu, primarul Daniel Harpa, printre altele și șeful de PSD al Mihaelei Marian -, alții, dimpotrivă, sancționând-o cu cuvinte aprige. În această categorie s-a plasat inclusiv un coleg de PSD de-al doamnei, dl. Vasile Dron, care, imediat după apariția materialului în Mesagerul, a punctat clar și răspicat că doamna Marian ”nu reprezintă poziția oficială a PSD”, deși, cum spuneam, șeful PSD Târgu Neamț, dl. Harpa, pare a împărtăși opinia că liberalii urmăresc, în primul rând, interesele lor, și mai puțin pe ale cetățenilor. Cum era firesc, cei acuzați au reacționat, la fel de înverșunați, semn că în orașul de sub Cetate perioadele pre-electorale sunt, cu siguranță, mult mai spumoase decât orice campanie. Pentru acuratețea filelor de jurnal din această bătălie dusă pe malul Ozanei, redăm, în cele ce urmează, argumentele taberei PNL împotriva acuzelor aduse de Mihaela Marian.

”Este sub demnitatea mea să comentez!”
”Este sub demnitatea mea să comentez!”

”Este sub demnitatea mea să comentez”

 Traian Humulescu: „Declarațiile sunt destul de acide și este sub demnitatea mea să comentez tot ce a spus dânsa. Aș vrea să o lămuresc însă pe dna Mihaela Marian că nu am fost consilier local în mandatul 2004-2008, când s-a contractat acel credit de la BCR, și poate consulta proiectele de hotărâre prin care s-au aprobat aceste credite. Așadar, nu am fost consilier local în perioada când s-a contractat creditul bancar, în anul 2006. Cât privește situația cheltuirii acelor sume de bani din credit, dna Mihaela Marian poate consulta lista cu investițiile care s-au făcut din acei bani. În ceea ce privește activitatea mea din Primăria Târgu Neamț, ca viceprimar, să știți că nu mă ocup doar de spații verzi și seră. Dacă ar fi numai atât, aș fi relaxat. Oricum, în acest domeniu, am expertiză și cred că este normal să mă implic mai mult. Dar, dacă se consultă fișa postului meu, se va vedea clar că am mai multe atribuțiuni și anume: mă ocup de Direcția de Venituri-Taxe și Impozite locale și pot să vă spun că avem oameni destoinici aici și am reușit să colectăm circa 96% din taxe și impozite la sfârșit de an. Consultând o statistică, cred că este al cincilea sau al șaselea oraș din țară cu un asemenea grad de colectare a taxelor și impozitelor. La nivelul trimestrului I, populația beneficiază de acea bonificație, de 10%, și să știți că încasările sunt la 120%. De asemenea, mă ocup de Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului, cu toate problemele care sunt aici și anume: ajutoare de încălzire, ajutoare venite de la Uniunea Europeană și distribuirea lor, cu toate cazurile sociale, cantina socială, cu activitatea de la Centrul de Primire în Regim de Urgență «Sf. Teodora». Mă mai ocup de coordonarea Poliției Locale, iar aici chiar este de muncă, pentru că populația dorește un climat de liniște și siguranță în oraș, un climat de ordine, vrea ca aceste deșeuri să nu mai fie depozitate haotic. Tot cu Poliția Locală am demarat acțiuni de combatere și prevenire a cerșetoriei. Un alt domeniu de care mă ocup este și cel din cadrul Serviciului Gospădăresc și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Sunt și președintele Comisiei de Recepție ale multor (sic! – n.n.) lucrări care se execută în oraș, unde fac foarte multă muncă de teren. Recentele lucrări ale celor de la ApaServ a creat (!) un disconfort cetățenilor, care ne aduce și nouă un volum mare de muncă. Nu-mi doresc decât ca orașul nostru să arate frumos, iar târgnemțenii să fie mulțumiți de noi (…) Nu pot să mă pronunț dacă afirmațiile dnei Mihaela Marian sunt și puncte de vedere oficiale de la PSD, dar vom vedea pe parcurs. Cât privește acuzațiile de incompatibilitate, ele trebuie și dovedite”.

