”Flotila” pietreană se menține în topul european

Valentin GAVRIL și canotorii de la CS Ceahlăul
Valentin GAVRIL și canotorii de la CS Ceahlăul
Doi sportivi de la CS Ceahlăul-LPS Piatra Neamț au reprezentat canotajul pietrean la Campionatele Europenele de Juniori din Cehia – Ana Maria Grăpinoiu și Alexandru Bârsan, ambii antrenați de profesorul Valentin Gavril. Concursul a avut loc pe apele lacului Racice și a adunat la start cei mai valoroși canotori și canotoare de pe continent.

Ana Maria Grăpinoiu și-a apărat titlul continental, cucerit anul trecut, cu barca României, de patru, fără cârmaci, devenind campioană europeană pentru a doua oară consecutiv. Alexandru Bârsan a cucerit medalia de argint în cursa similară rezervată băieților. La final, România a ocupat locul al III-lea pe națiuni, cu 7 medalii: 2 de aur, 2 de argint și 3 de bronz.

Ana Maria Grăpinoiu și-a câștigat dreptul de participa la Campionatul Mondial din Brazilia, unde va testa lacul pe care se vor disputa întrecerile Olimpiadei de la Rio. Prin aceste rezultate, profesorul Valentin Gavril, șeful catedrei de sporturi individuale din cadrul LPS Piatra Neamț, are toate șansele să obțină și la finalul acestui an, pentru a treia oară consecutiv, titlul de ”Cel mai bun antrenor”.

– Domnule Valentin Gavril, ați cucerit două premii importante la Campionatele Europene de Canotaj, cu doi dintre sportivii legitimați la CS Ceahlăul. Cum vă simțiți?

Sănătos, bucuros și împlinit. Am muncit împreună cu colegii mei și sportivii noștri pentru rezultate, ca să fim primii. În acest an și în ceilalți, mergem, în continuare, împreună, sperând că vom fi primii și la anul. Deja am început munca de selecție în școli, pentru a forma clasele de sporturi individuale la LPS Piatra Neamț.

– Considerați bune rezultatele din acest an, de la Europene?

Este mult mai mult decât m-am așteptat. Mi-am dorit măcar un titlu, pe care-l speram și-l așteptam de la Ana Maria Grăpinoiu. Vă spun sincer că de la Alexandru Bârsan nu mă așteptam să cucerească medalia de argint și nimeni nu paria pe barca de patru vâsle băieți. Rezultatele nu sunt, însă, întâmplătoare. În spatele lor, se află ani de muncă. În cele mai multe cazuri, reprezintă, de fapt, o confirmare. Anul acesta, surprize pot fi considerate medaliile puține obținute de țara noastră în concursurile seniorilor. Partea plină a paharului este că avem o școală recunoscută de canotaj, aici, la Piatra Neamț, iar, din acest punct de vedere, faptul că ne menținem în topul european, cu Ana Maria Grăpinoiu și Alexandru Bârsan, trebuie să fie un motiv de bucurie pentru noi toți.

– Sportul, în general, trece printr-o perioadă de criză. Anul acesta ați obținut cu sportivii dumneavoastră cele mai bune rezultate?

Nu am mai avut un astfel de palmares de prin 1999. Atunci nu se organizau Campionate Europene, dar am obținut mai multe medalii la Campionatele Mondiale, cu Alina Tăbăcaru, Georgeta Rusu, Daniela Țupu, Mihaela Mihai și Alina Gavrilescu. Gavrilescu a fost și sportiva care a participat la Jocurile Olimpice din 2004. A rămas în istorie. Sper s-o urmeze, la Rio, Ana Maria Grăpinoiu, cu barca României de patru fără cârmaci.

– Ana Maria Grăpinoiu e o sportivă care poate să participe la ediția viitoare a Jocurilor Olimpice?

Bineînțeles, este și dorința noastră, a tuturor. Trebuie să avem încredere în tineri și în progesul lor, ca sportivi. Barca țării noastre va testa ”pista” olimpică de la Rio la Campionatul Mondial, unde sper să fim primii.

– Canotajul rămâne sportul dumneavoastră preferat?

În școala generală, făceam atletism și handbal. Am început să practic canotajul în adolescență, la Liceul de Marină din Orșova. Liceul avea un program semi-militarizat, cu deșteptarea dimineața devreme, ore de curs și antrenamente pe Dunăre, în golful Cernei. La pregătiri, vâsleam până sus, la ”Cazane”, pentru că până acolo aveam permisiunea grănicerilor. În liceu învățau circa 660 de elevi, dar numai 60 făceau pregătire sportivă. Regimul cazon era mai ușor de suportat cu antrenamente și deplasări.

Valentin GAVRIL
Valentin GAVRIL

– Și după liceu…?

După absolvirea liceului, am fost cooptat la clubul „Steaua” și am cucerit titlurile de campion național la canotaj la juniori, între 1983-1985. În paralel, am absolvit IEFS București și Școala Națională de Antrenori. Nu mi-am dorit să rămân în Armată și am revenit la Orșova, unde am activat ca antrenor, la CS Marina. L-am secondat pe profesorul Petru Goliciu la Centrul Olimpic Orșova și am obținut două locuri V la Campionatele Mondiale de Canotaj din Cehoslovacia.

– Ați ajuns la Piatra Neamț, iar acum, de trei ani, sunteți desemnat ”Cel mai bun antrenor” din județ. Unde vreți să vă opriți?

Am revenit pe meleagurile natale în 1987, la clubul Ceahlăul. Spre surprinderea mea, am găsit o secție de canotaj puternică, în coordonarea prof. Garoafa Cantemir. Un an mai târziu, au venit și primele rezultate, iar în 1989 s-a obținut și prima medalie la un Campionat Mondial, pentru un sportiv selecționat de mine. Nu mă voi opri decât atunci când voi simți că nu voi mai avea energie să muncesc.

– Care este ”definiția” succesului?

Vreau să cred că sportivii nu se opresc numai la medalii. Ei trebuie să se pregătească pentru o viitoare carieră în viață. De aceea încercăm să-i atragem la Liceul cu Program Sportiv, unde fac și antrenamente, dar învață și carte, pentru ca apoi să ia Bacalaureatul și să urmeze un institut de învățământ superior.

– Care sunt condițiile în care se pregătesc canotorii nemțeni? Vi s-a promis o bază nautical modernă, dar vă descurcați tot cu ce aveți…

Inițierea pe apă se face pe lacul Bâtca Doamnei, unde sunt doar condiții de antrenament, nu și de nivel competițional internațional. Ca bază de pregătire, ne-ar mai trebui un hangar modern și să ne completăm parcul cu vreo câteva ambarcațiuni moderne. Avem sportivi care trebuie ajutați cu asemenea ambarcațiuni să câștige medalii, dar, de fiecare dată, ni se spune că nu sunt bani. Ne uităm, însă, la banii care pleacă pe diverse asocieri, care nu ajută cu nimic sportul, sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri.

– Ce piedici întâmpinați când vine vorba de mentalitatea sportivilor și a părinților?

Selecția o facem în județul Neamț, dar și în județele învecinate. Avem etapa de inițiere, cu probele de atletism, și continuăm cu pregătirea specifică. Sunt destule probleme, dar, în general, atât la LPS Piatra Neamț, cât și la Clubul Sportiv Ceahlăul, ni s-a dus vestea că suntem serioși și ne ținem de cuvânt. Părinții își lasă bucuroși copiii să facă sport și asta ne bucură cel mai mult. Cu banii, încă ne descurcăm, deși sunt puțini.

– Parteneriatul cu LPS Piatra Neamț este vital?

Este unul esențial pentru susținerea sportului de performanță. De aceea, totul este gândit pentru performanță, indiferent că vorbim de sport sau școală. Școala și sportul sunt pe primul plan, iar copiilor le rămâne foarte puțin timp liber.

– În total, cam câte medalii au obținut sportivii pregătiți de dumneavoastră?

Cred că sunt peste 600. Nu am stat să le număr, dar ele au venit pe fondul unei pregătiri bune și a unei vieți dedicate sportului de performanță. Când fac ceva, mie nu-mi place să fac doar ca să mă aflu în treabă. Ori facem ceva ca lumea, ori nu ne mai apucăm deloc! Sportivii noștri ajung împliniți în carieră și pe plan familial, an de an. Mă uit la generațiile care termină cursurile la LPS Piatra Neamț și mă bucur când îi văd în top! (Mihai STOIAN; FOTO: Gelu CRĂCANĂ)

Ana Maria Grapinoiu - dubla campioana Europeana de   juniori”Mă bucur foarte mult pentru medalia de aur cucerită cu barca țării noastre la europene. Ne pregătim pentru o medalie de aur la Campionatul Mondial și sperăm să reprezentăm România la Jocurile Olimpice de la Rio. Mulțumesc antrenorului Valentin Gavril, pentru că, de când m-a selecționat, mi-a spus că voi devein o mare campioană. Nu l-am crezut, dar acum visul de a participa la întreceri de top devine realitate” – Ana Maria Grăpinoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.