  ”Doamna Marian este o frustrată”

 

”Doamna Marian este o frustrată!”
”Doamna Marian este o frustrată!”

Maria Vrînceanu: „Declarațiile consilierului PSD Mihaela Marian sunt clar nefondate, pentru că în spatele acestor afirmații și acuze nu există nicio probă. Eu, personal, nu înțeleg să fac politică de această manieră. Dna Marian este o frustrată și se vede clar din ceea ce declară. Are o problemă de personalitate, cu siguranță. Ce a făcut ea în plan personal și cu afacerile sale, nu are nimeni nimic împotrivă și felicitări tuturor celor care au rezultate, dar nu văd ce legătură este între viața ei personală și de birou, cu administrația locală? Invocă diverse incompatibilități, însă o invit să citească legea 160 a incompatibilităților aleșilor locali, articolele 88 și 91 și se va lămuri cine e incompatibil și cine nu e. Dânsa nu face diferența între dealer și angajat, de aceea o informez pe dna Marian că sunt angajat și nu am nici acțiuni și nu sunt nici dealer la compania la care lucrez. Faptul că am lucrat în trecut la o societate de-a ei nu văd ce relevanță are. Am recunoscut-o de atâtea ori și nu văd care e problema. A, că firmele ei nu mai sunt conduse de ea, e altă problemă. Dar asta poate se întâmplă și pentru ca ea să aibă contracte cu primăria? De ce să dea alte firme alimente la grădiniție, școli și spital, când poate da alimente firma ei, condusă, scriptic vorbind, de dna Busuioc. Și toată lumea știe că dna Luminița Busuioc este angajată de 30 de ani la firmele dnei Marian. Deci, haideți, să lăsăm ipocrizia! Mai observ o chestiune deloc de neglijat. Dna Marian vine mereu cu acuze despre PDL. Aș vrea să-i reamintesc că a fost membru PDL până în 2008, când a trecut la PC. Și, dacă stau bine și mă gândesc mai întâi, a fost la PNL, apoi la PDL, iar în 2008 a trecut la PC, pentru că s-a supărat că partidul nu a propus-o să candideze la primărie în acel an. După ce a trecut și pe la PC, a ajuns la PSD. Sunt curioasă în ce partid va mai ajunge în viitorul apropiat. Poate chiar la UDMR (…) La modul în care se practică politica în PNL, normal ar fi să nu ai puncte de vedere fără acordul partidului. Dar, la cum se încurcă doamna în declarații, cred că sunt afirmații pur personale”.

  ”Fără PNL, Harpa și Arsene nu ar fi fost astăzi cine sunt”

 

”Fără PNL, Harpa și Arsene nu ar fi astăzi cine sunt!”
”Fără PNL, Harpa și Arsene nu ar fi astăzi cine sunt!”

Daniel Cozma: „Din întâmplare, aceste replici, de genul «să fie arestați nu știu care consilieri» sau «ce a făcut PNL în acești trei ani de Consiliu Local?» le-am mai auzit tot din PSD, dar un lucru să fie clar. Niciun proiect de hotărâre, dar niciunul, din 2012 până azi, nu ar fi trecut cu cei cinci consilieri PSD, fără susținerea consilierilor PNL. Tot ce s-a făcut în acești trei ani în Târgu Neamț fără consilierii PNL nu ar fi fost posibil. Dl primar Harpa nu ar fi fost edilul acestei urbe fără ajutorul PNL. Datorită USL-ului, atât dl deputat Arsene, cât și dl ministru Ponta nu ar fi fost niciodată ceea ce sunt astăzi, trimițând bani la Târgu Neamț. Asta să fie clar, iar cetățenii trebuie să fie informați bine. Cât privește remarca la persoana mea, dna Marian, dacă vrea, putem face o confruntare televizată în direct și să ne aducem fiecare «ce am făcut și ce vom face». Aducem CV-ul, chiar și grupa sanguină, dacă e nevoie, ne-o vom spune. Îmi pare rău, dar trebuie să-l contrazic pe domnul Dron. Dacă stăm bine și ne aducem aminte, atât dumnealui, cât și dna Marian, după ce au votat ordinea de zi, în plină ședință au plecat, pe motiv că ei nu vor să participe la o astfel de ședință, pe motiv că e nelegală, că nu sunt toți 19 consilieri să voteze proiectul de hotărâre cu privire la schimbarea din AGA de la ECO a dlui Șoldan. Acum, văzând că nu au avut dreptate, dl Dron schimbă foaia: nu a fost «cabină de vot». Dar, stau și mă întreb: în cei trei ani de Consiliu Local, de ce nu s-a votat la cabina de vot? Acum stau și mă gândesc de la ce a început totul. De la incompetența unui contabil care se vede clar din raportul Curții de Conturi prin faptul că este apărat «spre binele cetățeanului» de dl director al SC ECO SRL, Cătălin Toma, dl consilier fost membru AGA, Șoldan Costel – UNPR, și nu în ultimul rând de PSD”.

  Daniel Harpa: ”PNL a făcut o demonstrație de incompetență”

”În ceea ce privește declarațiile doamnei Marian, cu o parte sunt de acord, cu o parte nu”
”În ceea ce privește declarațiile doamnei Marian, cu o parte sunt de acord, cu o parte nu”

 „Din păcate, schimbările politice de la nivel național își pun amprenta și în Consiliul Local Târgu Neamț, într-o manieră destul de prost înțeleasă de cei cu care am plecat la drum în 2012. E oarecum frustrant să vezi cu câtă ușurință s-a trecut de la scopul comun și proiectele pe care le-am avut, prin USL, la nivel local, la o alianță cu PDL-ul, împotriva căruia am luptat împreună. Nu îi pot condamna pe colegii mei din PSD pentru reacțiile lor, dat fiind că acești doi ani au fost foarte grei, mai ales creditele pe care inclusiv o parte din consilierii locali din opoziție le-au votat. Eu am niște priorități care îmi sunt foarte clare și interesele mele sunt binele și evoluția orașului Târgu Neamț. Vreau ca, în primul rând, cetățenii să înțeleagă că orice decizie iau o gândesc din perspectiva și în interesul lor. Nu am încercat niciodată să controlez opinia colegilor mei de partid și consider că fiecare are dreptul să își spună punctul de vedere. În ceea ce privește declarațiile dnei consilier Mihaela Marian, cu unele sunt de acord, cu altele nu. Și, dacă ar fi să exemplific, nu sunt și nu voi fi de acord niciodată cu atacul la persoană și nici cu acuzațiile lipsite de dovezi. Dar, pe de altă parte, nici nu pot să spun că mi se pare în regulă ca, acum, când am scos cât de cât lucrurile la liman, să vină colegii noștri consilieri în opoziție și, din ambiția de a ocupa anumite funcții la următoarele alegeri, să schimbe componența AGA sau CA la diverse societăți sau instituții, doar pentru că vor să facă o demonstrație de forță. Și, dacă mă întrebați pe mine, a fost mai mult o demonstrație de incompetență , având în vedere faptul că Serviciul de verificare a Legalității Actelor de la Prefectura Neamț impune revocarea Hotărârii prin care este schimbat un membru AGA ECO. Dacă acești domni consilieri ar gândi proiectele noastre din perspectiva comunității și, pe cât posibil, independent de culoarea politică sau măcar conform planurilor pe care le-am avut împreună, am realiza probabil mai multe lucruri. Sunt tentat să iau uneori măsuri mult mai drastice decât am luat vreodată de când sunt primar și asta doar pentru că îmi văd munca și proiectele pentru care m-am luptat puse în pericol. Nu mi se pare normal. Îi rog pe domnii consilieri să se gândească în primul rând la binele orașului și al cetățenilor pe care îi reprezintă”, a declarat primarul de Târgu Neamț.

 Ciprian Traian STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *